BRITTA VINNER TJEJVASAN FÖR FJÄRDE GÅNGEN

Idag vann Britta Johansson-Norgren Tjejvasan för fjärde gången. Det har blivit väldigt många segrar för Britta i år och hon leder långloppscupen även i år. Idag visade hon än en gång enorm mental styrka och inställning när hon avgjorde 6,5 km kvar och körde solo i mål. Det är verkligen stort att vinna Tjejvasan och nästa helg har hon stor möjlighet att vinna Vasaloppet för tredje gången! Britta är en världsstjärna och världens bästa långloppsåkare på tjejsidan i särklass! I kväll ska jag fira och njuta av Brittas välförtjänta seger och även mitt lopp, Vasaloppet 30 km!

NU HAR JAG ÅKT VASAN FÖR ELFTE GÅNGEN

Nu har jag åkt HalvVasan/Vasaloppet 30 km för elfte gången. Det är verkligen en riktig höjdare att åka Vasaloppet, även om det stundtals är tufft både mentalt och fysiskt. I år åkte jag på 2 timmar och 15 minuter och det är jag väldigt nöjd med. Ett stort tack till skidikonen Johan Olsson som fixade mina skidor och det blev mer än kanonbra. Så bra skidor har jag aldrig haft tidigare.  Det kändes också extra skönt att få slå och sätta ”skidkompisarna” Open Ski 50 plus på plats även i år. Nu är det nionde segern i rad! Nu ska vi fira att vi återigen har åkt HalvVasan/Vasaloppet. Ikväll blir det prisutdelning och diverse ceremonier i Leksand.

BRITTA JOHANSSON-NORGREN I GO´KVÄLL

När världens bästa långloppsåkare, Britta Johansson-Norgren, var med i Go´Kväll i SVT framhöll hon värdet av mental träning som grund för hennes fantastiska framgångar i skidspåret. Britta och jag började vårt mentala coachsamarbete när hon gick på skidgymnasiet i Sollefteå. Nu har vi jobbat tillsammans i nästan 20 år. Det var en häftig resa med både motgångar och framför allt stora framgångar. Nu är Britta för fjärde året i rad världens bästa långloppsåkare…

NORDVIKSSKOLAN

Idag är det en ny dag med nya möjligheter. Det är många artiklar (häromdagen var det 2 helsidor i gröna affärer) och fokus kring Hushållningssällskapet i Västernorrland och Nordviks naturbruksgymnasiums satsning på mental träning för eleverna. En häftig och barriärbrytande satsning!

 

MENTALA TIPS

I dag har jag tre föreläsningar kring mental inspiration och mentala tips. Nu kan ni ta del av mina bästa mentala tips på VOYD! Jag har i samarbete med VOYD i Sundsvall lagt upp en föreläsning som du kan köpa och ta del av mina bästa mentala tips.

https://voyd.se/creators/stig-wiklund/mental-inspiration-med-stig-wiklund-1387

TRE SUPERTALANGER

Idag vaknar jag med en mycket härlig känsla. Tre unga supertalanger gör fantastiska prestationer i helgen. William Poromaa vinner tre skidtävlingar i Lycksele i helgen och visar med eftertryck att han är Sveriges bästa skidjunior. Tilde Strömquist, bara 15 år, vinner en stor internationell tennisturnering i Köpenhamn och Frida Karlsson åker för första gången fortare än självaste Therese Johaug i världscupen i skidor i Östersund. Dessa tre har alla förutsättningar att bli de bästa i världen och de har den mentala styrkan som krävs. Så himla häftigt!

 

SUPERLOPP AV FRIDA KARLSSON – SLÅR THERESE JOHAUG

I söndagens jaktstart i världscupen i Östersund visade Frida Karlsson vilken fantastisk skidåkare hon är. Hon snabbare än självaste Therese Johaug! Efter 3,3 km hade Frida tagit in 18 sekunder på Therese! Det kommer bli spännande att följa Frida när hon får några lopp till i kroppen. Frida har en mental tuffhet långt utöver det vanliga.

 

STORT INTRESSE

Att min frontalkrock har väckt så stort intresse i svensk och norsk media är lite överraskande… Jag är i alla fall väldigt tacksam över all fantastik omtanke och feedback jag har fått. Det värmer verkligen. Jag känner mig helt återställd och idag blir det ett skidpass på Södra Berget!
https://www.expressen.se/sport/langdskidor/ringde-och-sa-att-han-hade-frontalkrockat/

 

TACKSAM

Idag vaknar jag upp i Umeå och känner stor tacksamhet för alla fina ord och feedback jag har fått efter min krock som har kunnat slutat riktigt illa. Jag vill vara tydlig med att om jag har känt några kroppsliga eller mentala reaktioner, då hade jag givetvis tagit det lugnt. Nu gick det bra och jag känner att jag mår riktigt bra och har gått starkare ur den här situationen. Jag känner också tacksamhet, mental kraft och ödmjukhet inför att det många gånger är små marginaler i livet. Det finns mycket lärande när en sådan här situation uppstår både före, under och efteråt…

SUPERTILDE

Tilde Strömquist, 15 år, är en supertalang som spelar tennis och bor i Sundsvall.
Idag vann hon andra matchen i ITF World Tennis Tour Juniors i Köpenhamn med 6-2 och 7-5 över en tjej från Nederländerna som är 2 år äldre. I morgon spelar hon kvartsfinal. Jag säger det igen – Tilde har en mental tuffhet som är långt utöver det vanliga. Tilde har alla förutsättningar att gå hela vägen…

 

SMÅ MARGINALER

Ibland är det små marginaler i livet. Idag när jag skulle åka och träffa Frida Karlsson i Sollefteå var vägen avstängd när jag kom fram till Viksjö så jag tog en väg över skogen. Då krockade jag med en traktor på den mycket hala och smala vägen. Det är många tankar som passerar just i stunden. Det är bara att konstatera att livet många gånger är skört. Hade jag frontalkrockat mot skopan på traktorn, vilket var nära, hade det blivit något helt annat. Det gäller att vara tacksam över livet varje dag.

 

VASALÖPAREN

Döm om min stora förvåning när jag får Vasalöparen och det är tre helsidor kring mental träning/coaching. I artikeln ger jag mentala tips och knep för att klara av när det oväntade sker. Jag ska själv åka Vasaloppet 30 fredag den 21 februari.

TREDJE DELMÅLET FIXAT – NU ÄR DET BARA 25 MIL KVAR

Idag blev det 3 mil skidor på Södra Berget och därmed har jag åkt 75 mil skidor den här säsongen. Mitt årsmål 2019-2020 är 100 mil. Jag har fyra delmål. 25, 50, 75 och 100 mil. Det känns fantastiskt inspirerande att ha klarat tredje delmålet.

Nu återstår det bara 25 mil till nästa delmål och till huvudmålet. Det gäller ju att fira när man lyckas nå sina delmål och mål. Framgångar är ju en färskvara!

SAMARBETE MED VOYD

Idag vaknar jag upp med en härlig känsla. Igår gick jag in i en ny värld. Jag träffade Aileen Lilja och Mikael Bergström och vi gjorde inspelningar på House Be i Sundsvall. Jag kommer att köra föreläsningar mm via ett samarbete med VOYD. Vi kommer också att utveckla ytterligare tjänster inom video och sociala medier. En ny värld och nya möjligheter. Och så kul att få jobba med Aileen och Mikael som är väldigt professionella.   

 

JOHAN OLSSON

Idag vaknar jag också upp med stort leende. Igår, dagen efter Idrottsgalan, höll skidikonen Johan Olsson och jag en föreläsning för Coop Nords chefer. Det är alltid lika givande och inspirerande att ha en föreläsning med Johan.  Det är något mycket speciellt med personer som Johan Olsson och Frida Karlsson. Och bägge har fått väldigt fina priser på Idrottsgalan.

HON ÄR GUDABENÅDAD

Idag vaknar jag upp med ett mycket stort leende. Så jäkla kul att Frida Karlsson fick två stora utmärkelser igår på idrottsgalan. Hon är bara 20-år och redan i sporthistorieböckerna. Det är få förunnat att göra denna häftiga resa. Jag har sagt det förut jag säger det igen – Jag tycker att Frida är gudabenådad. Idag känns det extra lätt att ha en föreläsning.

 

SUCCÉ FÖR FRIDA KARLSSON PÅ IDROTTSGALAN

Först fick Frida Karlsson pris till Årets lag på Idrottsgalan, tillsammans med de andra tjejerna i stafettlaget. Nu får hon också priset som Årets nykomling. Att som 20-åring ta hem två tunga titlar på Idrottsgalan är mer än stort. Frida är helt fantastisk. Betänk också att Frida var junior när hon medverkade till sina bragder. Hon har många år kvar… Det är bara att fortsätta fira och njuta!!!

FRIDA KARLSSON ÅRETS NYKOMLING PÅ IDROTTSGALAN

Frida Karlsson blev årets nykomling på Idrottsgalan. Det är alltid lika svårt och stort att få en utmärkelse på Idrottsgalan. Även om Frida var storfavorit till priset. Och så välförtjänt att Frida får priset. Hon avslutade sitt tacktal med citatet: ”Jag förlorar aldrig. Antingen vinner jag eller så lär jag mig.” Det är bara att fira och njuta!!!

VÄRLDENS BÄSTA LÅNGLOPPSÅKARE

Dagens Industri har hela förstasidan och 5 helsidor med skidstjärnan Britta Johansson-Norgren. Är man världens bästa långloppsåkare genom tiderna då förtjänar man stort utrymme och uppmärksamhet. Britta vågade lämna skidlandslaget och satsa på långlopp och blev bäst i världen. Djupt imponerande!

DET HÅLLBARA LEDARSKAPET

Idag vaknar jag också upp i Stockholm på Grand Hotel. Igår deltog jag på Storumandagen på Grand i egenskap av ordförande i Sparbanksstiftelsen Norrland och föreläsare kring det hållbara ledarskapet, tillsammans med förbundskaptenen i damhockey Ylva Martinsen! Idag är det en ny dag och idag ska jag prata om mental träning och det coachade förhållningssättet för ett VD-nätverk. Det blir en riktigt givande och inspirerande dag. Ha en fin dag!

 

DET COACHANDE FÖRHÅLLNINGSSÄTTET

Mental träning och det coachande förhållningssättet blir allt viktigare för att kunna leda sig själv och andra, prestera bättre och må bra. Därför kommer jag att starta upp en helt unik utbildning i det coachande förhållningssättet/mental träning tillsammans med Handelskammaren Mittsverige. Det kommer att bli mycket fokus på mentala coachverktyg. Vi har tänkt starta i mars och köra vid 4 tillfällen 12.00 till 12.00. Det finns några platser kvar. För mer information och intresseanmälan kontakta Olivia Åsberg 072-597 9733 olivia@midchamber.se eller mig på 070-581 8922 stig.wiklund@positivakicken.se.

 

UNGDOMSSERIE

Jag dvs Positiva Kicken kommer att sponsra Positiva Kickens ungdomsserie på Bergsåker 2020. Det kommer att köras 10 lopp och ett finallopp under våren och sommaren på Bergsåker, det kommer att köras 10 lopp och en final under hösten också. Jag har fått så mycket glädje med de delägda travhästarna jag har och därför vill jag ge tillbaka lite till travsporten…

TACKSAM

Nu blir det mer intensivt med den individuella mentala träningen/coachingen. Idag blir det en skicklig entreprenör och några idrottsstjärnor i diverse sporter. Och det känns oerhört inspirerande. Det är ett privilegium att få jobba med det man tycker är jättekul och utvecklande. Och det är jag väldigt tacksam över!

ETT NYTT TOPPLOPP AV BRITTA

Idag gjorde Britta Johansson-Norgren ett nytt kanonbra lopp i Ski Classics i Kaiser Maximilian Lauf Seefeld, Österrike! Britta blev 2.a i dagens världscuplopp och leder den totala världscupen. Britta vann den första världscuptävlingen och i den andra blev hon tvåa. Och idag blev hon tvåa. Hon har alltså  var på pallen i alla tre tävlingarna.

 

TENNISTJEJ

Idag vaknar jag upp med en mycket härlig känsla. Det är ett privilegium att få jobba med unga idrottstalanger. Tilde Strömquist, 15 år, är en stor talang som spelar tennis och bor i Sundsvall. Igår vann hon semifinalen i ITF World Tennis Tour Juniors i Malmö. Hon spelar mot de som är väsentligt äldre i den här internationella tennistävlingen. Idag spelar hon final mot en spansk tjej. Oavsett hur det går har hon gjort en fantastisk turnering. Hon har mental tuffhet som är imponerande.

 

FRAMGÅNGSÅRSDAGBOK

Det är viktigt att förstärka positiva och framgångsrika händelser. Det bekräftar bl a känslan av att jag kan, jag vill och jag klarar av. Ofta har vi en tendens att koncentrera oss och samla tankarna kring det som misslyckats eller gått snett. Alltför sällan noterar vi våra framgångar och framför allt så skriver vi inte upp dem. Tänk på att själva skrivandet har en klargörande effekt. Våga utmana dig själv och se tillbaka på årets framgångar som har haft betydelse för dig, stora som små! Och kom ihåg att det är du som väljer och ingen annan. Gör gärna den här mentala övningen tillsammans med någon annan. Läs upp för varandra vad ni har skrivit och reflektera kring era svar! Spara gärna listan till nästa år och gör en framgångsårsdagbok!

MÅL

Utan mål är det svårt att vara starkt motiverad. Mål skapar både motivation och hjälper till att rikta motivationen! Så här blir mina mål 2020. Jag hoppas att det kan inspirera dig. Men kom ihåg att välja mål utifrån dina förutsättningar. Stora som små! Jag klarade alla mina mål 2019 och jag har också firat att jag lyckats nå mina mål! Och kom ihåg att 90 % av alla mål förblir oskrivna samtidigt som 90 % av alla skrivna mål uppnås.

 

VILKET LOPP – VILKEN SKIDSTJÄRNA

Idag gjorde Tilde Bångman, Offerdal, ett kanonlopp i Skandinaviska Cupen i Norge i Nes Skianlegg. Tilde, som fortfarande är junior och har ytterligare en juniorsäsong kvar, tog brons i seniorsprinten och hon slog flera etablerade svenska och norska skidstjärnor på seniorsidan. Hon var bästa svenska och är nära att vinna. Djupt imponerande! Jag säger det igen: Tilde som är 18 år har verkligen alla förutsättningar att bli en världsstjärna i skidspåren! Och har den rätta mentala tuffheten. Det är bara att fira och njuta…

 

EN TALANG UTÖVER DET VANLIGA

Det är alltid inspirerande att jobba med mental träning/coaching med unga talanger oavsett om det är idrott eller utanför idrottsarenan. Tilde Strömqvist, 15 år, är en stor talang som spelar tennis och bor i Sundsvall. Igår vann hon finaldubbeln för 16-åringar i SALK OPEN i Stockholm tillsammans med Emilie Westin. Tilde är verkligen en tjej utöver det vanliga som så ofta talanger är!

Säg JA till dig själv

Lyssna inåt och säg JA till dig själv

Leta efter det som ger dig glädje och energi

Fyll på med det goda

Dela med andra hur du känner det

Be om hjälp när du behöver det

Träna dig att vara modig

Och glöm inte bort att livet är ett äventyr och ha roligt på livets resa

 

RÖSTA PÅ FRIDA KARLSSON I JERRINGPRISET

Frida Karlsson finns med bland de åtta kandidater som har gått vidare i Radiosportens Jerringpris. Tre har nu fått lämna. Frida är verkligen en toppentjej. Hon är positiv, ödmjuk, reflekterande, målmedveten och har en  vinnarinställning som är helt unik. Frida Karlssons genombrott i skid-VM i år är störst genom tiderna enligt SVT Sports undersökning, hon var i topp före Ingemar Stenmark och Sara Sjöström. Heja Frida! Rösta på Frida!

https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3295&grupp=16930&artikel=7350812

50 ÅRSSEGRAR – SÅ OVERKLIGT SOM HÄSTÄGARE

När jag för ett antal år sedan började med att äga delägda travhästar kunde jag inte i min vildaste fantasi föreställa mig att på ett år ta 50 segrar. Ibland blir det omöjliga möjligt. Nu är det ett faktum. För ikväll blev det seger på Östersund med Importedfrmdetroit. Det blev 50:e segern med våra hästar i år. Nu ska vi fira segern och 50 segrar ikväll! Så är det bara!
TRAVLIVET LEKER VERKLIGEN

FEEDBACK

Vilken fantastisk positiv överraskning! Jag fick ett väldigt fint kort och en fin flaska av en väldigt ung supertalang som jag jobbar med i mental träning/coaching för årets samarbete. Att ge och få feedback är verkligen inspirerande…

 

LÅNGSIKTIGHET

Det pågår just nu en diskussion kring vad som är viktigt när det gäller prestationer. Min erfarenhet är att avgörande framgångsfaktorer är att våga vara långsiktig och ha tålamod. Det är så lätt att fokus är att resultaten ska komma direkt och besvikelsen blir så stor när det inte sker. Och man blir mer rädd att misslyckas än glad att lyckas. Men det behöver inte vara så om man har en mental plan som syftar till att må bra och ha kul, vara långsiktig och hållbar. Misslyckanden blir inte ett självförtroendeproblem utan motgångar blir ett lärande och möjligheter under resan. Det bygger mental styrka. Nelson Mandela har ett väldigt bra citat: ”Jag förlorar aldrig. Antingen vinner jag eller så lär jag mig.”

https://www.expressen.se/sport/langdskidor/johaugs-halsning-till-karlsson-viktigast/

VÄGEN TILLBAKA

Spännande och mycket lärande att läsa om f d världsstjärnan i skidskytte Helena Ekholm i Expressen kring hennes mentala kollaps och hur hon kom tillbaka. Hon är verkligen en topptjej på alla vis! En världsstjärna! Vi skrev för övrigt boken Vägen tillbaka som beskriver hennes mentala resa…

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/hade-ingen-sjalvkansla-den-raderades-ut-helt/

BRITTA JOHANSSON NORGREN – VILKEN SUPERSTJÄRNA

Britta Johansson-Norgren vinner direkt första världscupstävlingen i Ski Classics cupen (dvs. långloppsvärldscupen). Det här är Brittas 19.e seger i långloppsvärldscupen. Det är hon i särklass bäst i världen på. Idag vinner Britta säsongsdebuten i Livigno, Italien, för fjärde året i rad. Hon vinner även sprintpriset och bergspriset på ett mycket övertygande sätt. Ikväll ska vi fira Brittas seger och hennes fantastiska prestationer…

 

HUR MAN BYGGER EN MÄSTARE

Det var en väldigt intressant artikel i Aftonbladet om hur man bygger en mästare. Och då tänker jag – hur viktigt det är att tro på dig själv, fokusera på dina styrkor och jobba konsekvent med styrkorna, ha rätt människor som stöttar dig i framgång och i motgång, ha den rätta mentala inställningen och framför allt våga vara långsiktig. Oavsett vad du håller på med eller var du är i livet är det här viktigt…

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/Wbyx2j/sa-formas-frida-karlsson-till-en-mastare

FRIDA, FRIDA, FRIDA – VILKEN SUPERSTJÄRNA

Frida Karlsson som slog igenom med dunder och brak i fjolårets säsong vinner nu direkt säsongspremiären. Det största genombrottet i svensk idrott. Det är en stor utmaning och ett stort steg att gå från junior till senior. Frida visade idag med besked att hon fixar det. Hon är något långt utöver det vanliga! Gudabenådad! Ikväll ska vi fira Fridas seger och Williams seger i juniorklassen…

SKIDPREMIÄR

Idag är det äntligen dags för årets skidpremiär och det blir i Gällivare. Det ska verkligen bli spännande att följa Frida Karlsson som nu går från junior till senior. Det är ett stort fysiskt och mentalt steg.

http://www.langd.se/frida-karlsson-ar-redo-for-sin-forsta-seniorsasong.6264843-86106.html

 

EN NY BRA DAG

Igår föreläsning på hemmaplan i Sundsvall. Idag blir det individuell mental coaching i Gävle och därefter en föreläsning i Sandviken. Sen går resan vidare till Stockholm.  Och då tänker jag: En ny dag att göra något riktigt bra av! Det är ett medvetet val jag kan göra!

 

OLSSON & WIKLUND

Posted @withrepost@olssonochwiklund Skidikonen Johan Olsson och Stig Wiklund gör många föreläsningar tillsammans och på egen hand. Senast var det i Göteborg på Kvalitetsmässan, där det blev en härlig och givande dag. För er som inte har möjligt att åka på en av deras föreläsningar så finns nu en annan möjlighet. De har tillsammans gjort en föreläsning som går att se på nätet. Nu går det att köpa deras föreläsning och deras mentala tips exklusivt på VOYD.se.
Om du vill boka en föreläsning kan du maila till Olssonochwiklund@gmail.com

FRÄMSTA GENOM ALLA TIDER

Nu drar snart tävlingssäsongen på skidor igång på allvar. Så häftigt att då kunna konstatera att Britta Johansson-Norgren är den främsta långloppsåkaren genom alla tider bland män och kvinnor. Detta visar Ski Classics när de släppte en ny världsomspännande skidrankning igår. Så himla häftigt. Britta har verkligen klarat av att hantera både framgångar och motgångar. Hon har också under hela sin karriär jobbat med mental träning/coaching, vilket hon flera gånger framhållit har varit av avgörande betydelse. Idag tävlar Britta i Grönklitten, Orsa!

https://www.svt.se/sport/langdskidor/ny-ranking-avslojar-britta-johansson-norgren-ar-varldens-basta-skidakare

 

POSITIVA BUDSKAP

Det finns en stor kraft i att kunna tänka positivt. Säg positiva saker och mata hjärnan med positiva budskap. Lägg märke till det som är positivt och bra runt omkring dig! Då vi blir positiva utsöndrar hjärnan dopamin, vilket gör att vi mår så mycket bättre!

VOYD.se

Igår hade jag och skidikonen Johan Olsson en föreläsning på kvalitetsmässan i Göteborg. Det var fullsatt och fantastisk positiv energi. Väldigt inspirerande och givande. Vi har fått frågan vid flera tillfällen om det finns möjligheter att ta del av vår föreläsning och mentala tips. Nu går det att köpa vår föreläsning och våra mentala tips exklusivtVOYD.se

KVALITETSMÄSSAN

Idag ska jag och skidikonen Johan Olsson ha en gemensam föreläsning på kvalitetsmässan i Göteborg. Väldigt inspirerande att det är så många anmälningar på vår föreläsning att arrangörerna har varit tvungen att ta en väsentligt större lokal. Förra gången vi var på kvalitetsmässan, för två år sedan, så var det helt fullt på vår föreläsning. Det är verkligen en mental höjdare att ha föreläsningar tillsammans med Johan. Han är ju en av Sveriges främsta idrottare genom alla tider med 14 mästerskapsmedaljer i OS och VM…

HANDELSKAMMAREN

Det coachande förhållningssättet och mental träning blir allt viktigare för att kunna leda sig själv och andra. Därför kommer jag att starta upp en helt unik utbildning i det coachande förhållningssättet och mental träning tillsammans med Handelskammaren Mittsverige här i Sundsvallstrakten. Vi har tänkt starta i mars och köra vid 4 tillfällen 12.00 till 12.00. För intresseanmälan kontakta Olivia Åsberg 072-597 9733 olivia@midchamber.se

 

HITTA DET SOM ÄR KUL

Idag blir det fjärde föreläsningen den här veckan. Idag blir det i Stockholm. Det är verkligen kul och inspirerande att ha föreläsning och olika inriktningar på föreläsningarna. Och då tänker jag – hitta det som är viktigt för dig och som du tycker är kul, stort som smått. Och kom ihåg att det man tycker är viktigt och kul blir man ofta riktigt bra på!                                                    

 

NY DAG

Igår var det en givande föreläsning på Science Park i Luleå. Helt fullsatt och väldigt stort engagemang även efter föreläsningen. Idag är det en ny föreläsning men idag på hemmaplan. Först blir det dock en individuell mental träning/coaching med en framgångsrik entreprenör. Och dagen avslutas i Sollefteå med utdelning av Sparbanksstiftelsen Norrlands skidstipendier till längdåkning, skidskytte och alpint. Det blir med andra ord en ny händelserik dag och kväll. Och då tänker jag – Sök det positiva varje dag!

 

Det skal ikke gå an

I morse när jag vaknade upp fick jag en mycket speciell känsla.  Något helt overkligt och som i en dröm. För många år sedan blev jag delägare i en travhäst för första gången av en ren tillfällighet. Då kunde jag inte i min vildaste fantasi föreställa mig att jag skulle bli delägare i en hästar som samma år vinner Svenska och Norska Kallblodsderbyt, Norska kriteriet samt flera andra storlopp. Detta blev jag brutalt påmind om när jag fick Norska Trav og Galopp Nytt och rubriken ”Det skal ikke gå an”. Men ibland blir det omöjliga möjligt.

GÄVLE

Idag är det en ny dag med nya möjligheter. Nu ska jag åka till Gävle och ha en ny spännande föreläsning. Och då tänker jag: En ny dag att göra något riktigt bra av!

 

BRA START PÅ DAGEN

Jag har som mål att varje morgon, när jag är på hemmaplan, börja dagen med en promenad med Johan, vår hund, till Norra Berget. Det är en riktigt bra start på dagen och dessutom blir det ca 3 000 steg. (Mitt mål är i snitt 14 000 steg per dag!) Och det är viktigt med en bra start på dagen…

 

EN STOR TRAVDAG

Idag vaknar jag upp i Biri i Norge med världens största leende. Igår det var det en magisk travdag för mig på Biri. Först vinner Nordsjö Odin i finalen i Veikle Balder Cup överlägset. Och dessutom blir premierad som avelshingst. Så himla spännande. Därefter vinner Grisle Odin G.L Biris 3-åriga uppfödningslopp överlägset på nytt norskt rekord. Därmed har både Nordsjö Odin och Grisle Odin G.L. vunnit de största loppen för 3-och 4-åriga kallblod. Det är väldigt få förunnat att göra den bedriften. Det här är ytterligare en mycket stor travdag i år och minne för livet. Det är bara att fira och njuta och det ska jag göra i kväll och hela veckan!

 

NJUT AV LIVET

Det är viktigt för vår hälsa och våra liv att vi har roligt och njuter av livet. Gör något varje dag som får ditt hjärta att sjunga.

 

BRA START PÅ DAGEN

Jag har som mål att varje morgon, när jag är på hemmaplan, börja dagen med en promenad med Johan, vår hund, till Norra Berget. Det är en riktigt bra start på dagen och dessutom blir det ca 3 000 steg. (Mitt mål är i snitt 14 000 steg per dag!) Och det är viktigt med en bra start på dagen…

 

LRF

Idag är det en speciell dag inte bara för att jag vaknar upp på Vann konferensanläggning i Brastad några mil från Lysekil utan för att jag ska ha en föreläsning för LRFs kommungruppsordförande i Halland, Västra Götaland & Värmland. Det är så himla inspirerande att få komma tillbaks till LRF och ha en föreläsning. Jag jobbade i många år som regionchef på LRF Västernorrland och trivdes jättebra. LRF finns alltid i mitt hjärta. Idag ska jag prata om Se möjligheterna med en positiv framtid. Det är bara att se möjligheterna…  

UNGDOMAR

Idag är det en ny dag, ny vecka och nya möjligheter. Den här veckan inleds offensivt. Först blir det några möten på hemmaplan. Därefter blir det andra träffen på en föreläsning/process för ungdomar i trav, ridsport och andra idrotter. Syftet är att ungdomarna ska få jobba med mental träning 4 gånger och med mentala coachövningar mellan gångerna. Deltagarna ska få jobba med att må bra, bygga en stark självbild och ett starkt självförtroende, fokusera på sina styrkor och tankar som är utvecklande, ha mål, träna på avslappning, återhämtning och reflektion. Träffarna blir
på Bergsåkers travbana. Inspirerande!!! Det är bara att hålla i hatten och se möjligheterna…

 

HUVUDMÅLET ÄR FIXAT – FIRA

Efter dagens rullskidpass har jag åkt över 100 mil rullskidor i år och därmed har jag uppfyllt mitt huvudmål att åka 100 mil rullskidor säsongen 2019. Jag har haft fyra delmål. 25, 50, 75 och 100 mil. Det känns inspirerande att redan nu ha klarat årets huvudmål. I kväll ska vi fira att jag har uppnått huvudmålet 100 mil rullskidor även i år samt alla fina travsegrar! Framgångar är en färskvara så det gäller att passa på att fira och njuta.

Nordviks naturbruksgymnasium

Igår var det en väldigt inspirerande eftermiddag med eleverna på Nordviks naturbruksgymnasium. Vi drog igång ett helt unikt mentalt coachprojekt för eleverna som ska pågå i tre år. Extra kul är att Lena Boström, professor i pedagogik, är med i projektet. Hon ska vara med under hela processen och göra en forskning och pedagogisk utvärdering. Mig veterligt är det första gången mental träning utvärderas på det här sättet och det ska bli spännande att se resultatet…

 

NORDVIK

Idag är det en speciell dag. Idag ska jag nämligen inleda ett spännande och helt unikt mentalt coachsamarbete med Nordviks naturbruksgymnasium i tre år. Syftet är att eleverna ska få jobba med mental träning 2 gånger per termin och med mentala coachövningar mellan gångerna. Eleverna ska få jobba med att må bra, bygga en stark självbild och ett starkt självförtroende, fokusera på sina styrkor och tankar som är utvecklande, ha mål, träna på avslappning, återhämtning och reflektion. Mitt mål är att eleverna ska må bra, bli starka och trygga. Utgångspunkten är att alla har talang och utifrån det bygga mästare inom de områden man vill verka i.

STOCKHOLM

Idag är det torsdag och då bär det av till Stockholm i två dagar. Det är strategikonferens med Sparbanksstiftelsen Norrland. Nu är det bara att ladda för en ny bra och positiv dag. Det gäller att skapa många bra och positiva stunder varje dag!

GLÄDJE

Igår Örnsköldsvik och ett spännande möte. Idag blir det en tidig morgonföreläsning på Stadshuset här i Sundsvall som Handelskammaren ordnar tillsammans med Great Space och Näringslivsbolaget. Jättekul att det är så många anmälda. Därefter blir det en mental träning/coaching i vackra Ångermanland och dagen avslutas med en ny mental träning/coaching på hemmaplan. Och då tänker jag  – Glädjen börjar alltid i dag, och aldrig i morgon!

 

NYTT PODAVSNITT

Igår spelade vi in ett nytt avsnitt av vår pod Olsson&Wiklund – en podcast om mental träning. Vi har över 52 000 ”lyssningar” på vår pod sedan i mars när vi startade. Det är stort och det är värt att fira. På instagramkontot @olssonochwiklund kan ni följa vår mentala resa. Och det går att lyssna på https://play.acast.com/s/olsson-wiklund. Ett bra mentalt tips är att fokusera på alla möjligheter den här dagen erbjuder.

LUGN

En zenmunk blev tillfrågad hur han kunde vara så lugn. Han svarade: När jag sitter, sitter jag. När jag går, går jag. När jag står, står jag. Då dom som frågade inte förstod innebörden i det han sa upprepade han samma sak en gång till. Och när de ändå inte förstod utan svarade att det är precis vad de gör själva svarade munken: Nej, när ni sitter, står ni redan. När ni står, går ni redan. När ni går, har ni redan kommit fram.

 

IKEA

Igår hade jag en inspirationsföreläsning för IKEA i Sundsvall och jag fick ett väldigt hjärtligt välkomnande på flera sätt. Dessutom var det en riktigt intresserad grupp som var med. Idag fortsätter jag med en ny inspirationsföreläsning på IKEA. En liten reflektion som jag gjorde igår – tänk vad betydelsefullt ett bra välkomnande är och vad viktigt det är med det första intrycket i alla sammanhang.

ALLA HAR TALANG

Idag vaknar jag upp på hemmaplan i Sundsvall. Det har varit några intensiva dagar. Och det är helt osannolikt och lite till att bli kallad ”Sveriges hetaste hästägare” i Aftonbladet. Det trodde jag aldrig skulle inträffa när jag började med travhästar för 20 år sedan. Som det kan bli…Idag blir det dock ett annat fokus. Nu ska jag iväg och ha en föreläsning kring Alla har talang – konsten att bygga en mästare. Det är också häftigt!
https://www.aftonbladet.se/sportbladet/trav365/a/dOpgWz/wiklunds-succe-det-har-ar-for-jakla-magiskt

OSANNOLIKT

Idag vaknar jag upp i Stockholm med världens största leende. Igår det var det magisk travdag för mig på Bjerke i Oslo. Först var Brenne Blesa tvåa i Norska derbystoet. Därefter vann vi det norska Kallblodskriteriet med Grisle Odin G.L. överlägset och dagen avslutades med att Norsjö Odin vann det Norska Kallblodsderbyt. Därmed har Nordsjö Odin vunnit både svenska och norska derbyt. Det är få förunnat att göra den bedriften. Våra hästar sprang in 1,6 miljoner norska kronor. Det här är min största travdag någonsin.

YTTERLIGARE EN STORLOPPSEGER – VI VINNER KALLBLODSDERBYT IGEN

Ytterligare en seger i ett storlopp för kallblod idag på Bjerke. Först vinner Grisle Odin G.L. Norska Kallblodskriteriet. Nu vinner vår delägda Nordsjö Odin det Norska Kallblodsderbyt och i juli vann han svenska Kallblodsderbyt. Att få vara delägare i en travhäst som vinner både det svenska och norska Kallblodsderbyt är så himla stort att det är svårt att greppa. Det var Øystein Tjomsland som körde och tränar. Så jäkla häftigt att få vara med och vinna ett klassiskt storlopp igen och dessutom att få vara på plats och besöka vinnarcirkeln. Jag säger det igen, det är mer än travmagi!

 

 

TRAVRONDEN

Idag vaknar jag upp med en härlig känsla. Igår kväll var det fjärde föreläsningen den här veckan och nu på hemmaplan för 1,6 miljonklubben för kvinnors hälsa. Så inspirerande med så många åhörare och så fin feedback. Lika inspirerande är att få vara med i en helsida i Travronden kring vårt hästägande. Och då tänker jag – idag blir det en riktigt bra dag! Och det vill jag önska dig också…

 

FÖRELÄSNINGAR

Igår kväll var det en fantastisk kväll i Skellefteå, skidikonen Johan Olsson och jag hade en föreläsning kring våra bästa mentala verktyg. Väldigt många deltagarna. Nu blir det en coaching på förmiddagen och sedan raka vägen hem till Sundsvall och en föreläsning på Sidsjön för 1,6 miljonklubben för kvinnors hälsa. Extra kul att det är så många anmälningar.

 

TACK

Ett stort och hjärtligt tack för all fantastisk feedback jag har fått på inslaget i SVT- Sportnytt, där jag blev nämnd som Sveriges ledande mentala tränare/coach. Att få feedback ger verkligen motivation och mental styrka att gå vidare mot nya utmaningar. Många har efterlyst SVT- Sportnytt inslaget. Här kommer det…

INSLAG I SVT-SPORTNYTT

Den här sommaren har varit väldigt speciell för mig. Detta blev jag påmind om i en längre radiointervju igår. Jag kunde inte i min vildaste fantasi föreställa mig att jag skulle vara med i ett längre inslag i SVT- Sportnytt, och bli nämnd som Sveriges ledande mentala tränare/coach. Och inte nog med det, utan också bli kallad för Sveriges ”fremste mentale trener/coach” i norsk media. Det är bara att konstatera att ibland blir det omöjliga möjligt! Jag är tacksam över en fantastisk mental coachresa.

 

SOM DET KAN BLI…

Så himla kul att få vara med på Morgonsoffa Näringsliv i Sandviken, över 200 personer kom. Helt fullt och lite till. Jag berättade om mitt första stora uppdrag som mental tränare/coach som var att fixa så att Sandviken skulle bli svenska mästare i bandy. Och de blev svenska mästare. För ett tag sedan träffade jag Hans Åström, som var med i Sandviken och landslagsspelare, på travet i Bollnäs. Idag efter min medverkan i Morgonsoffan kom Stefan Åsbrink fram till mig och berättade att han var med i Sandvikens lag då. Han var också landslagsspelare. Han berättade också att han hade haft och har stor nytta av de mentala verktygen. Så himla inspirerande!!!

MORGONSOFFA

Idag vaknar jag upp i Sandviken och nu ska jag snart vara med i Morgonsoffa Näringsliv som Företagarna i Sandviken, Sandvikens kommuns näringslivsbolag och Science Park anordnar. Det är nytt rekord i antalet föranmälningar. Det är 160 föranmälda! Så inspirerande. Just idag fokuserar jag särskilt på vad jag är tacksam över!

OPEN TROT

En tidig och fin morgon här i Sundsvall. En intensiv vecka avslutas med en resa till vackra Jämtland och Frösö Park och en föreläsning för ett spännande företag. Därefter blir det raka vägen tillbaks och Bergsåker Open Trot med väldigt fina travtävlingar. Kul att ha starthästar den här dagen. Livet består av ögonblick, som det är viktigt att kunna njuta av!!!

 

ÖVERRASKNING

Vilken fantastisk positiv överraskning! Jag fick ett väldigt fint kort och en fin flaska av en ung supertalang som jag jobbar med i mental träning/coaching, för att jag hade fixat delmålet på 75 mil rullskidor. Så himla stort. Det här blir ett minne för livet…

EN KOMMANDE TENNISSTJÄRNA…

Det är alltid inspirerande och utmanande att jobba med mental träning/coaching med unga supertalanger. Tilde Strömqvist, 15 år, är en stor talang som spelar tennis och bor i Sundsvall. Idag vann hon finalen i JSM Race 2019 med 6-3 och 6-0 i Linköping. Stort!  Det kommer att bli spännande att följa Tilde framöver…

 

STEFAN MELANDERS HYLLNING

En tidig morgon här i Sundsvall och jag ska snart iväg på en längre radiointervju kring mål och motivation. Döm om min positiva förvåning när jag läste Expressen.  Och travikonen Stefan Melanders hyllning till att skidstjärnorna Frida Karlsson och Johan Olsson blir hästägare…

https://www.expressen.se/sport/trav/kandisagare-ger-nytt-liv-till-travet/

VÄRLDENS BÄSTA BANDYSPELARE

Igår kväll var jag med om en häftig upplevelse på Bollnästravet. Jag träffade nämligen Hans Åström och vi fick byta lite gamla positiva minnen. Mitt första stora uppdrag som mental tränare/coach var Sandviken bandy. Uppdraget var tydligt. Sandviken skulle bli bäst när det gällde och bli svenska mästare i bandy. En av de tongivande som var med var med i laget var Hans Åström och han hade blivit utsedd till världens bästa bandyspelare. Han var också en av de som var allra mest intresserad av mental träning. Sandviken blev också svenska mästare 1996.
Idag blir det ett nytt fokus och en föreläsning för en mycket spännande grupp som gjort fantastiska insatser…

HÄSTÄGARE

Så häftigt att skidstjärnorna Frida Karlsson, William Poromaa, Johan Olsson och Anna Olsson har blivit delägare i 3-åriga stjärntravaren Grisle Odin G.L.  som tränas av Øystein Tjomsland i Norge.
https://sulkysport.se/skidstjarnor-fick-del-i-grisle-odin-g-l/

UNGA TALANGER

Jag tycker att det är oerhört givande att jobba med mental träning/coaching med unga talanger både inom idrott och utanför. Att under en längre tid jobba nära en person och se den mentala utvecklingen är så inspirerande. Jag tror att många yngre talanger inom olika områden skulle ha väldigt stor nytta av en person som inspirerar, utmanar, stöttar och peppar. I Expressen berättar Kevin Oscarsson, en av travets supertalanger, om betydelsen av att få mental träning/coaching inom den tuffa travbranschen. Jag träffade Kevin i samband med utbildningen som Svensk Travsport ordnade för travets talanger. Och då tänker jag  – Låt inte det du inte kan göra stå i vägen för det du kan göra. https://www.expressen.se/sport/trav/langlasning/det-finns-sakert-de-som-undrat-varfor/

 

 

NYA VERKTYG

Jag är väldigt nöjd med de nya verktygen i mental träning/coaching som jag har processat fram under en lite längre tid. Jag tror att de här mentala verktygen kommer att på ett påtagligt sätt förbättra prestationerna och måendet med de jag jobbar med i mental träning/coaching. Jag tänker faktiskt fira och njuta över vad jag har åstadkommit. Och därmed har jag också utmanat jantelagen…

HOVAVTRYCK

För några år sedan deltog jag i en barncancergala som Erik Adielsson, en av Sveriges bästa travkuskar och Matteus Lillieborg, travreporter på TV 4, anordnade. Jag skänkte en heldags coaching och den auktionerades ut. Och det var en ung nystartad travtränare vid namn Maria Törnqvist som bjöd högst. Vi träffades i Stockholm och hon var väldigt målmedveten och ville fortsätta jobba med mig. Men jag sa nej men hon gav sig inte. Nu har vi haft ett mentalt coachsamarbete några år. Hon berättar i ATGs pod Hovavtryck med Matteus om hennes tuffa resa när hennes bägge föräldrar gick bort i cancer, när hon själv var nära att gå bort och vårt mentala coachsamarbete (i slutet av podden). Maria har på bara några få år byggt upp en stor och framgångsrik tränarrörelse i en tuff (och manlig) bransch. Maria är verkligen målmedveten och har en världsmästarattityd. Jag är helt övertygad om att hon kommer att lyckas…

https://www.podbean.com/media/share/pb-igfz5-b72490?utm_campaign=w_share_ep&utm_medium=dlink&utm_source=w_share#.XSd3vGfdgE4.facebook

 

Ibland blir det omöjliga möjligt…

Idag vaknar jag upp med en speciell känsla. När jag för många år sedan började jobba med mental träning/coaching, kunde jag inte i min vildaste fantasi föreställa mig att jag skulle vara på hela första sidan och ha 6 helsidor i en stor svensk tidskrift. Ibland blir det omöjliga möjligt!
https://www.tidningenkonsulten.se/artiklar/stig-wiklund-fran-hyfsad-till-superstjarna-tack-vare-mental-traning/

NORSK MEDIA

Så häftigt och nästan lite overkligt att få bli kallad för Sveriges ”fremste mentale trener/coach” i norsk media.

http://www.tgn.no/index.php?option=com_zoo&task=item&item_id=23928&Itemid=259

 

Ibland blir man positivt överraskad…

TV

Så himla häftigt att få vara med i SVT Sporten i ett längre TV-inslag och berätta om betydelsen av mental träning/coaching, när det gäller att vara bäst när det gäller! https://www.svtplay.se/video/21998478/sportnytt/sportnytt-20-jun-21-30-3?start=auto

SVT-SPORTEN

Så inspirerande att få höra i SVT- Sportens inslag att man är Sveriges ledande mentala tränare/coach. Det ger verkligen motivation att gå  vidare mot nya höjder. Apropå mental träning/coaching så blir det en mental coachträff idag med en av Sveriges bästa juniorhockeyspelare som också är draftad för NHL…

 

GUNNAR MELANDER

När jag i början av 1990-talet började jobba med mental träning/coaching så träffade jag travikonen Gunnar Melander. Det var i samband med en av mina första föreläsningar som var på Dannero och med i publiken fanns Gunnar Melander. Efter föreläsning kom Gunnar fram till mig och tyckte att mental träning var så spännande. Då möttes våra vägar för första gången. Därefter hade Gunnar och jag ett mentalt coachsamarbete under många år. Oerhört lärorikt för mig. Gunnar är väldigt jordnära och filosofisk. Han har vågat gå sina egna vägar. Detta med stor framgång. Gunnar pratade ofta om att han for till skogen och hade mentala coachsamtal med travhästarna Lapp Nils och Månprinsen A.M. Bägge dessa hästar har dominerat svensk kallblodssport under många år! Det känns stort att få vara med i en artikel tillsammans med Gunnar i Land! https://www.landlantbruk.se/jobb-karriar/trygg-arbetsmiljo-i-fokus-fran-start-hos-mastarkusken/

 

ETT SPÄNNANDE MÖTE IGEN…

I torsdags möte med två världsstjärnor, i fredags föreläsning på World Congress on Mind Training for Excellence in Sport & Life på Högskolan i Gävle. Idag blir det en mental träning/coaching med en tjej som tillhör de allra bästa i världen i sin ålderskategori. Så spännande och så lärande med mötena med dessa världsstjärnor. Inom psykologin kallas det för intersubjektivitet. Intersubjektivitet är det som händer mellan två människor när vi samtalar med varandra, utbyter känslor och tankar och förstår varandra. Intersubjektivitet kan också beskrivas som ett slags närhetsskapande, ett ”flow”. Psykoanalytikern och professorn Daniel Stern kallar det för “ögonblickets psykologi”. Jag är tacksam över att få vara med om detta.

VÄRLDSKONGRESS

I fredags var det en speciell dag när jag hade en föreläsning på World Congress on Mind Training for Excellence in Sport & Life på Högskolan i Gävle. Det är snart 30 år sedan jag gick utbildningen på Skandinaviska Ledarhögskolan till mental tränare hos Lars-Eric Uneståhl. Och nu har jag haft en föreläsning kring mental träning/coaching på världskongressen. En väldigt häftig mental coachresa. Jag är verkligen tacksam över att jag får jobba med mental träning/coaching och dessutom får jobba med många som är bäst i världen i sina discipliner. För mig är det väldigt stort och inspirerande.

 

VÄRLDSKONGRESS

Igår var det mental träning/coaching med två världsstjärnor. Idag ska jag berätta hur jag jobbar med världsstjärnorna, på en föreläsning i Gävle på Världskongressen för mental träning. Det blir en häftig utmaning.

 

VÄRLDSSTJÄRNOR

Nu ska jag snart åka iväg och ha en mental träning/coaching med en världsstjärna och en kommande världsstjärna. Och då tänker jag – vad himla priviligierad jag är som får jobba med fantastiska människor för det är ju ingen självklarhet. Det är jag verkligen tacksam över.

 

NYA IDÉER

Efter en tuff helg var det välgörande med ett längre rullskidpass. Dessutom många nya idéer och uppslag! Så jäkla bra helt enkelt…

SOMMARFEST

Idag vaknar jag upp med en mycket härlig känsla. Vi har bott i Sundsvall i fem år och varje år har vi haft en försommarfest hemma hos oss för ett 45-tal personer som bor runt Sundsvallsområdet.
Vi brukar också ha några intervjuer med idrottsstjärnor. Även i år var det Frida Karlsson, som gjorde ett historiskt genombrott i år, William Poromaa, nästa skidstjärna och skidikonen Johan Olsson som delgav oss spännande saker. I år var också en ny stjärna med, nämligen Tilde Strömquist från Sundsvall. En ung och mycket lovande tennisstjärna.

NORDVIK

Det är många artiklar och fokus kring det mentala coachsamarbete som jag ska ha tillsammans med Hushållningssällskapet i Västernorrland och Nordviks naturbruksgymnasium i tre år. Syftet är att eleverna ska få jobba med mental träning 2 gånger per termin och med mentala coachövningar mellan gångerna. Mitt huvudmål är att bygga starka elever som ska må bra, få en bra självbild och ett gott självtroende, bli starka och trygga personer. Min utgångspunkt är att alla har talang och utifrån det bygga mästare inom de områden man vill verka. https://www.atl.nu/jobb-karriar/tipsen-trana-hjarnan-att-klara-motgangar/

 

LÖFVEN

Det är med en speciell känsla som jag vaknar upp idag. Igår och i tisdags var det en mycket givande och inspirerande teamcoaching med Tärnaby Skidhems tränare. Kanontränare helt enkelt. Ikväll ska jag medverka i dokumentären om statsminister Stefan Löfven på TV 1 18.15. Det var nämligen min mamma, Syster Nellie, distriktssköterska i Styrnäs som ordnade så att Stefan kom till Sunnersta som fosterbarn. Stefan och jag har därför en speciell relation. Det kommer att bli spännande att titta på dokumentären!

 

TÄRNABY SKIDHEM

Idag vaknar jag upp i Strömbäck och känner jag mig väldigt taggad. Igår var det en riktigt bra och givande teamcoaching med det framgångsrika tränarteamet Tärnaby Skidhem och idag fortsätter vi. Det är fjärde gången vi kör en teamcoaching från 12.00 till 12.00. I min värld handlar det mycket om att våga ha tålamod med de mentala processerna och inse att saker är moget när det är moget. Det är lätt att överskatta vad man kan åstadkomma på kort sikt och underskatta vad man kan åstadkomma på lång sikt! Min erfarenhet är att det finns inga enkla svar eller snabba vägar. All förändring måste få ta sin tid!

 

UMEÅ

På väg mot Umeå och en tvådagars teamcoaching kring mental träning och det coachande förhållningssättet, med synnerligen framgångsrika tränare. Det känns både spännande och inspirerande. Jag väljer att tänka och känna så. Ett litet mentalt tips – det du fokuserar på tenderar att växa…

 

VÄLGÖRANDE

Idag blev det 2,5 mil rullskidor på Södra Bergets rullskidstadion. Det var verkligen välgörande…

OMVALD IGEN

Idag är det fredag och jag vaknar upp i Umeå.  I går blev jag omvald till ordförande för Sparbanksstiften Norrlands Riskkapitalstiftelse (omfattar Västernorrland och Västerbottens län) på årsstämman i Umeå. (I fredags omvaldes jag till ordförande i Sparbanksstiftelsen Norrland på stämman i Lycksele). Uppdrag som jag är väldigt tacksam över och känner stor entusiasm inför. Att få förtroende från en stämma är stort för mig oavsett vilket uppdrag det är. Det blir verkligen en inspirerande utmaning.

 

OMVALD

Nu har jag blivit omvald till ordförande för Sparbanksstiften Norrland (omfattar Västernorrland och Västerbottens län) på årsstämman i Lycksele. Ett uppdrag som jag är väldigt tacksam över och känner stor entusiasm inför. Att få förtroende från en stämma är stort för mig oavsett vilket uppdrag det är. Det blir verkligen en inspirerande utmaning att få vara ordförande i Sparbanksstiftelsen Norrland.

 

PÅ VÄG MOT 100 MIL RULLSKIDOR…

Idag blev det årets andra rullskidpass på Södra Bergets rullskidanläggning. Fortfarande finns det snö på rullskidbanan men det var välgörande med ett skidpass. Årets rullskidmål är 100 mil med fyra delmål 25, 50, 75 och 100 mil. Det känns väldigt motiverande med huvud- och delmål. Nu har i alla fall rullskidresan börjat och det är några härliga mil kvar…

Idag vaknar jag upp med en härlig positiv känsla. Det är ju inte varje dag man får vara på halva första sidan och ha två sidor i Sundsvalls Nyheter. Det här kommer att bli en riktigt bra dag och då gäller det att ta vara på glädjen här och nu!

https://sn24.prenly.com/965/Sundsvalls-Nyheter/223735/2019-04-21/r/1/

NU HAR JAG GÅTT I MÅL

Idag passerade jag 100 mil skidor sedan årets skidsäsong startade för mig. Mitt årsmål säsongen 2018-2019 har varit 100 mil rullskidor (det blev 145 mil) och 100 mil längdåkning. Jag har satt upp fyra delmål. 25, 50, 75 och 100 mil.  Det känns fantastiskt inspirerande att ha klarat säsongens mål. Oavsett vilka mål vi har eller når rekord är det alltid viktigt att utgå från sina egna förutsättningar. Och det är viktigt att fira och njuta när man går i mål…

 

VILKA SUPERBRUDAR – FRIDA OCH EBBA

Så himla kul och så starkt att Frida Karlsson, fortfarande junior, och Ebba Andersson, Sollefteå Skidor, tar brons i dagens högklassiga SM-tävling i sprintstafett i Bruksvallarna.

 

BRITTA JOHANSSON-NORGREN VINNER SKI CLASSICSCUPEN IGEN

Idag gjorde Britta Johansson-Norgren ett nytt bra lopp. Hon blev 9:a i Reistadlöpet över 5 mil, i det näst sista långloppet den här säsongen. I och med dagens lopp vinner Britta Johansson-Norgren Ski Classcis-cupen även i år och det är fjärde året i rad. Och hon vinner också sprintcupen. Därmed är hon i särklass världens bästa kvinnliga långloppsåkare även i år!

NÄR DET OMÖJLIGA BLIR MÖJLIGT

I tredje avsnittet i vår podcast Olsson&Wiklund om mental träning berättar Johan Olsson att han var skadad när han åkte den klassiska 5-milen 2013. Helt otroligt och på gränsen till det möjliga!!!

 

TREDJE AVSNITTET I VÅR POD

Idag kommer tredje avsnittet i vår pod Olsson&Wiklund – en podcast om mental träning. Det här avsnittet handlar om att förstå sig själv. Skidikonen Johan Olsson och OS-guldmedaljöraren Anna Olsson berättar hur de tänker kring betydelsen att förstå sig själv. Vi tar också upp frågor som vi har fått på vårt instagramkonto Olsson&Wiklund. Det blir även en mental coachfråga!  Du kan lyssna på vår Pod på @acastsweden, iTunes, och Spotify.

 

POD

Posted @withrepost • @olssonochwiklund Vi tre har jobbat många timmar tillsammans. I vårt andra podavsnitt pratar vi mycket om hur det är att umgås med rätt människor. Människor som kan lyfta dig och ställa de rätta frågorna. Ibland behöver man bara få vara med människor som du kan slappna av med, och bara vara få dig själv.

Vad saknar du för människor runt dig för att få alla pusselbitar på plats i pusslet?

 

SÅ JÄKLA ROLIGT ATT FREDRIK ANDERSSON VINNER

Volkswagen Tour avslutas med ”monsterklättringen” Dundret Hill Climb där åkarna efter att ha ”värmt upp sig” på världscupspåret, 3,75 km, tar sig an den fruktade Fjällbranten. Fredrik Andersson vann herrarnas lopp på ett övertygande sätt. Fredrik gör ett topplopp och som förstaårssenior är det starkt att vinna den här tuffa tävlingen. Det var också riktigt roligt att Fredriks syster Ebba vann på damsidan. Det kommer att bli spännande att följa Fredrik framöver. Fredrik är verkligen en mental kämpe.

 

NORDVIKS NATURBRUKSGYMNASIUM

Jag ska inleda ett spännande och helt unikt mentalt coachsamarbete med Hushållningssällskapet i Västernorrland och Nordviks naturbruksgymnasium i tre år. Syftet är att eleverna ska få jobba med mental träning 2 gånger per termin och med mentala coachövningar mellan gångerna. Mitt huvudmål är att bygga starka elever som ska må bra, få en bra självbild och ett gott självtroende, bli starka och trygga personer. Min utgångspunkt är att alla har talang och utifrån det bygga mästare inom de områden man vill verka.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=110&artikel=7185505

 

VAL

Nu är jag är på väg till Örnsköldsvik och Sparbanksstiftelsen Norrlands styrelse och då tänker jag: en ny dag att göra något bra av!

Det är ett val jag kan göra!

 

VIKTIGA FÖREBILDER

Jag tycker att det är så himla häftigt med alla duktiga svenska idrottstjejer. Hanna Öberg i skidskytte, Stina Nilsson och Frida Karlsson på skidsidan och många flera. Särskilt kul är att längddamernas stafettguld med Ebba Andersson, Frida Karlsson, Charlotte Kalla och Stina Nilsson röstades fram som det största som hände i säsongens interstudio, 16 984 röstade, med 46 procent. Och som stark tvåa var Frida Karlsson med 27 procent och på tredje plats var de svenska damernas VM med 8 procent. Frida Karlsson är med på alla pallplaceringarna. Så stort av en junior.  Och då tänker jag – så kul och så viktigt att de svenska idrottstjejerna lyckas så himla bra. De blir viktiga förebilder…

 

YTTERLIGARE EN NY SVENSK UNG SKIDSTJÄRNA

Att Frida Karlsson är värdens i särklass bästa junior är solklart. Men vi har en ny supertjej i skidspåren och det är Tilde Bångman, Offerdal. För en liten stund sedan vann Tilde 10 km i Scandic cup i Kalix för damer 17-18 år. Hon vann också Junior SM i Sollefteå. Tilde som är 17 år har verkligen alla förutsättningar att bli något riktigt stort i skidspåren. Hon har rätt mental tuffhet och målmedvetenhet för att lyckas. Det kommer att bli riktigt spännande att följa Tilde i skidspåren. Ikväll ska jag fira och njuta av Fridas och Tildes fina framgångar!

EN NY HELT UNIK PRESTATION AV FRIDA KARLSSON

I sin första världscupstävling i sprint är junioren Frida Karlsson i finalen mot alla världsstjärnor i sprint. Det ska egentligen vara omöjligt. Men för Frida Karlsson är inget omöjligt! Att bli femma i sin första sprintvärldscup som junior. Det är mer än stort. Men Frida är helt unik, så är det bara!

 

AVSNITT 2 – OLSSON&WIKLUND EN PODCAST KRING MENTAL TRÄNING

Nu är avsnitt 2 ute på @acastsweden, ITunes och Spotify och det är ett riktigt maraton-avsnitt på 57min…

I det här avsnittet pratar vi om vikten av att ha rätt människor runt sig. Och Johan Olsson har dessutom intervjuat en riktig superstjärna…

 

DET VI FOKUSERAR PÅ VÄXER

Ny dag, ny vecka och nya möjligheter. Förra veckan var det väldigt intensivt med föreläsningar på olika ställen. Den här veckan blir det många individuella mentala träningar/coachingar. Det är också väldigt inspirerande men på ett annat sätt.  Jag gillar skarpt variationen. Och min fundering är – hur ofta tänker vi på att vi har det bra, även om det kan vara tufft mellan varven? Och om vi tänkte på hur bra vi har det lite oftare, hur skulle det påverka oss? Det vi fokuserar på tenderar att växa…

 

 

PONNYTRAV

Idag är det lördag och jag är på väg mot Stockholm på årets ponnytravgala, för en föreläsning under temat ”Alla har talang – Konsten att bygga en mästare”. Och då tänker jag – Hur ska jag göra denna dag så bra som möjligt, för mig själv och andra?

 

NORDVIK

Jag ska inleda ett spännande och helt unikt mentalt coachsamarbete med Hushållningssällskapet i Västernorrland och Nordviks naturbruksgymnasium i tre år. Syftet är att eleverna ska få jobba med mental träning 2 gånger per termin och med mentala coachövningar mellan gångerna. Min erfarenhet är att många ungdomar inte tror på sig själva, är självkritiska, negativa, har mycket oro och ingen framtidstro. Tanken är att eleverna ska få jobba med att bygga en stark självbild och ett starkt självförtroende, fokusera på sina styrkor och tankar som är utvecklande, mål – att veta vart du ska, återhämtning, reflektion och utvärdering. De ska må bra, bli starka och trygga personer. Min utgångspunkt är att alla har talang och utifrån det bygga mästare inom de områden man vill verka.

PODCAST

Så himla kul att fortfarande ha ett mentalt coachsamarbete med OS-guldmedaljörerna Anna och Johans Olsson. Vi började i slutet av 1990-talet. Och nu har vi startat en podcast om mental träning tillsammans, olssonochwiklund. Hur det kan bli…

https://www.st.nu/artikel/sodermalm-sidsjo/skidparet-johan-och-anna-om-livet-efter-karriarerna-och-nya-satsningen-precis-det-har-vi-vill

 

 

COACHINGAR

Ny dag, ny vecka och nya tag. Den här dagen och veckan blir väldigt intensiv. Idag och i morgon är det en teamcoaching i det coachande förhållningssättet i Umeå för en framgångsrik tränargrupp. Onsdag Hammarstrand. Torsdag och fredag blir det Lycksele och en ny teamcoaching för en ledningsgrupp. Och på lördag blir det en föreläsning i Stockholm kring Alla har talang – Konsten att bygga en mästare. Däremellan några telefoncoachingar. Och då tänker jag på allt bra som kommer att hända den här veckan…

Frida Karlsson berättar om det mentala coachsamarbetet

Den nya superstjärnan i skidor Frida Karlsson berättar om det mentala coachsamarbetet med Stig Wiklund som gjorde henne så trygg inför stora tävlingar…

NYTT TOPPLOPP AV BRITTA JOHANSSON-NORGREN

I förra starten vann Britta Johansson-Norgren Ski Classics Vasaloppet överlägset. I dagens Ski Classics långloppstävling gjorde Britta ett nytt topplopp och var trea. Hon vann dessutom spurtpriset. Idag var det för första gången fri stil. Det innebär att Britta har varit på pallen i alla 9 deltävlingar och vunnit 6 gånger. Så himla stort. Britta visar med eftertryck att hon är världens bästa långloppsåkare. I kväll ska jag fira och njuta av Brittas fina prestationer!

TILDE BÅNGMAN JUNIOR SM-DROTTNING

För en liten stund sedan vann Tilde Bångman, Offerdal, ytterligare ett Junior SM-guld i skidor i Sollefteå för damer 17-18 år. I och med dagens seger så har hon vunnit 2 Junior SM-guld och ett silver. Det innebär att hon blir Junior SM- drottning i Sollefteå. Jag säger det igen: Tilde som är 17 år har verkligen alla förutsättningar att bli något riktigt stort i skidspåren. Hon har rätt mental tuffhet och målmedvetenhet för att lyckas.

STÖRST GENOM TIDERNA

Så häftigt att Frida Karlssons genombrott är störst genom tiderna enligt SVT Sports undersökning. Det var över 10 000 röster och Frida var i topp med 23 procent före Ingemar Stenmark med 16 procent och Sara Sjöström 13 procent. Så himla stort!

https://www.svt.se/sport/frida-karlsson/frida-karlssons-genombrott-storst-enligt-svt-s-publik

 

 

PODCAST

Nu drar Anna och Johan Olsson och jag igång vår pod kring mental träning. Vårt första avsnitt blir i morgon fredag. På instagramkontot @olssonochwiklund kan ni följa vår mentala resa. Där kan ni också ge synpunkter på vad ni vill att vi ska ta upp!

JUNIOR-SM

Så häftigt att få en mental pratstund med Superstjärnan Frida Karlsson i Sollefteå inför Junior SM…

SUPERSTJÄRNAN FRIDA TAR SM-GULD PÅ HEMMAPLAN

Förra veckan var Frida Karlsson den mest omtalade skidåkaren i VM i Seefeld. Det blev ett idrottshistoriskt genombrott för Frida. Nu är hon Sveriges hetaste idrottare. Idag är hon på hemmaplan i Sollefteå och tävlar i Junior SM damer 19-20 över 15 km. Och som vanligt är Frida i centrum. Hon vinner med, som vanligt på juniorsidan, Junior SM överlägset. Hon vinner med hela 3 minuter 23 sekunder!!!!Hon är helt enkelt i en egen division. Så himla häftigt att få vara på plats och gratulera…

HELT OSANNOLIKT – YTTERLIGARE EN VM-MEDALJ FÖR SUPERFRIDA

SuperFrida Karlsson gör det omöjliga möjligt igen. Som junior i sitt första VM tar hon tre VM-medaljer och är bästa svenska i alla distanslopp. Nu åker Frida hem som 19-årig junior som inte gått klart skidgymnasiet från Skid-VM med ett guld, ett silver och ett brons. Ingen debutant har varit så framgångsrik i ett skid-VM. Hon svarar för ett av svensk idrotts mest sensationella och mäktiga genombrott.  Jag säger det igen – Frida Karlsson är något långt utöver det vanliga. En ”utomjording”! Hon har mental styrka som jag har aldrig tidigare varit med om i mästerskapssammanhang.

YES, YES, YES SUPER-BRITTA VINNER VASALOPPET

Så himla häftigt att Britta Johansson-Norgren vinner Vasaloppet och samtliga spurtpriser och bergspriset. Djupt imponerande! Igår tog Frida Karlsson VM-brons i sitt första tremilslopp och idag vinner Britta Vasaloppet. När jag började jobba med Britta i mental träning föddes Frida Karlsson. Nu jobbar jag både med Britta och Frida. Och båda är nu världsstjärnor! Som det kan bli. I och med segern i Vasaloppet drar Britta också ifrån i den totala Ski Classic cupen! Grattis, Britta, du är en världsstjärna och världens bästa långloppsåkare i särklass på tjejsidan! I kväll blir det att fira och njuta av Brittas välförtjänta seger!

 

FRIDA KARLSSON – HON ÄR GUDABENÅDAD

Nu är VM över och det stora samtalsämnet har varit Frida Karlsson. För tre år sedan ringde Mia Karlsson, Fridas mamma, till mig och ville att jag skulle hålla några föreläsningar kring mental träning för Sollefteå Skidor. Det var då jag träffade Frida för första gången, men inte sista. Därefter har vi haft ett mentalt coachsamarbete. Hon kom till VM i Seefeld med endast en världscuptävling – och svarade för ett av svensk idrotts mest sensationella och mäktiga genombrott. Nu åker Frida hem som 19-årig junior som inte gått klart skidgymnasiet från Skid-VM med ett guld, ett silver och ett brons.  Ingen debutant har varit så framgångsrik i ett skid-VM. Jag har nog skrivit och sagt alla superlativer som finns om Frida. Så nu konstaterar jag bara – Hon är gudabenådad på alla plan!

FRIDA KARLSSON YNGSTA VÄRLDSMÄSTAREN I HISTORIEN

Frida Karlsson har fått ett historiskt genombrott i samband med VM i Seefeld. Frida följde upp silvret, den yngsta svenska medaljören på ett skid-VM, på 10 km med att vara en del i guldlaget i stafetten. Hon tog i dag ett kliv till och blev den yngsta världsmästaren i skidåkning – alla nationer inräknade. Frida nämns med en sådan respekt att Norge stuvade om sitt stafettlag. Så imponerande att Frida som junior, åkte den svåra och tuffa andra sträckan, och klarade av den mentala utmaningen. Betänk att Frida har fler VM-medaljer än världscuplopp. Hon är vår nya världsstjärna. Så är det bara!

VM-GULD, VM-GULD, VM-GULD FÖR SVERIGE

Sverige tog VM-GULD  i stafetten idag. Alla gjorde kanonbra prestationer. Junioren Frida Karlsson gjorde ett nytt superlopp!!! Hon fick åka den tuffa andra sträckan och klarade det perfekt. Så stort och så imponerande. Men alla tjejer gjorde kanonprestationer. Ikväll ska jag fira Sveriges VM-GULD och BragdFridas andra VM-medalj! Hon har nu tagit både guld och silver som junior!

Jag säger bara Frida Karlsson!

HERREGUD FRIDA KARLSSON TAR VM SILVER – BÄST NÄR DET GÄLLER

Det ska ju inte gå att som junior ta ett VM silver i VM. Men ibland blir det omöjliga möjligt. Och det skedde idag på VM. Frida Karlsson visar än en gång att hon har den mentala förmågan att vara bäst när det gäller. Och det här är bara början. Frida har en målmedvetenhet och mental tuffhet som jag aldrig varit med om. Ikväll i Leksand ska jag fira Fridas VM silver.

HALVVASAN FÖR TIONDE GÅNGEN

Nu har jag åkt HalvVasan för tionde gången. Det är verkligen en riktig höjdare att åka HalvVasan, även om det stundtals är tufft både mentalt och fysiskt. I år åkte jag på 3 timmar 42 minuter och det är jag väldigt nöjd med. Det kändes också extra skönt att få slå och sätta ”skidkompisarna” Open Ski 50 plus på plats även i år. Nu är det åttonde segern i rad! Nu ska vi snart fira att vi återigen har åkt HalvVasan. Snart blir det prisutdelning och diverse ceremonier i Leksand.
KLÄTTRINGEN UPPFÖR BERGET KAN GE STÖRRE GLÄDJE ÄN ATT NÅ TOPPEN

VIKTEN AV ATT MÅ BRA

Väldigt kloka tankar av skidmamman Mia Karlsson, Supertalangen Fridas mamma, i Dagens Nyheter kring vikten av att må bra. Det är så viktigt att må bra för att fungera och prestera bra. Detta är ofta underskattat både i idrott och på arbetsplatser…

https://www.dn.se/sport/fridas-mamma-hade-anorexi-vill-bryta-tabu/

YES, YES, YES SEGER FÖR BRITTA I TJEJVASAN IGEN

Idag vann Britta Johansson-Norgren Tjejvasan. Det var tredje segern i Tjejvasan för Britta. Idag visade hon än en gång enorm mental styrka och inställning när hon avgjorde Tjejvasan i spurten.

Det är verkligen stort att vinna Tjejvasan för tredje gången och nästa helg har hon stor chans att vinna Vasaloppet! Grattis, Britta, du är en världsstjärna och världens bästa långloppsåkare på tjejsidan!

 

DET OMÖJLIGA BLIR MÖJLIGT – FRIDA, FRIDA, FRIDA VILKEN SUPERTJEJ

Idag gör Frida Karlsson något helt omöjligt. Det ska inte gå att som junior bli femma i en VM-debut. Dessutom ramlade hon… Men Frida är något långt utöver det vanliga. Hon har en mental målmedveten och tuffhet som jag aldrig tidigare varit med om. Hon är helt enkelt en utomjording.

 

Frida Karlsson i Sportradion

Ett längre inslag kring Supertalangen Frida Karlsson i Sportradion inför Skid- VM och vårt mentala samarbete…

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=179&artikel=7147406

Supertalangen Frida Karlsson

Artikel i Expressen om mitt och supertalangen Frida Karlssons mentala coachsamarbete som vi började 2016.

https://www.expressen.se/sport/langdskidor/okanda-hjalpen-bakom-supertalangens-succe/

SKIDHJÄLTEN JOHAN OLSSON…

Så himla stort att Skidikonen och VM-hjälten Johan Olsson lyfter fram den mentala träningens betydelse och vårt mentala coachsamarbete inför årets VM, när det handlar om att vara bäst när det gäller!!!

https://www.skidor.com/Grenar/langdakning/foljoss/aktuelltlangdakning/2019/bastnardetgallerjohansgylleneregel/

 

EN NY SKIDSTJÄRNA

Förra lördagen slog Frida Karlsson igenom stort på skidsidan. Idag presenterade sig Tilde Bångman, Offerdal. För en liten stund sedan vann hon 5 km i Volkswagen cup i Idre för damer 17-18 år. Tilde som är 17 år har verkligen alla förutsättningar att bli något riktigt stort i skidspåren. Dessutom har hon rätt mental inställning och attityd. Det kommer att bli riktigt spännande att följa Tilde i skidspåren

KONSTEN ATT BYGGA EN MÄSTARE

Här kommer det 26:e inlägget kring hur man bygger en mästare. Nu ska jag ta upp självmedkänsla. Ett område som får alltmer uppmärksamhet. Många människor är alltför självkritiska, dömande och hårda mot sig själva. Man skulle kunna tro att en sådan inställning till sig själv är effektiv, att det behövs för att kunna prestera och få saker gjorda. Men på senare tid har det blivit känt att vi presterar bättre när vi får beröm och uppmuntran, snarare än kritik och hårda ord.

Våra kroppars stressystem reagerar på samma sätt när vi är hårda, kritiska och dömande mot oss själva, som om vi vore hotade utifrån. Vi blir alltså rädda och stressade av att tala negativt och krävande till oss själva, och våra biologiska system svarar med att utsöndra stresshormoner. Om vi dagligen eller ofta kritiserar och dömer oss själva, skapas ett mer eller mindre konstant stresspåslag. Vi återkommer nästa vecka med mer resonemang kring självmedkänsla.

KONSTEN ATT BYGGA EN MÄSTARE

Att bli mästerlig handlar en hel del om att fokusera på starka sidor. Tillbringa mer tid med att fundera över vad det är som gör att du kan något, än att fundera över varför du inte kan. Det finns inga fördelar med att lyfta fram begränsning, att fundera över det man inte kan eller att säga till sig själv att man inte kan. Det kommer inte att få dig att känna dig eller bli mindre begränsad.

Lyft hellre fram dina starka sidor, dina resurser och ta vara på dem maximalt. Leta efter bevis på att du är tillräckligt bra istället för att leta efter bevis på att du inte är tillräckligt bra.

Leta efter bevis på att du är duktig på det du gör och värdefull som individ.

Leta efter bevis på din förmåga att göra bra saker genom att tänka tillbaka på allt du har upplevt som tydligt bevisar det. Sök efter det positiva och det som är bra!

 

ETT FANTASTISKT GENOMBROTT

Idag gjorde Frida Karlsson ett fantastiskt genombrott i skidvärlden. Hon blev 2:a i 10 km klassiskt i Bruksvallarna. Hon slog Stina Nilsson med 15 sekunder. Det vara bara Charlotte Kalla som var snabbare. Betänk att Frida fortfarande är junior. Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Frida är en kommande världsstjärna. Dessutom har hon en mental styrka utöver det vanliga.
Ikväll ska jag fira Fridas fantastiska genombrott!

KONSTEN ATT BYGGA EN MÄSTARE

Här kommer det 24:e inlägget kring hur man bygger en mästare.  Vi fortsätter även denna söndag med tankar, eftersom tankar är så viktiga för att lyckas nå det mästerliga. En fråga som jag ofta får, är hur man bryter ett negativt tankemönster och får mer fokus på det positiva. Det är naturligtvis inte helt enkelt att svara på och det skiljer sig också från person till person.

Det finns höjdpunkter att se och leta alla dagar i våra liv. Även om det kan kännas som om de ligger lite gömda vissa dagar, så finns de där om vi lyfter blicken. Om vi sedan, när vi går och lägger oss, gör en genomgång av dagens höjdpunkter kommer vi dessutom att både må och sova bättre. Det är så klart skillnad på att somna i tankar om sådant som vi inte vill ha i våra liv, jämfört med det som lyfter oss. På sikt så automatiserar vi det här sättet att tänka – och livet kommer att te sig annorlunda.

Kom ihåg att Allt tar sin tid, allt måste få ta sin tid. Att förändra sitt sätt att tänka är en process som är tålamodsprövande – men samtidigt utvecklande!

 

BRITTA JOHANSSON-NORGREN VINNER PREMIÄREN PÅ SNÖ

Ikväll vann Britta Johansson-Norgren Knockoutsprinten i Grönklitt, Orsa. Det var första tävlingen den här säsongen på snö. Så kul att Britta har startat säsongen så himla bra. Det kommer att bli spännande att följa Britta i långloppscupen som hon har vunnit överlägset de tre senaste åren.

VILKEN JÄKLA HÄST

Vår delägda 3-åriga Brenne Blesa (Tekno Odin-Brenne Stjerna) har tävlat färdigt för i år. Hon har startat sex gånger i år och vunnit tre starter, varit trea två gånger och en andra plats. Hon har sprungit in 839 000 kronor. Hon vann bl a norskt stokriterium på Bjerke. Så stort och så imponerande! Det är Øystein Tjomsland som tränar och Stine Birkeland som sköter om Brenne Blesa. Nu blir det en välförtjänt återhämtning och uppladdning för nästa tävlingssäsong.

KONSTEN ATT BYGGA EN MÄSTARE

Här kommer det 21:e inlägget kring hur man bygger en mästare. Förra söndagen var det fokus på tankar. Vi fortsätter även denna söndag med tankar.  Detta mot bakgrund att tankar är så viktiga i våra liv och påverkar oss hela tiden på ett avgörande sätt. Du kan träna dig att tänka positivt precis som du tränar upp andra färdigheter. Vi tänker väldigt många tankar varje dag och många är negativa. Det påverkar våra liv. Vi väljer våra tankar och kan alltid välja hur vi ser på en situation, positivt eller negativt. Alla skapar vi vår egen verklighet genom de tolkningar vi gör av det som händer runt omkring oss. Ett av de mer effektiva sätten att få ut mer av livet, att uppleva mer positiva saker är att bli mer observant på det positiva som redan finns runt omkring oss. Att se och registrera vardagens guldkorn. De finns redan där i vår omgivning. Det är oftast inga märkvärdiga saker – men att lägga märke till och någonstans registrera det är avgörande. Mer om detta nästa söndag!

 

VI ÄR PÅ PALLEN I NORSKA OAKS

I dag blir vår delägda 3-åriga Brenne Blesa trea finalen i Norska Oaks på Momarken för kallblod. Självklart vill man vinna och särskilt om man har storfavoriten. Vi får ändå vara nöjd med att vara på pallen och det var hela 75 000 i tredje pris. Nu har Brenne Blesa sprungit in över 800 000 på sex starter. Trots att vi inte vinner ska fira lite lätt både på Momarken och ikväll i Arvika…

 

FEEDBACK

Jag har skrivit och pratat vid flera tillfällen om vikten av feedback. Då är det särskilt kul att själv få den här feedbacken:

”Veckans pepp! Jag har haft turen att hittat en bra mentor i livet. En som inte stryker mig medhårs. Han kan ställa tuffa frågor men är också en god lyssnare och väldigt lyhörd. Tacksam att jag träffade @stigwiklund av en tillfällighet. Han har betytt mycket för både mig och Johan i det privata livet men så klart varit avgörande för våra karriärer. Så idag kommer mitt pepp från Stig. – Hur du får andra att känna sig, säger mycket om dig. ”Var dig själv, alla andra är redan tingade.”~Oscar Wilde~#annasmittiveckanpepp

Anna Olsson på instagram. Anna och jag började jobba med mental träning i slutet av 1990-talet. 2006 tog Anna OS-guld i Turin.

KONSTEN ATT BYGGA EN MÄSTARE

Här kommer det 20:e inlägget kring hur man bygger en mästare. Förra söndagen var det fokus på tankar. Vi fortsätter även denna söndag med tankar. Tankar är så viktiga i våra liv och påverkar oss hela tiden medvetet och omedvetet. Vill man förändra sina tankar är det viktigt att bli medveten om sitt tankemönster. Hur tänker du egentligen i olika situationer? Har du lättare att tänka negativa tankar än positiva? Tänker du ofta negativa tankar? Har du negativa tankar om dig själv? Fundera också på vad är det första du tänker på morgonen? Vad är det sista du tänker innan du går och lägger dig?

Skriv gärna ner varje kväll i några veckor hur du tänker enligt ovan. Detta för att få en bild av ditt tankemönster. Reflektera gärna lite hur du tänker och varför. Och hur du egentligen vill tänka!

NU HAR JAG SPRÄNGT EN MENTAL GRÄNS

Idag sprängde jag en mental gräns. Jag har nämligen passerat 150 mil rullskidor under en säsong. Så långt har jag aldrig tidigare åkt, nu har jag gjort det! Det känns inspirerande att ha utmanat bekvämlighetszonen ordentligt och sprängt en mental gräns. Det är verkligen värt att fira!!!

ÅTERHÄMTNING

Här kommer nya resonemang kring hur man bygger en mästare. Förra söndag tog jag upp vikten att av att varje dag träna avslappning. En annan mycket viktig sak är återhämtning.

Att återhämta sig fysiskt och mentalt är en av de absoluta grundförutsättningarna, för att vi ska orka med de krav vi ställs inför. Visst är det bra att du vill prestera på hög nivå, men för att det ska vara möjligt på lång sikt måste du se återhämtningen som en väsentlig del av prestationen. De flesta ser det som självklart att man måste vila efter ett fysiskt träningspass – men lika självklart borde det vara att man återhämtar sig efter mental ansträngning. En helt avgörande del, både i hur vi presterar och vår hälsa, är hur vi återhämtar oss. Det finns idag mängder av forskning som visar på betydelsen av att skifta mellan aktivitet och återhämtning, för att förebygga stress och vara bäst när det gäller.

SÅ HIMLA KUL

Helena Ekholm är klar för en skidskyttecomeback. Men inte som aktiv – utan som expert i SVT. Så himla kul! Helena är verkligen en toppentjej. Efter OS 2010, då hon misslyckades som storfavorit, inledde Helena och jag ett mentalt coachsamarbete. Uppdraget var att Helena skulle komma tillbaka och bli bäst i världen. Och så blev det. Det blev en fantastisk mental coachresa och den 9 mars 2011 tog Helena VM guld. Helena och jag skrev en bok om Helenas fantastiska mentala resa, Vägen tillbaka. Vi brukar också ha föreläsningar kring Helenas häftiga resa och de mentala verktygen som tog henne tillbaka till världseliten…

AVSLAPPNING

Här kommer nya resonemang kring hur man bygger en mästare. En viktig för att inte säga avgörande sak när det gäller det mentala och bygga mästare, är förmågan att slappna av både fysiskt och mentalt. Lätt att säga, svårare att göra. Min erfarenhet är att vi människor oftast är för spända och går på för höga varv. Det innebär att man ofta är mer eller mindre trött. Vilket resulterar i att det är svår att vara bäst när det gäller.
Genom avslappning kan du motverka och förebygga spänningar och stress. Du kan lära dig att styra spänningsnivån, att hitta den optimala anspänningen i olika situationer. Med regelbunden avslappningsträning orkar du med vardagen bättre och blir väsentligt piggare…

En stunds avslappning ger dig vila och återhämtning samt positiv energi. Den kan användas för att samla kraft inför olika uppgifter. Du får mer energi och känner dig lugnare och du har lättare att påverka dig själv i stressiga situationer.

DET MENTALA

Här kommer nya resonemang kring hur man bygger en mästare. Nu ska vi fokusera på det mentala. Det mentala sysslar med det som händer i huvudet på alla av oss varje dag. I huvudet pågår ständigt mentala processer av tankar, bilder och känslor. Det som skiljer oss människor åt är innehållet i dessa processer. Vi kan ha tankebilder som antingen stärker oss eller stjälper oss. Den mentala träningens syfte är just att man på ett metodiskt och utarbetat sätt ska kunna lära sig till att ta kontroll över sina tankar, bilder och känslor. Det är avgörande att kunna styra tankar, bilder och känslor så att man lyckas i det man vill åstadkomma. Och här behövs träning och åter träning. Jag tror också att det är oerhört viktigt att ha någon att prata med som stöttar, utmanar och peppar för att landa rätt! 

 

VILKEN FANTASTISK TRAVDAG PÅ BJERKE

Vilken fantastisk travdag på Bjerke i Oslo. Först vinner Brenne Blesa Norska stokriteriet med hela 500 000 i första pris. Stjärnblomster var målfotoslagen i Stoderbyt med 187.500 i andra pris. Nordsjö Odin var  femma i  Kallblodskriteriet och det blev 130 000. Philip Ess var tvåa i Kallblodsderbyt med hela 375 000 i pris. Det innebär att vi har kört in över 1 miljon idag. Helt magiskt. Nu firar vi på plats och ikväll i Stockholm.
LIVET ÄR VERKLIGEN EN TRAVFEST

HERREGUD, VI VINNER STOKRITERIET I NORGE

Våra osannolika framgångar med våra kallblod bara fortsätter. Efter segrarna i Derbystoet och Kallblodsderbyt vinner vår delägda Brenne Blesa (Tekno Odin-Brenne Stjerna) i sin fjärde start Norska Kriteriestoet på Bjerke överlägset. Så himla häftigt! Det var hela 500 000 kronor i första pris. Det var Øystein Tjomsland som körde och tränar. Det här innebär att våra delägda hästar vunnit de största loppen för kallblodiga 4-åriga hästar i Sverige och nu vinner vi det största loppet för treåriga kallblodiga ston i Norge! Detta är travmagi! Nu ska vi fira på plats på Bjerke och ikväll i Stockholm!!!

LIVET ÄR MER ÄN EN TRAVFEST

MEDVETNA VAL

Här kommer nya tankar kring hur man bygger en mästare. Förra söndagen tog vi upp disciplin! Nu ska vi fokusera på betydelsen av medvetna val. Vi fattar hela tiden val som leder till olika konsekvenser. Det är helt och hållet vi själva som bestämmer över våra val, vi gör precis som vi vill och därmed är vi också helt ansvariga för konsekvenserna. Måsten, borden, moral och kultur styr naturligtvis våra val men bara om vi själva väljer det. Ingen kan tvinga oss till någonting! Om vi inte är medvetna om att vi har olika val eller om vi inte tänker över vilka konsekvenser våra val får, så blir vi offer som inte ser möjligheterna att påverka våra liv. Min erfarenhet är att det är viktigt att reflektera kring vilka val vi gör och vad det får för konsekvenser. Det är viktigt att skapa en medvenhet kring betydelsen av de val vi gör i olika situationer och vad det innebär.

BJERKE

Idag vaknar jag upp med ett jäkligt stort leende! Nu ska vi snart åka till Norge och Oslo. I morgon har vi fyra starthästar i Norska kriteriet och derbyt. Det är Stjärnblomster i Norskt stoderbyt och Philip Ess Norskt kallblodsderbyt. Brenne Blesa i Stokriteriet och Nordsjö Odin i Kallblodskriteriet. Alla fyra vann sina kvallopp enkelt. Ibland blir det omöjliga möjligt! Det kommer bli en synnerligen spännande travhelg i Oslo på Bjerke travbana. Och det bara att njuta och fira av att få vara med i hetluften…  

VARA HÄSTÄGARE

Ibland är det väldigt givande och inspirerande att vara hästägare…

http://sulkysport.se/fokus/da-kommer-vi-fira-en-hel-manad/

NY DAG ATT GÖRA NÅGOT BRA AV

En mycket tidig morgon och jag är på väg till Stockholm för att ha en föreläsning på Swedbanks huvudkontor kring konsten att bygga en mästare och då tänker jag: ny dag att göra något bra av! Det är ett val jag kan göra!

NYA TANKAR

Här kommer nya tankar kring hur man bygger en mästare. Nu ska vi fokusera på medvetna val och disciplin! Något som kan tyckas vara självklart och givet men ack så utmanande!
Du väljer dagligen – ja, i varje ögonblick – om du ska följa den disciplin som är nödvändig för att nå de resultat som du vill uppnå, eller att inte följa den.

Disciplin innebär hårt, tufft och svettigt arbete. Belöningen av disciplin kommer sällan direkt utan ofta långt senare. Men utan ständig disciplin får vi ingen belöning överhuvudtaget. De flesta väljer belöningen idag före morgondagens framgång. Livet kommer alltid att bestå av en kamp mellan det som är enkelt med tillfälliga, kortsiktiga belöningar och ett liv med disciplin och som ger mer bestående och långsiktiga resultat. För varje åtgärd du genomför och som är ett resultat av disciplin finns det en enorm uppsida, det vill säga ett litet frö som utvecklas till något betydligt större. Min erfarenhet är att om du vill bli mästerlig oavsett vad du håller på med, är medvetna val och disciplin en avgörande framgångsfaktor!

ÖVERVÄLDIGAD

Även idag vaknar jag upp med världens största leende. Jag är fortfarande överväldigad över de magiska kvalsegrarna i Derbystoet, Kallblodsderbyt, Stokriteriet och Kallblodskriteriet på Bjerke. Vi har alltså fyra starthästar i kvalen och alla vinner. Söndag den 9 september på V 75 på Bjerke är vi med i fyra final i de störa kallblodsloppen för tre och fyraåringarna. Vi kör om 3,3 miljoner! Helt osannolikt. Ibland är det mer än roligt och overkligt att vara hästägare. Nu gäller det att byta fokus och fokusera på dagens mentala träning/coaching och lunchen med en OS-guldmedaljör. Det blir en riktigt bra dag!  

HANTERA MOTGÅNGAR

Nya tankar kring hur man bygger en mästare. Förra söndagen skrev vi om utmaningen med att hantera framgångar. Ännu tuffare är det att hantera motgångar. Det är i alla fall min erfarenhet. Men motgångar kan också vara själva förutsättningen för att gå vidare till något bättre. Ibland krävs det att ta itu med något riktigt jobbigt, att stå ut med något riktigt besvärligt som i sin tur blir själva förutsättningen för att lyckas i ett senare skede. Det gäller att tackla motgångar på rätt sätt. Vi har tidigare skrivit om det amerikanska begreppet ”grit” som innebär förmågan att hålla fast vid långsiktiga mål istället för att bli distraherad, förmågan att inte ge upp vid motgångar, utan fortsätta kämpa. Dvs. konsten att inte ge upp trots motgångar. Det gäller att tro på det man gör och det långsiktiga målet och inse att själva förutsättningen för att lyckas är motgångar. I det här perspektivet kan det vara bra att ha en person att prata med som förstår, stöttar och peppar. Det är alltid tufft att vara ensam med sina tankar…

HERREGUD VI VINNER YTTERLIGARE ETT KVALLOPP I DERBYT

Först vinner Stjärnblomster i uttagningsloppet i Norska Derbystoet och nu vinner vår delägda Philip Ess i uttagningsloppet för Norskt Kallblodsderby. Det var Öystein Tjomsland som körde och tränar. Finalen för Philip Ess är söndag den 9 augusti på V 75 på Bjerke med hela 1.5 miljoner i första pris. Så himla magiskt och nästan på gränsen till overkligt! Ikväll och i helgen får vi fira travframgångarna!!!

 

SEGER OCH NU VÄNTAR FINALEN I NORSKA DERBYSTOET

Vår delägda 4-åriga Stjärnblomster vann väldigt lätt som storfavorit i uttagningsloppet till Norska Derbystoet på Bjerke. Jan-Olov Persson körde och tränar. Finalen är söndag den 9 september på V 75 på Bjerke med hela 375 000 kronor till vinnaren. I förra starten vann Stjärnblomster Svenska Stoderbyt med 450 000 i första pris. Ikväll ska vi fira och njuta!
LIVET ÄR EN TRAVFEST

HERREGUD EN ANDRA PLATS I KRITERIESTOET

De overkliga framgångarna med våra kallblod bara fortsätter. Efter segrarna i Derbystoet och Kallblodsderbyt var vår delägda Brenne Blesa tvåa i Kriteriestoet på Dannero. Det var hela 175 000 kronor i andra pris! Självklart vill man vinna men det känns ändå riktigt bra med en andra plats. Det var Brenne Blesas andra start och så häftigt med en andra plats i ett storlopp. Nästa start blir i kvalet till norska stokriteriet. Vi kommer att fira andraplatsen på Dannero och på hemmaplan ikväll!

100 MIL OCH NYTT MÅL

Nu har jag åkt 3 mil rullskidor och därmed har jag uppfyllt mitt huvudmål att åka 100 mil rullskidor säsongen 2018. Jag har haft fyra delmål. 25, 50, 75 och 100 mil. Det känns inspirerande att redan nu ha klarat årets fjärde delmål och huvudmålet samt att få sätta ett nytt mål för rullskidsäsongen. Nu får jag justera säsongens rullskidmål till 125 mil.  

I kväll ska vi fira att jag har uppnått huvudmålet 100 mil rullskidor även i år!
FIRA OCH NJUT

FÖRELÄSNNG MED JOHAN OLSSON

Idag vaknar jag upp med en härlig känsla i kroppen och knoppen! För idag ska skidikonen Johan Olsson och jag ha en gemensam föreläsning på Montédagen på Bergsåkers travbana(14.45). Det är alltid lika inspirerande och utmanade att hålla föreläsning med VM-hjälten Johan Olsson. Vi kommer att prata om hur mental träning gör att man mår, fungerar och presterar bättre…

HERREGUD, VI KVALAR IN TVÅ HÄSTAR TILL KALLBLODSKRITERIET

Framgångarna med våra kallblod bara fortsätter. Efter segrarna i Derbystoet och Svenskt kallblodsderby kvalade vår delägda 3-åriga Nordsjø Odin in till Svenskt Kallblodskriterium. Blev tvåa i försöket med krafter kvar. Vår delägda Brenne Blesa (Tekno Odin-Brenne Stjerna) vinner i sin första start uttagningsloppet till Kriteriestoet. Så himla häftigt! Finalen är den 12 augusti med 600 000 och 350 000 kronor i första pris.  Det var Øystein Tjomsland som körde och tränar. Det är bara att fira och njuta att få vara med i en final i det största loppet för kallblodiga 3-åriga hästar! Detta är travmagi!!!

LIVET ÄR EN TRAVFEST

BYGGA MÄSTARE

Här kommer ytterligare tankar om hur man bygger en mästare. Jag har tidigare tagit upp långsiktiga mål, årsmål och mål varje dag. Det finns få saker som ger oss så mycket glädje som att sätta mål – och uppnå dem. Det gäller både i idrotten, jobbet och det privata. Gör en vana att sätta mål på både kortare och längre sikt och se till att målen är utmanande men ändå realistiska. På så sätt blir du inte bara effektivare utan du känner dig också mer engagerad och motiverad. Tänk på att målen ska vara specifika, mätbara, accepterade, realistiska och tidsbestämda! Nästa söndag ska jag ta upp olika typ av mål nämligen resultatmål, prestationsmål och känslomål.

DERBYT

Idag vaknar jag också upp med ett synnerligen stort leende. Jag firar fortfarande de magiska segrarna i Derbystoet och Kallblodsderbyt på Östersund. I de stora segrarna är det verkligen många som är delaktiga i. Jag vill verkligen framhålla Stjärnblomsters hästskötare Maija Klaar och Philip Ess skötare Stine Birkeland. Ni är en så stor del i segrarna. Kul också att Expressen också fångar upp segrarna…   

https://www.expressen.se/sport/trav/wiklund-tog-historisk-dubbel-helt-otroligt/

 

KALLBLODSDERBYT

Idag vaknar jag upp med världens största leende. Att samma kväll få vinna två klassiga travstorlopp är det i särklass det största jag har varit med om som hästägare. Först vinner vår delägda häst Stjärnblomster Derbystoet med 450 000 i första pris och sedan vinner vår delägda häst Philip Ess Kallblodsderbyt med 700 000 i första pris. Vi kör alltså in 1 miljon 150 000 kronor samma kväll helt osannolikt.  Dessutom att få vara på plats och besöka vinnarcirkeln två gånger samma kväll! Helt jäkla magiskt!

 

TREDJE DELMÅLET ÄR FIXAT – FIRA

Efter dagens rullskidpass har jag åkt 76 mil rullskidor i år. Mitt årsmål 2018 är 100 mil rullskidor. Jag har fyra delmål. 25, 50, 75 och 100 mil. Det känns fantastiskt inspirerande att ha klarat ett av årets tredje delmål. Nu återstår bara 24 mil.

Jag kommer att med en god middag och med god dryck fira i kväll att jag har lyckats nå mitt tredje delmål på 75 mil! Det gäller ju att fira när man lyckas nå sina delmål och mål.

DAGLIGA MÅL

Här kommer ytterligare tankar om hur man bygger en mästare både inom idrott och utanför. Jag framhåller sex framgångsfaktorer; målmedveten långsiktig träning – håll i och håll ut. Mål – kortsiktiga och långsiktiga. Hantera framgångar och motgångar. Medvetna val och disciplin. Den rätta mentala inställningen och rätt människor omkring sig.
Jag har tidigare tagit upp långsiktiga mål och årsmål. Några jag jobbar med i mental träning/coaching jobbar periodvis med dagliga mål och utvärdering på kvällen. Fördelen med dagliga mål är att det blir oerhört tydlig fokus på vad som ska göras och vad som är viktigt. Den japanska än Okinawa har flest hundraåringar per capita. I kulturen där ingår att man ska ha ett tydligt mål varje morgon när man vaknar, oavsett ålder. Att ha dagliga mål är en viktig framgångsfaktor, oavsett om du håller på med idrott eller något annat!

FÖRELÄSNING BERGSÅKER

Skidikonen Johan Olsson och jag ska ha en gemensam föreläsning kring mental träning den 4 augusti på Bergsåker på Montédagen! Det blir en höjdare!!!

https://www.travronden.se/nyheter/sport/montedagen-tar-form-134101

MÅL

Här kommer ytterligare tankar om hur man bygger en mästare både inom idrott och utanför. Jag har tidigare tagit upp målmedveten långsiktig träning och Grit, som bl a innebär att hitta sin passion, se motgångar som möjligheter och ha långsiktiga mål.
Förra söndagen var det fokus på långsiktiga mål. Lika viktigt är att ha årsmål. För att utveckla förmågan att sätta mål behövs träning. Ingen är nämligen automatiskt duktig på att sätta mål, men alla kan utveckla sin förmåga – genom träning. Några träningsfrågor – fundera på vilka mål du vill ha och vad syftet är med målen. Varför sätter du det? Vem berättar du det för? Hur följer du upp det? Kom ihåg att 90 % av alla mål förblir oskrivna samtidigt som 90 % av alla skrivna mål uppnås. En väldigt bra erfarenhet jag har är att sätta upp målen t ex på väggen så att du kan se dem varje dag. Jag visar hur jag själv jobbar med mina mål:

SUNDSVALL

En ny väldigt fin morgon här i Sundsvall. Jag har sagt tidigare och säger det igen: Sundsvall är en riktigt bra stad att bo och leva i. Vi har bott här i 4 år och trivs jättebra. Här finns det verkligen möjligheter och nära till mycket.

 

SPRÄNGT EN MENTAL GRÄNS

Idag åkte jag 4,5 mil rullskidor i 25 graders värme på Sundsvallsvägarna. Det är precis en HalvVasa och så långt har jag aldrig åkt rullskidor. Därmed har jag sprängt en mental gräns!  Nu har jag åkt 50 mil rullskidor i år. Mitt årsmål 2018 är 100 mil rullskidor. Jag har fyra delmål. 25, 50, 75 och 100 mil. Det känns fantastiskt inspirerande att ha klarat ett av årets andra delmål och sprängt en mental gräns. Nu återstår bara 50 mil.
Jag kommer att med en god middag och med god dryck fira i kväll att jag har lyckats nå mitt andra delmål på 50 mil! Det gäller ju att fira när man lyckas nå sina delmål och mål.

FREDAG

Idag är det fredag och det kommer att bli en riktigt bra dag. Och då tänker jag så här på morgonkvisten att jag har väldigt mycket att vara tacksam över. Att hitta ett par saker varje dag att vara tacksam över skapar harmoni och ger en inre lycka. Prova får du se! Det är väl en bra fredagsutmaning!!!

 

ALMEDALEN

Ny dag och ny vecka och idag vaknar jag upp i Visby. Nu blir det Almedalen några dagar och jag skiftar fokus från mental träning/coaching till att vara förtroendevald. Och nu är det rollen som ordförande i Sparbanksstiftelsen Norrland. Vi är med på flera nätverksträffar, bl a ska vi träffa Swedbanks ledning. Spännande att få besöka Visby och Almedalen. Det är verkligen uppfriskande och nyttigt med olika typer av uppdrag.

 

GRIT

Här kommer ytterligare tankar om hur man bygger en mästare både inom idrott och utanför. Förra söndagen skrev jag om Grit, som bl a innebär att hitta sin passion, se motgångar som möjligheter och ha långsiktiga mål. Min erfarenhet är också att de som har fått kämpa hårt eller har haft rätt mental inställning i sin ungdom, får en mental tuffhet som bidrar till framgångar. Det finns en påtaglig risk när saker går lite för lätt att man blir lite bekväm och stannar upp eller till med går bakåt i utvecklingen.  Det är därför det är så bra och effektfullt att börja med mental träning i unga år, oavsett om det går lätt eller om det är tufft! 

 

BYGGA EN MÄSTARE

Här kommer lite mer tankar om hur man bygger en mästare både i idrott och i yrkeslivet. Förra söndagen skrev jag om det amerikanska begreppet Grit, som bl a innebär passionen för det långsiktiga målet. Lika viktigt är att hitta sin passion i livet, hantera misslyckanden och att se motgångar som lärande och möjligheter. Dessa förhållningssätt har jag väldigt goda erfarenheter av när jag har jobbat och jobbar med mästare.   

TRÄNING

Idag var det verkligen inspirerande och välgörande med ett rullskidpass på 3,8 mil! Träning i alla former är nyttigt både för kropp och knopp! 

ONSDAG

Idag är det onsdag och jag vaknar upp på Sigtunahöjden i Sigtuna. Först ett inspirerande möte. Därefter blir det avresa mot Sundsvall. Då tänker jag på ett tänkvärt citat:
”Vilken dag är det idag?” frågade Puh.
”Det är idag”, svarade Nasse.
”Min favoritdag!”, sade Puh.

FÖRSTA DELMÅLET ÄR FIXAT

Idag åkte jag 3,7 mil rullskidor på Sundsvallsvägarna och därmed har jag åkt 26 mil rullskidor i år. Mitt årsmål 2018 är 100 mil rullskidor. Jag har fyra delmål. 25, 50, 75 och 100 mil. Det känns fantastiskt inspirerande att ha klarat ett av årets första delmål. Då gäller det att fira och njuta! Nu återstår bara 74 mil.

MÄSTARE

Som jag skrev tidigare har jag funderat och läst mycket kring hur man bygger en mästare både i idrott och i yrkeslivet. Jag kommer i några inlägg att visa vad jag har kommit fram till, utifrån forskningen och mina erfarenheter att jobba med mästare! En viktig framgångsfaktor är långsiktighet och tålamod. Alltför för många vill helst ha resultat omedelbart eller helst igår och ger därmed upp. Det finns ett amerikanskt begrepp som kallas Grit. Grit är uthållighet och en passion för långsiktiga mål som jag har väldigt god erfarenhet av när jag har jobbat och jobbar med mästare.   

NORRSKOGS STÄMMA

Idag vaknar jag upp på Söråkers Herrgård i Timrå kommun. Det känns riktigt bra.  Idag blir det fokus på att vara förtroendevald och ordförande i Norrskogs valberedning. Snart ska vi dra igång Norrskogs valberedning. Därefter är det Norrskogs stämma. Då ska valberedningens förslag prövas på stämman. Det blir spännande! Och då går mina tankar så här: Det är viktigt att visa uppskattning för det andra gör, stort som smått.

 

 

BYGGA EN MÄSTARE

Under en längre tid har jag funderat och läst väldigt mycket kring hur man bygger en mästare. Jag har också själv haft förmånen att jobba med mental träning/coaching med många som har blivit mästare inom olika områden. Några saker jag har funderat kring – Vad krävs för att bli en mästare? Vilka är framgångsfaktorerna? Jag kommer i några inlägg att visa vad jag har kommit fram till utifrån forskningen och mina erfarenheter att jobba med mästare!

 

 

MÖTEN

Igår var det Östersund. Nu är det en väldigt tidig morgon och jag på väg mot Stockholm och diverse möten. Då tänker jag: I varje möte med en annan människa har jag något att lära mig!

VÅRA STYRKOR

På väg mot vackra Jämtland och Östersund för en mental träning/coaching med en framgångsrik ledare och därefter blir det en föreläsning.
M
in morgonfundering är – hur ofta tänker vi på våra styrkor? Och om vi tänkte på våra styrkor lite oftare hur skulle det påverka mig?

NY DAG ATT GÖRA NÅGOT BRA AV

Det är en ny fin morgon här i Sundsvall. Det känns verkligen inspirerande att snart åka iväg och ha en tvådagars utbildning med ett ägargäng i mental träning/coaching och att skapa en tydlig gemensam målbild. Det är en intresserad och engagerad ägargrupp. Så häftigt och så spännande. Tacksam över att få jobba med det jag brinner för…Så nu är det bara att göra något bra av den här dagen också. Ha en bra dag och gör något riktigt bra av dagen!

DET DU FOKUSERAR PÅ VÄXER…

Idag vaknar jag upp på Hussborgs Herrgård i Ånge kommun. Och det är inte att leka med…Igår och idag är det fullt fokus på det coachande förhållningssättet, coachfärdigheter och att coacha för en väldigt intresserad och engagerad chefsgrupp som verkligen vill utvecklas. Vi ska ha fyra träffar från 12 till 12. Så givande och så inspirerande. Och nu har jag fokus på att det ska bli en riktigt bra och givande dag. Och kom ihåg att det du fokuserar på växer… 

EN BRA DAG

Igår var det Stockholm hela dagen och kvällen. Idag är det en ny dag med nya möjligheter. Dagen inleds för mig med en mental träning/coaching med en framgångsrik entreprenör. Därefter blir det en tvådagars utbildning i det coachande förhållningsättet med ett 20 tal chefer. Det kommer att bli en riktigt bra dag. Hoppas att du också får en riktigt bra dag…  

SKIDLANDSLAGET

Så häftigt och inspirerande att få jobba med mental träning/coaching med Frida Karlsson, William Poromaa och Fredrik Andersson som är uttagna i skidlandslagets utvecklingslag.

YTTERLIGARE EN SEGER DEN HÄR VECKAN

Ytterligare en seger den här veckan igår vann Highland Park på Bergsåker. Idag vann vår delägda 5-åriga U.R. Fakse på Östersund och det blev en säker seger. Det var U. R. Fakses fjärde seger i år. Det var Ulf Olsson som körde U.R. Fakse och Öystein Tjomsland som tränar. Det är bara att fira och njuta av segern!

IDAG ÄR DET ONSDAG

Idag är det onsdag och jag vaknar upp i Sorsele i Västerbottens inland. Igår och idag har jag en teamcoaching i mental träning och att skapa en gemensam målbild. Och det känns väldigt inspirerande och spännande. Det är en väldigt bra och engagerad ledningsgrupp. Nu är det bara att ladda för en ny bra och positiv dag. Det gäller att skapa många bra stunder varje dag!

JOHAN OLSSON LANDSLAGSTRÄNARE

Så bra och så rätt att Johan Olsson blir landslagstränare för skidlandslaget. Johan har stor erfarenhet både från fysisk och mental träning samt har massor med mästerskapsmedaljer. Han kan också coaching och vet hur viktigt det är med rätt typ av coaching.  Det här blir en kanonlösning för svensk skidåkning.

NY DAG ATT GÖRA NÅGOT BRA AV

Idag vaknar jag upp i Umeå och snart ska jag åka till Sorsele i Västerbottens fina inland. Idag och i morgon blir det teamcoaching, det coachande förhållningssättet/mental träning och att skapa en tydlig gemensam målbild för en spännande ledningsgrupp. Så nu är det bara att göra något bra av den här dagen också. Ha en bra dag och gör något riktigt bra av dagen!

NU ÄR DET SLUT

2014 började jag jobba med mental träning/coaching med Johnny Takter, en av världens bästa travkuskar.  Johnny är som så många andra världsstjärnor som jag har jobbat med lite speciell. Han går ofta sina egna vägar, säger vad han tycker och är känslomässigt engagerad. Johnny är dessutom en tänkare och väldigt filosofisk. Måhända lite udda i travvärlden. Nu vill Johnny sluta som travkusk vilket jag har bejakat fullt ut. Många kan tycka att det är för tidigt. Men finns inte motivationen, glädjen och  det inre drivet då är det svårt för att inte säga omöjligt att prestera på toppnivå. Ibland är det välgörande och nödvändigt att våga bryta upp och göra något annat. Det är precis det Johnny har gjort!
https://www.travronden.se/nyheter/sport/johnny-takter-slutar-tva-tavlingsdagar-kvar-127090

UMEÅ

Ny dag, ny vecka och nya möjligheter. Nu är jag på väg till Umeå för två individuella mentala träningar/coaching med två framstående personer och en temacoaching. Det kommer att bli en riktigt bra dag och kväll. Jag vill än en gång säga att jag är så tacksam att jag får jobba med det jag brinner för. Allt blir mycket enklare då!

BOLLNÄS

Igår Ånge och nu på väg mot Bollnäs för en mental träning/coaching och då tänker jag:

I varje möte med en annan människa har jag något att lära mig!

 

ÅNGE

Idag vaknar jag upp i Ånge och det känns riktigt bra. Igår var det ordförandekonferens med Norrskog och studiebesök på Östavallsågen. Jag deltar i egenskap av ordförande i valberedningen. I dag fortsätter ordförandekonferensen. Det är både lärande och givande att få vara med. Därefter blir det en individuell mental träning/coaching på hemmaplan. Det är också lärande och givande. Här kommer en liten mental torsdagsutmaning: träna på att bli mer medveten om vad du uppskattar…

FINT BESÖK

Igår var det en väldigt givande dag med Britta Johansson-Norgren, världens bästa långloppsåkare i särklass. Britta har vunnit långloppscupen tre år i rad och det har ingen gjort tidigare. Britta vann dessutom 7 raka världscupsegrar. Det har ingen långloppsåkare gjort tidigare. Nu har vi utvärderat årets säsong och dragit upp de mentala riktlinjerna för säsongen 2018-2019. Så spännande och så häftigt att jobba mentalt med världens bästa långloppsåkare.

STIPENDIUM

Så himla kul och så välförtjänt att Frida Karlsson, Sollefteå skidor, får Santander stipendium på 50 000 kronor som skidikonen Johan Olsson delade ut! Och så häftigt att få jobba med mental träning med både Frida och Johan!

Motiveringen till stipendiet ”Framtidens skidlöfte” 2018 lyder: ”Frida är enastående talang som gör fina resultat i både traditionellt och sprint. Med andra ord en åkare med en förmåga att kunna lyckas i den moderna skidåkningen

https://www.expressen.se/sport/langdskidor/olssons-fina-gava-till-18-ariga-frida/

STOCKHOLM

Idag vaknar jag upp i Stockholm. Veckan inleds, igår och idag, med styrelsemöten och stämma med Sparbankstiftelsernas Förvaltnings AB (jag blev omvald i styrelsen). Idag blir överläggningar på Swedbanks huvudkontor. Det är oerhört givande att få delta i olika typer av sammankomster och träffa spännande människor i olika miljöer.
Ibland är det nyttigt och välgörande att stanna upp och reflektera och konstatera att man har det väldigt bra! Jag hoppas också att du fokuserar på det du har som är bra!

NU ÄR DET SLUTÅKT

Idag blev det nog säsongens sista skidpass på Sidsjön i Sundsvall. Nu har jag satt ett nytt skidlängdrekord och passerat den magiska gränsen 150 mil på en skidsäsong. Så långt har jag aldrig tidigare varit i närheten av. Oavsett vilka mål vi har eller når rekord är det alltid viktigt att utgå från sina egna förutsättningar. Det viktiga är att man rör på sig… Ikväll ska jag i alla fall fira och njuta med god mat och boken GRIT – konsten att inte ge upp av Psykologiprofessor Angela Duckworth!

 

STÄMMA

Hedersamt att som ordförande i Sparbanksstiftelsen Norrland få dela ut ett konstnärsstipendium på 100 000 kronor på vår stämma idag i Sundsvall. Vi delar också ut varje år stipendier till unga längdåkare, skidskyttar och till alpina åkare i Västernorrland och Västerbotten…

http://news.cision.com/se/sparbanksstiftelsen-norrland/r/pressinbjudan-100-000-kr-till-arets-konstnarsstipendiat,c2499064

 

EN DAG JAG ALDRIG GLÖMMER

Idag blev det en längre skidtur i strålande sol och väldigt fina spår på Fågelberget och Södra Berget. Då slår det mig att igår hade jag fem personer som jag jobbar med i mental träning/coaching som vann överlägset. Britta Johansson-Norgren vann sprintcupen, bergscupen och långloppscupen i Finland. Tilde Bångman vann damer 17-18, Frida Karlsson vann damer 19-20, William Poromaa herrar 17-18 år och Fredrik Andersson vann herrar 19-20 år. Samtliga i Fjälltoppsloppet. En helt unik dag som jag aldrig kommer att glömma!!!

VILKA FANTASTISKA SKIDUNGDOMAR

Frida Karlsson bara vinner och vinner. Idag var det Fjälltoppsloppet i Bruksvallarna, säsongens sista tävling. Hon vinner helt överlägset som vanligt. Det innebär att Frida har vunnit nästan alla tävlingar den här säsongen! Jag tror inte att någon skidåkare i Sverige har lyckats med det tidigare. En supertjej som har alla förutsättningar att bli nästa världsstjärna…

Supertalangen William Poromaa vann idag Fjälltoppsloppet i Bruksvallarna överlägset i sin klass. Tilde Bångman, supertalangen från Offerdal, vann också i Fjälltoppsloppet i Bruksvallarna.

Fredrik Andersson, Sollefteå skidor vann även han idag Fjälltoppsloppet i Bruksvallarna överlägset. Kul också att hans syster Ebba vinner damklassen!

Det blir spännande att få följa dessa ungdomar framöver. De har alla förutsättningar att bli något riktigt stort inom skidåkningen.

BRITTA JOHANSSON-NORGREN VINNER SKI CLASSICSCUPEN IGEN

Idag gjorde Britta Johansson-Norgren ett nytt topplopp. Hon blev 2:a i Levi, Finland, i det sista långloppet den här säsongen. I år har Britta vunnit sex av tio tävlingar. Ingen har vunnit så många segrar någon gång.

I med dagens lopp vinner Britta Johansson-Norgren Ski Classcis-cupen även i år och det är tredje året i rad som hon vinner långloppscupen. Därmed är hon världens bästa kvinnliga långloppsåkare även i år! I kväll ska jag fira och njuta av Brittas fantastiska framgångar.

FIRA OCH NJUTA

MYHRER

Fick en liten ”mental” pratstund med OS-guldmedaljören André Myhrer på Åre Business Forum…

 

ANNORLUNDA DAGAR I ÅRE

Vanligtvis består mina dagar av individuell mental träning/coaching, teamcoachingar, telefoncoachingar och föreläsningar. Igår och idag är det annorlunda. Jag är nämligen med på Åre Business Forum i Åre. Detta i egenskap av ordförande i Sparbanksstiftelsen Norrlands Riskkapitalstiftelse. Åre Business Forum är en mötesplats för personer i näringsliv och politik, alla med ett intresse för affärer, nya kontakter och nätverksskapande. Det känns både nyttigt och välgörande att få nya impulser och perspektiv och träffa nya människor. Ibland är det nödvändigt att bryta mönster. Stort som smått…

 

HITTA SAKER SOM GÖR DIG GLAD

Det är med stor glädje som jag återigen åker till Jämtland. Nu blir det Åre några dagar och Åre Business Forum.

Hitta saker som gör dig glad lite oftare. Det är viktigt för vårt välbefinnande!

MEDVETET VAL

En mycket tidig morgon och jag är på väg till Stockholm över dagen och möte med Sparbankstiftelserna. Därefter blir det Norrskog och Borgsjö-Haverös SBO-årsmöte i Ånge. Och då tänker jag:  en ny intensiv och spännande dag att göra något riktigt bra av! Det är ett medvetet val jag kan göra!

 

NY VECKA

Denna vecka inleds med två mentala träningar/coachingar med en skicklig företagsledare och därefter med en framgångsrik entreprenör. Det blir en kanonbra start på veckan. Och då tänker jag vad viktigt det är att vara tacksam över att få jobba med det man tycker är kul och utvecklande. Det ger positiv energi och livsglädje!

Här kommer en liten mental morgoninspiration – Ta dig tid att flanera och filosofera!

GULD FÖR FILIP I ÅRE IDAG

Så himla kul att Filip Vennerström, Sundsvall Slalomklubb, som fortfarande är junior tar SM-GULD i dagens superkombination i Åre. Förra veckan tog Filip SM-silver i slalom i Tärnaby. Filip har alla förutsättningar att bli något riktigt stort i utförsåkningen. Han har dessutom rätt mental inställning och styrka som krävs för att nå toppen. Filip och jag började jobba med mental träning/coaching i januari i år.

HÄTSKÖTARNA

Så himla kul att få jobba med mental träning/coaching med unga talanger även inom travsporten. Evelina Månsson har alla förutsättningar bli något riktigt stort. Kul också att tjejer får välförtjänt fokus. De gör ju ett hästjobb i travet. Utan hästskötarna skulle travet stanna.

http://sulkysport.se/fokus/doldisarna-pa-vag-mot-rampljuset/#post-20551

 

 

GLAD PÅSK

Jag vill tillönska dig en riktigt glad och positiv påsk med detta kinesiska visdomsord:

Med pengar kan man:
köpa ett hus, men inte trivsel
köpa en säng, men inte sömn
köpa en bok, men inte kunskap
köpa en position, men inte respekt
betala en läkare, men inte köpa hälsa
köpa en själ, men inte liv
köpa sex, men inte kärlek

PÅSK

Idag är det skärtorsdag! Och idag blir det först ett telefonmöte och därefter blir det en mental träning/coaching med en drivande ledare. Min påsk fundering är – Vem skulle du vilja ge en bukett påsktulpaner?

STIG H-STIPENDIATERNA

Idag vaknar jag också upp i Stockholm. Igår och var det en teamprocess i det coachande förhållningssättet med en spännande grupp. Nu blir det ett annat fokus. Nu är jag på väg till Hästsportens hus på Solvalla! Snart ska jag ha en mental coaching/föreläsning för Stig H-akademins stipendiater. Årets stipendiater är Kevin Oscarsson, Evelina Månsson och Anders Eriksson som tilldelades Stig H-stipendiet. Jag har förmånen att för sjunde året vara mental tränare/coach åt Stig H-stipendiaterna. Så idag blir det en spännande dag.

IDAG ÄR DET TISDAG

Idag är det tisdag och jag vaknar upp i Stockholm. Igår och idag har jag en teamcoaching i mental träning och det coachande förhållningssättet. Och det känns väldigt inspirerande och spännande. Det är en väldigt bra och engagerad grupp. Nu är det bara att ladda för en ny bra och positiv dag. Det gäller att skapa många bra stunder varje dag!

SILVERFILIP

Så himla kul att Filip Vennerström, Sundsvall Slalomklubb, som fortfarande är junior tar SM-silver i dagens slalom i Tärnaby. Det var bara OS-guldmedaljören André Myhrer som var bättre. Filip har alla förutsättningar att bli något riktigt stort i utförsåkningen. Han har dessutom rätt mental inställning och styrka. Filip och jag började jobba med mental träning/coaching i januari i år.

PÅSKVECKAN

Denna måndag i påskveckan inleds med en mental  träning/coaching på hemmaplan med en skicklig entreprenör och några telefoncoachingar. Därefter blir det Stockholm och en teamcoaching i två dagar. Och då tänker jag även små mentala förändringar kan betyda mycket…

 

POROMAA

Så himla kul att få jobba med mental träning/coaching med William Poromaa. Också en kommande världsstjärna precis som flickvännen Frida Karlsson! Och bägge jobbar med mental träning/coaching!

https://www.expressen.se/sport/langdskidor/17-aringen-slog-till-overraskade-alla/

NÄSTA VÄRLDSSTJÄRNA

Jag har haft förmånen att jobba med många stjärntalanger… Frida Karlsson är i en helt egen division! Nästa världsstjärna!!!

https://www.allehanda.se/skidsport/langdskidor/mamma-mia-karlsson-avslojar-hemligheterna-bakom-fridas-succe-de-har-hittat-varandra

 

HUVUDMÄNNEN

Vi har haft två bra dagar med huvudmännen i Sparbanksstiftelsen Norrland! Det är verkligen inspirerande att få vara ordförande…

https://www.norran.se/affarsliv/sparbanksstiftelsen-norrland-gar-pa-offensiven/

MÖTE

Idag vaknar jag upp i Örnsköldsvik. Igår var det först teamcoaching i Umeå och sedan Sparbanksstiftelsen Norrlands huvudmannakonferens i Ö-vik. Idag fortsätter vi med Huvudmannnakonferensen och då tänker jag: I varje möte med en annan människa har jag något att lära mig! Det blir en ny spännande och givande dag!

NY DAG ATT GÖRA NÅGOT BRA AV

Idag vaknar jag upp i Umeå. Igår och idag på förmiddagen är det fullt fokus på det coachande förhållningssättet/mental träning. Därefter blir det Örnsköldsvik och Sparbanksstiftelsen Norrlands huvudmannadagar idag på eftermiddagen och i morgon. Så nu är det bara att göra något bra av den här dagen också. Ha en bra dag och gör något riktigt bra av din dag!

BERÖM

På väg mot Umeå för en tvådagars teamcoaching och då tänker jag: Beröm är som allra bäst färskt, precis som nybakt bröd.
Tänk på att framföra ditt beröm innan det hinner svalna.

VÄRLDENS BÄSTA SKIDÅKARE

Igår var det en häftig och annorlunda dag. Först en gemensam föreläsning med Johan Olsson på Scandic i Falun och sedan en pratstund med Marit Björgen. Det är inte varje dag man får träffa två av världens bästa skidåkare genom alla tider. Utifrån den positiva upplevelsen blir det en mycket bra dag idag…

FALUN

Idag ska jag och skidikonen Johan Olsson ha en gemensam föreläsning i Falun på Scandic Hotell 14.00-17.00. Det är alltid lika inspirerande och spännande att ha föreläsningar med Johan. Det blir en riktig höjdare!

http://www.dalatravet.se/nyheter/johan-olsson-stig-wiklund-forelaser-falun-15-mars/

 

VÅRA STYRKOR

Ny dag och en ny mental träning/coaching. Idag på hemmaplan. Och min fundering är – hur ofta tänker vi på våra styrkor. Och om vi tänkte på våra styrkor lite oftare hur skulle det påverka mig!

 

EN HÄFTIG UPPLEVELSE

I dag startar vår delägda häst Apollon de Kacy i storloppet Grand Criterium de Vitesse över sprintdistans på Cagnes-Sur-Mer i Frankrike. Travbanan i Nice på den franska solkusten har varje år nöjet att bjuda in eliten till vårens första storlopp i Europa. Det är verkligen en häftig upplevelse att få ha en delägd häst i detta storlopp och få möta en av världens bästa hästar Bold Eagle!
https://www.travronden.se/nyheter/sport/sneglar-pa-aby-stora-pris-passande-proposition-121629

NY SEGER FÖR SUPERTALANGEN…

Supertalangen William Poromaa vann även idag. Igår vann han prologen och idag vann SuperWille Jaktstarten över 10 km i Volkswagen Cup/Scandic Cup i Örnsköldsvik. William som är 17 år har verkligen alla förutsättningar att bli något riktigt stort i skidspåren. Dessutom har han rätt mental inställning och styrka. Det är bara att hålla i hatten…

 

FÖRSTA PASSET…

Idag körde jag första skidpasset efter årets HalvVasa, i strålande sol och jättefina spår på Sidsjön i Sundsvall. Det var en synnerligen härlig känsla…

DET SKA INTE GÅ…

Idag gör Frida Karlsson, Sollefteå Skidor, något helt osannolikt! Hon vinner Volkswagen Cup/Scandic Cup i Örnsköldsvik 5 km klassiskt mot seniortjejerna. Segermarginalen till Jonna Sundling är 8 sekunder och till trean Maja Dahlqvist 28,6 sekunder. Betänk att Frida har ett år kvar som junior. Jag säger det igen – SuperFrida är något långt utöver det vanliga i skidspåret…

SEGER FÖR SUPERTALANGEN…

Supertalangen William Poromaa vann idag prologen överlägset i Volkswagen Cup/Scandic Cup i Örnsköldsvik. Wille vann med hela 15 sekunder över 3,3 km! Jag säger det igen: Wille har alla förutsättningar att bli något riktigt stort inom skidåkningen…

PAUS

Skönt och bra att ta ett par minuters mental paus/återhämtning, fylla på energinivån, tänka andra tankar.
Det borde vi göra lite oftare…

FÅ ANDRA ATT VÄXA

Få andra att växa – ge mer positiv feedback!

MÖTEN

På väg mot Bollnäs för en mental träning/coaching och då tänker jag: I varje möte med en annan människa har jag något att lära mig!

EFTER EN HALVVASA…

Åker på ett försenat tåg mellan Insjön och Arlanda på väg mot en föreläsning/process med Stig H akademins stipendiater. Helt plötsligt ser jag skidikonen Johan Olsson på tåget och jag blir stum av förvåning. Men så ser jag att det är en reklamskylt. Hur det kan bli efter en HalvVasa…

HA MÅL – ATT VETA VAR DU SKA

IDAG ÄR DET EN STOR OCH SPÄNNANDE DAG

Idag vaknar jag också upp i Insjön och det känns i kroppen att man har åkt HalvVasan. Nu blir det ett annat fokus. Nu är jag på väg till Hästsportens hus på Solvalla! Snart ska jag ha en mental coaching/föreläsning för Stig H-akademins stipendiater. Årets stipendiater är Kevin Oscarsson, Evelina Månsson och Anders Eriksson  som tilldelades Stig H-stipendiet för år 2017. Det är första träffen av tre! Jag har förmånen att för sjunde året vara mental tränare/coach åt Stig H-stipendiaterna. Det är stort eftersom Stig H Johansson har varit min stora idol inom travet. Så idag blir det en stor och spännande dag.

NU HAR JAG ÅKT HALVVASAN FÖR NIONDE GÅNGEN

Nu har jag åkt HalvVasan för nioende gången. Det är verkligen en riktig höjdare att åka HalvVasan, även om det stundtals är tufft både mentalt och fysiskt. I år åkte jag på 3 timmar 47 minuter och det är jag väldigt nöjd med. Idag var det kallt, snöigt och blåsigt. Det kändes också extra skönt att få slå och sätta ”skidkompisarna” Open Ski 50 plus på plats även i år. Nu är det sjunde segern i rad! Nu ska vi snart fira att vi återigen har åkt HalvVasan. Snart blir det prisutdelning och diverse ceremonier på Insjöns hotell.

KLÄTTRINGEN UPPFÖR BERGET KAN GE STÖRRE GLÄDJE ÄN ATT NÅ TOPPEN

NU ÄR DET SANNINGENS ÖGOBLICK

Idag vaknar jag upp på Insjöns hotell och nu ska vi snart åka iväg för att starta i HalvVasan. Det är som vanligt med blandade känslor som jag åker HalvVasan. Det är en utmaning både mentalt och fysiskt att åka 4,5 mil. Vi är ett gäng killar, Open Ski plus 50, som brukar åka HalvVasan. Det blir nionde gången vi åker och det är verkligen en höjdare. I år är jag i alla fall bättre tränad än någonsin. Jag har åkt 125 mil rullskidor och närmare 110 mil i skidspåren så jag känner mig väl förberedd. Nu är det snart dags att starta årets HalvVasa och då är det bara att ha fokus på möjligheter och det positiva. Nu är det bara att köra…
DET ÄR I UPPFÖRSBACKARNA DET AVGÖRS

GÅTT UTANFÖR BEKVÄMLIGHETSZONEN – ÖVER 100 MIL

Nu har jag gått utanför bekvämlighetszonen i skidspåret. Jag hade som mål att åka 60 mil innan HalvVasan den 27 februari, därefter blev det ett extra mål på 75 mil och sedan att klara 100 mil innan HalvVasan! Jag har aldrig varit i närheten av så många mil innan HalvVasan tidigare! Nu har jag klarat att gå utanför min bekvämlighetszon och åkt 110 mil. Dessutom har jag sprängt en viktig mental gräns genom att ha åkt över 100 mil. Nu är det bara att ladda för HalvVasan på tisdag…

YTTERLIGARE ETT KANONLOPP AV SUPERFRIDA

I går gjorde Frida Karlsson ytterligare ett kanonlopp i Skandinaviska Cupen i Trondheim i  jaktstart över 10 km fritt. Frida gick ut 26 sekunder efter täten. Hon gjorde ett fantastiskt lopp och blir trea, slagen bara av två norska seniorer. Hon slår flera svenska, finska och norska landslagsåkare med stor marginal. Och betänk att SuperFrida har ett år kvar som junior. Hon har dessutom den mentala tuffheten och modet för att bli en världsstjärna.

VILKET LAG SKA MAN HÅLLA PÅ?

Just nu är jag bjuden på hockey i NHK arena.  Det är Timrå som möter Oskarshamn. Helt plötsligt dyker en avgörande frågeställning upp – vilket lag ska man hålla på? Jag är född och uppvuxen med Modo som alltid varit mitt lag. Jag bor sedan 4 år tillbaka i Sundsvall och har således 2,5 mil till Timrå. För att göra frågan lite mer utmanande så är jag medlem i Leksand…

TV4

Lördag den 17 februari medverkade jag i TV 4s nyhetsmorgon och pratade mental träning/coaching. Här kan du se inslaget…

http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/han-coachar-världsstjärnorna-3957652

SUPERBRITTA, SUPERBRITTA, SUPERBRITTA

Idag vinner Britta Johansson-Norgren SJÄTTE RAKA SEGERN i årets Ski Classics Cup i Jizerska Padesatka Tjeckien 50km. Idag vinner hon överlägset. Britta vann dessutom sprintpriset i dagens tävling. Och nu har hon vunnit årets alla sprintsegrar. Britta har också vunnit allt i årets långloppscuper! Hon är nu historisk i långloppcupen. Ingen har tidigare vunnit så många raka segrar. SÅ HIMLA STORT!!! Häftigt att få jobba med mental träning/coaching med en så fantastisk tjej som Britta!

VILKEN DAG…

Vilken dag/kväll det var igår. Först få vara med i TV 4s  Nyhetsmorgon och prata om mental träning/coaching med Jenny Strömstedt i direktsändning. Därefter vinner Frida Karlsson tredje raka SM guldet i Junior SM och sedan vinner William Poromaa andra guldet i Junior SM. Dagen/kvällen avslutas med att få dela ut pris till årets hästskötare på Bergsåkers travgala. Vilken häftig dag/kväll – ett minne för livet…

SUPERFRIDA – TREDJE RAKA GULDET

Hon tar tredje raka guldet överlägset på Junior SM på skidor i Jönköping idag. Hon blev Junior VM-drottning och nu blir hon Junior SM-drottning. Och det är Frida Karlsson, Sollefteå skidor! Hon är helt överlägsen på skidsidan i sin åldersklass och hon har ett kvar som junior. Det är bara att hålla i hatten och gratulera SuperFrida.

HEMRESA

Det var verkligen en häftigt upplevelse att få vara med i TV 4 och prata mental träning/coaching med duktiga programledaren Jenny Strömstedt. Samtidigt är det alltid mentalt tufft att vara i direktsändning. Jag är väldigt tacksam och glad för så många positiva reaktioner jag har fått efter programmet…Nu blir det hemresa till Sundsvall och travgalan på Bergsåker.

NYHETSMORGON

Idag blir det en spännande dag. Jag ska snart åka till TV 4 och vara med i Nyhetsmorgon och prata om mental träning/coaching. Det är Jenny Strömstedt som är programledare och samtalet börjar 10.40. Alltid lika mentalt utmanande att vara med i direktsändning. Jag är tacksam över att få möjligheten att prata mental träning i TV 4.
Nu önskar jag dig, och även mig själv, en riktigt bra dag!

 

Gör dagen till ett mästerverk!

Varje dag börjar med nya möjligheter! Den här fredagen börjar med en spännande teamcoaching för en framgångsrik ledningsgrupp. Det blir andra gången vi kör. Därefter blir det Stockholm. Jag ska vara med på lördag i TV 4s nyhetsmorgon 10.40 och prata mental träning/coaching i direktsändning. Det blir en mental utmaning.
Gör dagen till ett mästerverk!

UMEÅ

Idag känns det lätt att vakna upp i Umeå igen. Igår var det ett väldigt bra styrelsemöte med Sparbanksstiftelsen Norrland. Dessutom blev det tre guld med de som jag jobbar med mental träning/coaching med, på Junior-SM i skidåkning i Jönköping. Idag blir det fokus på styrelsen med Sparbanksstiftelsen Norrlands Riskkapitalstiftelse. Ha en fin dag!

SEGER FÖR FREDRIK ANDERSSON

Idag vinner Fredrik Andersson, Sollefteå skidor, Junior SM guld på 20 km klassisk masstart i Jönköping 19-20 år. Fredrik har verkligen alla förutsättningar att bli något riktigt stort i skidspåren. Det har ju också gått riktigt bra för Fredriks syster Ebba i OS. Och i morgon tävlar Ebba i OS och Fredrik tävlar på Junior SM igen…

SEGER FÖR WILLIAM I JUNIOR SM

Idag vinner William Poromaa Junior SM guld på 15 km klassiskt 17-18 år i Jönköping. William vann också Junior SM ifjol. William som är 17 år har verkligen alla förutsättningar att bli något riktigt stort i skidspåren. Dessutom har han rätt mental inställning och attityd.

VILKEN SUPERSTJÄRNA

Idag vinner Frida Karlsson, Sollefteå skidor, 15 km klassisk stil i Junior SM i Jönköping, damer 18-19 år. Hon vann ÖVERLÄGSET med hela FYRA MINUTER OCH 23 SEKUNDER. Så överlägset har ingen annan vunnit Junior SM med någonsin. Djupt imponerande! Frida är en kommande världsskidstjärna. Så är det bara.

SPARBANKSSTIFTELSEN

Ny dag och nya möjligheter. Idag vaknar jag upp i Umeå och igår var det Stockholm. Idag blir det fokus på Sparbanksstiftelsen Norrlands styrelsemöte i Umeå. Det är riktigt givande och utvecklande att få vara ordförande i Sparbanksstiftelsen Norrland. Njut av dagen!

STOCKHOLM

Väldigt tidig morgon och på väg mot Stockholm. Idag blir det ett styrelsemöte med Sparbanksstiftelsernas stiftelseforum. Det är alltid lika spännande med möten med människor i olika miljöer och sammanhang. Och kom ihåg att en bra dag kommer inte av sig själv – det gäller att fokusera på att det blir en bra dag!

INSPIRERAD

Inspirerad av att det omöjliga kan bli möjligt med rätt mental inställning och fokus, åkte jag 3,3 mil skidor på Södra Berget.
Nu är jag nära mitt drömmål på 100 mil innan HalvVasan…

SÅ STORT

Så himla kul och välförtjänt att Charlotte Kalla tar OS-guld idag och så stort! Ebba Andersson gör också ett kanonlopp och blir 4:a i OS-debuten. Det är också så stort!

Grattis till två topptjejer!

FÖRELÄSNING

Idag hade jag en föreläsning i Skellefteå för Aptums personal. Väldigt engagerade och intresserade deltagare. Efter ha sovit bara några timmar efter nattens tågstrul så kändes det riktigt bra med en sådan inspirerad grupp…

SKELLEFTEÅ

Idag vaknar jag upp i Skellefteå. Det blev en tuff tågresa från Sundsvall till Skellefteå (buss från Umeå till Skellefteå) igår kväll. Återigen blev det stora förseningar. Det är verkligen en utmaning för tågtrafiken att hålla tider…De senaste gångerna jag har åkt har det varit stora förseningar. Nu gäller det att skifta fokus och ladda för en inspirationsföreläsning.

EN NY BRA DAG

Ny dag och nya mål! Igår var det Jämtland. I kväll blir det avfärd med buss och tåg till Skellefteå för en föreläsning på fredagsmorgon. Men först blir det en ny mental träning/coaching på hemmaplan. En ny bra dag!

IDAG KÄNDES ANDRAPLATSEN SOM EN SEGER

Idag var vår delägda häst Apollon de Kacy tvåa Cagnes-Sur-Mer i Frankrike. Apollon var knappt slagen av en smygkörd häst. Han gjorde återigen ett kanonlopp. Idag kändes andraplatsen som en seger. Det var ca 145 000 kronor i andra pris. Det innebär att Apollon nu har sprungit in nästan 300 000 kronor i år på tre starter. Jörgen Westholm tränar och det var Dominik  Locqueneux som körde. Det kommer att bli mycket spännande med Apollon i år. I kväll ska vi fira Apollons fina andraplats.

LIVET ÄR EN TRAVFEST

JÄMTLAND

På väg mot Jämtland för en mental träning/coaching. Det känns verkligen inspirerande och givande. Jag säger det igen så häftigt att få jobba med det man tycker är roligt och meningsfullt.
Kom ihåg att en bra dag kommer inte av sig själv – det gäller att fokusera på att det blir en bra dag!

SUPERFRIDA – TRE VM-MEDALJER

Idag tar Frida Karlsson ytterligare en VM-medalj i Junior-VM i Goms, Schweiz. Idag blev det brons i stafetten. Frida stod för en supersträcka! Hon körde upp Sverige från trettonde till fjärde plats och tog in över en minut! Nu har Frida tagit tvp VM-brons och ett VM-guld! HÄFTIGT MED TRE VM-MEDALJER! Så himla kul och inspirerande att få jobba med mental träning/coaching med en så fantastisk tjej som Frida!

SUPERBRITTA

Idag vinner Britta Johansson-Norgren FEMTE RAKA SEGERN i årets Ski Classics Cup i Toblach-Cortina, Italien. Hon vinner igen efter en häftig spurtduell. Britta vann dessutom sprintpriset i dagens tävling. Och nu har hon vunnit årets alla sprintsegrar. Britta har också vunnit allt i årets långloppscuper! SÅ HIMLA STORT!!! Häftigt att få jobba med mental träning/coaching med en så fantastisk tjej som Britta!

DET DU FOKUSERA PÅ VÄXER!

Igår och idag är det fullt fokus på det coachande förhållningssättet för en väldigt intresserad och engagerad chefsgrupp som verkligen vill utvecklas. Vi ska fyra mentala coachträffar från 12 till 12. Så häftigt och så inspirerande. Och nu har jag fokus på att det ska bli en riktigt bra och givande dag. Det du fokuserar på växer!  

VM-GULD, VM-GULD, VM-GULD

Frida Karlsson, Sollefteå skidor, startade idag på Junior- VM i 10 km skiathlon. Frida vann en överlägsen seger med hela 35 sekunder! Rena rama Johan Olsson-feelingen! Oerhört imponerande! Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Frida är en kommande världsstjärna. Dessutom har hon en mental styrka utöver det vanliga.
Ikväll ska jag fira Fridas fantastiska seger!

UPPSKATTNING

Vi mår bra av att både ge och få uppskattning. Uppskattning är ett utmärkt sätt att skapa och förstärka ett bra beteende samt göra människor glada och starka.

NJUT AV LIVET

Den här veckan inleds som så många andra veckor med individuella mentala träningar/coachingar samt några telefoncoachingar. Det är verkligen inspirerande att få jobba med det man brinner för och med spännande människor som vill utvecklas och bli bättre. Det är jag väldigt tacksam för. Ha en bra start på veckan och njut av livet!

 

VILKEN TJEJ – VM- BRONS TILL FRIDA KARLSSON

Idag tar Frida Karlsson, Sollefteå skidor, VM- brons i juniorsprinten i Goms, Schweiz. Djupt imponerade. Det blir spännande att följa Frida i de kommande tävlingarna i Junior-VM.
Jag säger det igen: Frida är en kommande skidstjärna. Så är det bara.

VILKEN TOPPRESTATION OCH VILKEN SPURT

Idag vinner Britta Johansson-Norgren FJÄRDE raka segern i årets Ski Classics Cup i  Marcialonga Trentino, Italien, 70km! Hon vinner efter en häftig spurtduell. Britta vann dessutom sprintpriset i dagens tävling. Och nu har hon vunnit årets alla sprintsegrar. Britta har vunnit allt i årets långloppscuper! Djupt imponerande! Det var också en viktig mental seger att få vinna tuff spurt. I kväll ska jag fira och njuta av Brittas välförtjänta seger!

UTMANA BEKVÄMLIGHETSZONEN – 100 MIL

Inspirerad av professorn i psykologi vid Floridauniversitet K Anders Eriksson och hans tes kring att för att bli bättre/utvecklas, räcker det inte med att träna mycket. Man måste gå utanför bekvämlighetszonen. Nu när jag har klarat skidsäsongens mål på 60 mil och extra målet på 75 mil, så går jag utanför min bekvämlighetszon och har målet att klara 100 mil innan HalvVasan den 27 februari! Jag har aldrig varit i närheten av så många mil innan HalvVasan tidigare, så det blir en tuff utmaning!

 

FÖREDRAG

Idag vaknar jag också upp i Stockholm på Grand Hotel. Igår deltog jag på Storumandagen på Grand i egenskap av ordförande i Sparbanksstiftelsen Norrland och hade ett kortare föredrag! Det var en fantastisk dag som Storumans kommun anordnade. Idag är det en ny dag och dagen och kvällen ägnas i huvudsak åt mental träning/coaching och teamcoaching. Det blir en riktig givande och inspirerande dag. Ha en fin dag!

ANDRA SEGERN OCH TREDJE ÅRSSEGERN

Idag vann vår delägda 5-åriga U.R. Fakse på Bergsåker. Det var U. R. Fakses andra start i år och andra raka segern. Och det var årets tredje seger med de hästar som jag är delägare i. Det var Ulf Olsson som körde U.R. Fakse och Öystein Tjomsland som tränar. Det är bara att fira och njuta av segern!

GRAND HOTEL

Idag vaknar jag upp i Stockholm på Grand Hotel. Igår var det invigning av Västerbottendagarna på Grand Hotel 2018. Jag deltog i egenskap av ordförande i Sparbanksstiftelsen Norrland. Sparbanksstiftelsen Norrland är med och finansierar Granddagarna som Region Västerbotten ordnar varje år. Idag ska jag på Storumandagen som anordnas på Grand Hotel och prata om Sparbanksstiftelsen Norrland. Det är uppfriskande och synnerligen nyttigt med olika typer av uppdrag. Det berikar!
Nu önskar jag dig, och även mig själv, en riktigt bra och givande dag!

 

 

SLALOM

Spännande att få jobba med mental träning/coaching med juniorslalomstjärnan Filip Vennerström från Sundsvall!

http://www.st.nu/skidsport/alpint/sundsvallstalangen-laddar-for-junior-vm-med-framgangar-pa-hemmaplan-akningen-borjar-sitta

NY DAG, NY VECKA OCH NYA TAG

Idag är det en ny dag och vecka och nya tag. Det känns fantastiskt inspirerande att börja veckan med två individuella mentala träningar/coachingar samt några telefoncoachingar. Det är ett privilegium att få hålla på med det man tycker är spännande och utvecklande! Jag vill önska dig en riktigt bra dag och skapa många bra stunder idag!

VÅGA TRO PÅ DIG SJÄLV OCH FRAMTIDEN

TEODOR PETERSON PÅ PALLEN

Idag var Teodor Peterson på pallen i sprintvärldscupen i slovenska Plancia. Teodor var trea. Ett väldigt viktig mentalt besked inför OS. Kul också att Stina Nilsson vinner igen. En väldigt bra svensk dag. Det blir spännande att följa Teodor i OS. Ikväll ska vi fira Teodors pallplats och Britta Johansson-Norgrens seger i långloppscupen!

 

SÅ HIMLA IMPONERANDE

Ifjol vann Britta Johansson-Norgren Ski Classics cupen (dvs. långloppscupen). Idag vann Britta tredje raka segern i årets Ski Classics cup i La Diagonela St Moritz i Schweiz över 6,5 mil. Britta vann dessutom bägge sprintprisen i dagens tävling. Och nu har hon vunnit årets alla sprintsegrar. Britta har vunnit allt i årets långloppscuper! Djupt imponerande! Det var också ytterligare en viktig mental seger. I kväll ska jag fira och njuta av Brittas välfärtjänta seger!

VEMDALEN

Idag vaknar jag också upp i Vemdalen. Det är fredag och det kommer att bli en riktigt bra dag med nya härliga utmaningar.
LEV VÄL OCH NJUT AV LIVET

HA ETT FRAMGÅNGSRIKT ÅR 2018

SNÖ…

Idag vaknar jag upp i Vemdalen. Det blir en ny bra dag och nya mentala höjder. Här kommer också ett citat som jag ofta funderar kring:

”Det är vad du gör innan stormen som främst avgör
hur väl du klarar dig när stormen kommer.”
-Ur boken Great by Choice av Jim Collins –

KUNG PÅ FLERA ARENOR

Jag hade tyvärr ingen möjlighet att se när Johan Olsson var prisutdelare på Idrottsgalan. Nu har jag kollat på det i efterhand. Jag konstaterar återigen att Johan är inte bara en världsartist i skidspåret, utan också en fantastisk talare. Hans tal på årets Idrottsgala var magiskt precis som när han var sommarpratare i radion ifjol. Det är inte ofta jag blir rörd men det blev jag när jag lyssnade till Johans tal, både när han var sommarpratare och på Idrottsgalan…

NY DAG ATT GÖRA NÅGOT BRA AV

Idag vaknar jag upp i Umeå. Igår och idag är det fullt fokus på det coachande förhållningssättet/mental träning och att skapa en tydlig gemensam målbild. Det är en väldigt intresserad och engagerad ägargrupp som verkligen vill framåt. Så häftigt och spännande. Så nu är det bara att göra något bra av den här dagen också. Ha en bra dag och gör något riktigt bra av dagen!

NY DAG, NY VECKA

Ny dag och ny vecka. Tidig morgon och på väg mot Umeå. Den här veckan börjar som så många andra veckor med en tvådagars teamcoaching med ett spännande ägargäng till ett framgångsrikt företag. Häftigt att få vara med och bidra/processa det coachande förhållningssättet och mental träning. Det är jag verkligen tacksam för! Ha en positiv start på veckan!!!  

SPRINTFRAMGÅNGAR

Idag tog Teodor Peterson och Emil Jönsson silver i teamsprintstafetten i världscupen i Dresden, Tyskland. Ett världscupsilver är ett världscupsilver. Det är stort varje dag i veckan. Så himla kul för både Teodor och Emil som har haft lite stolpe ut. Nästa teamsprint blir i OS och då kan allt hända. Då får vi hoppas på guld. Jättekul också med de svenska tjejernas guld och silver!

TACK SKIDKUNGEN

Ett stort tack till skidkungen Johan Olsson för vallningstipset jag fick av dig i skidspåret på Södra Berget i början av veckan. Det blev perfekta skidor och så kul att åka på skidor som är bra vallade. Det är skillnaden som gör skillnaden!

 

VILKEN FANTASTISK TJEJ – VINNER ALLT

Ifjol vann Britta Johansson-Norgren Ski Classics cupen (dvs. långloppscupen). Idag vann Britta andra raka segern i årets Ski Classics cup. Britta vann dessutom både bergspriset och sprintpriset i dagens tävling. Precis som i första tävlingen. Så nu har Britta vunnit allt i årets långloppscup. Extra roligt vid dagens seger får Britta är att hon inte tidigare vunnit här i Kaiser Maximilian Lauf Seefeld, Österrike! Det var också en viktig mental seger. I kväll ska jag fira och njuta av Brittas välförtjänta seger!

VALLNINGSRÅD

Häromdagen träffade jag skidikonen Johan Olsson i skidspåret på Södra Berget. Vi hade ett litet resonemang kring vallning. Så nu ska jag prova Johans förhoppningsvis goda råd. Hur det kommer att gå återkommer jag med efter skidturen!

ÅRETS FÖRSTA SEGER

Idag vann vår delägda 5-åriga U.R. Fakse på Gävle och det blev en överlägsen seger. En väldigt bra start på hästägaråret 2018. Det var Jimmy Jonsson som körde U.R. Fakse till segern och Öystein Tjomsland som tränar. Det är bara att fira och njuta av segern!

 

NU HAR JAG GÅTT I MÅL OCH DET SKA FIRAS

Idag åkte jag 2,5 mil skidor på Södra Berget på väldigt fina spår. Därmed har jag åkt 60 mil skidor sedan skidsäsongen startade för mig. Mitt årsmål säsongen 2017-2018 är 60 mil skidor innan årets Halvvasa 27 februari. Jag har satt upp fyra delmål. 15, 30, 45 och 60 mil. Nu får jag justera säsongens skidmål till 75 mil innan årets Halvvasa.
Det är bara att fira och njuta att målen är uppfyllda!

SOM ETT KONSTVERK…

När jag åkte skidor idag på Södra Berget träffade jag skidikonen Johan Olsson i spåret. Det är som ett synnerligen fint konstverk när Johan åker skidor. Vilken fantastisk skidåkare Johan är!!!

SÄTT MÅL

Jag tänkte visa vilka mål som jag har under 2018 med förhoppning att det kan inspirera dig att fundera kring dina mål. Enligt all tillgänglig expertis är mål viktiga. Utan mål är det svårt att vara starkt motiverad. Och kom ihåg att 90 % av alla mål förblir oskrivna samtidigt som 90 % av alla skrivna mål uppnås.

BÄSTA FRAMGÅNGARNA 2017

Det är viktigt att förstärka positiva och framgångsrika/bra händelser. Det bekräftar bl a känslan av att jag kan, jag vill och jag klarar av. Ofta har vi en tendens att koncentrera oss och samla tankarna kring det som misslyckats eller gått snett.

Alltför sällan noterar vi våra framgångar och framför allt så skriver vi inte upp dem. Tänk på att själva skrivandet har en klargörande effekt. Våga utmana dig själv och se tillbaka på årets framgångar som har haft betydelse för dig, stora som små! Och kom ihåg att det är du som väljer och ingen annan.

Gör gärna den här mentala övningen tillsammans med någon annan. Läs upp för varandra vad ni har skrivit och reflektera kring era svar! Spara gärna listan till nästa år och gör en framgångsårsdagbok! Våga utmana Jantelagen och lycka till!

Jag går före med gott exempel och bryter mot Jantelagen och plockar fram min framgångslista även 2017. Jag hoppas därigenom att jag kan inspirera dig att också göra en lista:

Den största framgången även 2017 har varit att få vara frisk och må bra! Inte alltid självklart men ack så viktigt!

Att vi bor så fantastiskt bra. Vårt hus ligger alldeles nedanför Norra Berget. Vi har bara 10 minuters promenad till torget i Sundsvall och samtidigt har vi skog, natur och fina tränings-
och skidspår direkt utanför huset.

Jag har åkt HalvVasan för åttonde gången. Det är verkligen en riktig höjdare att åka HalvVasan, Även om det stundtals är tufft både mentalt och fysiskt.

Jag har uppfyllt alla mina mål 2017 – att åka 100 mil rullskidor och 100 mil längdskidor! Dessutom ”snitta” 14 000 steg per dag. Att ge mig själv och andra två feedback om dagen och lägga ut dagens inspirationscitat och dagens mentala inspiration på Facebook och Twitter varje dag, samt att avsätta 5 minuter varje dag för reflektion.

2017 har varit mitt bästa travår någonsin och målen för mitt hästägande har slagit alla rekord. De hästar jag är delägare i har vunnit 42 segrar och sprungit in över 4,5 miljoner.

Jag har blivit ordförande i Sparbanksstiftelsen Norrland och ordförande i Sparbanksstiftelsen Norrlands Riskkapitalstiftelse samt kommit med i Swedbanks styrelse i Sundsvall.

De jag jobbat med i mental träning/coaching har tagit 150 SM, OS- och VM-medaljer varav 30 guld. Tio idrottare som jag jobbar med tillhör de bästa i världen i sina discipliner.

Jag har också fått en hel del nya och spännande mentala coachuppdrag både individuella, teamcoaching och för hela företag dvs medarbetare, chefer och ledning. Tyvärr har jag hamnat i det läget att jag måste säga nej till många mentala coachuppdrag och föreläsningar.

 

 

 

HA ETT GOTT SLUT OCH ETT GOTT NYTT ÅR 

Så hastigt flydde åter ett år
med dagar som växlats till minnen,
några med klarhet som från i går
har mejslats med fasthet i sinnen.

Dagbok är tecknad blad efter blad
av hand som skrivit vad livet gav,
allt står tecknat på rad efter rad
för att ej dränkas i glömskans hav.
– Holger Nilsson –

HA ETT FRAMGÅNGSRIKT 2018

TREDJE DELMÅLET FIXAT

Nu har jag åkt 2,8 mil skidor på Södra Berget och därmed har jag åkt 47 mil skidor den här säsongen. Mitt årsmål säsongen 2017-2018 är 60 mil skidor innan årets Halvvasa 27 februari. Jag har satt upp fyra delmål. 15, 30, 45 och 60 mil. Jag kommer att med en god middag och med god dryck fira i kväll att jag har lyckats nå mitt tredje delmål på 45 mil! Det gäller ju att fira när man lyckas nå sina delmål och mål.

FOKUSERA PÅ DET DU KAN PÅVERKA

En viktig del för att må bra är att träna på att fokusera på det man kan påverka. Att lägga en stor del av sin energi på det som inte går att påverka blir jobbigt.

Nu önskar jag dig, och även mig själv, en riktigt bra dag med rätt fokus!

 

 

 

GOD FORTSÄTTNING

Julen är en bra tid för vila och återhämtning. Och en bra tid för reflektion.  Reflektion kan hjälpa oss att bli medvetna om hur det kommer sig att vi tänker, känner och gör som vi gör, vilket skapar förutsättningar för att kunna förändra tankar, känslor och beteenden som vi vill utveckla, förändra eller vill sluta med.

Ha en god fortsättning på julen!

 

HA EN POSITIV JUL

Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård
djupt under midnattstimma.
Månen vandrar sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken.
Endast tomten är vaken.

 

ANDRA DELMÅLET ÄR FIXAT

Nu har jag åkt 2 mil skidor på Södra Berget och därmed har jag åkt 36 mil skidor sedan den 6 november, när årets skidsäsong startade för mig. Mitt årsmål säsongen 2017-2018 är 60 mil skidor innan årets Halvvasa 27 februari. Jag har satt upp fyra delmål. 15, 30, 45 och 60 mil. Det känns fantastiskt inspirerande att ha klarat ett av årets andra delmål.

Jag vill också passa på att hylla de som ansvarar för spåren på Södra Berget. Det är väldigt fina spår!

 

COACHINGAR

Den här veckan är det fullt fokus på mental träning/coaching. Veckan inleds med tre individuella mentala träningar/coachingar och några telefoncoachingar. Hela veckan består av individuella mentala träningar/coachingar och telefoncoachingar! Det blir väldigt spännande och givande. Och kom ihåg att en bra dag kommer inte av sig själv – det gäller att fokusera på att det blir en bra dag!

HA EN GOD OCH POSITIV JUL

VILKEN TJEJ – NY SEGER FÖR FRIDA KARLSSON

Det blev en ny seger för Frida Karlsson, Sollefteå skidor, idag i Scandic cup i Boden för damer 19-20 år. Idag var det 5 km klassik teknik och Frida vann med hela 18 sekunder. Och igår var det sprint. Jag säger det igen: Frida som är 18 har verkligen alla förutsättningar att bli något riktigt stort i skidspåren.

PODD

När Johan Olsson och jag hade föreläsningen på Kvalitetsmässan i Göteborg gjorde Priya Eklund en podd med oss om tips på hur du kan nå dina mål och bli en vinnare!

https://arbetsformedlingen.podbean.com/e/johan-o/

UMEÅ

Idag vaknar jag upp i Umeå. Igår var det valberedningsmöte med Sparbanksstiftelsen Norrland och några mentala träningar/coachingar. Idag har jag i egenskap av ordförande i Sparbanksstiftelsen Norrland en träff med Swedbanks ledning i Umeå samt en träff med våra huvudmän. Och idag är det en ny dag med nya utmaningar!

Hoppas att du också får en utmanande dag!

UMEÅ

Den här veckan inleds med en mycket tidig avgång med Norrtåg till Umeå. Idag och i morgon är det fokus på några möten med Sparbanksstiftelsen Norrland samt några mentala träningar/coachingar i Umeå. Det blir en synnerligen bra start på en intensiv decembervecka. Och kom ihåg att en bra vecka kommer inte av sig själv – det gäller att fokusera på att det blir en bra dag!

FÖRSTA DELMÅLET ÄR FIXAT

Nu har jag åkt 2,5 mil skidor på Södra Berget och därmed har jag åkt 19,8 mil skidor sedan den 6 november, när årets skidsäsong startade för mig. Mitt årsmål säsongen 2017-2017 är 60 mil skidor innan årets Halvvasa 27 februari. Jag har satt upp fyra delmål. 15, 30, 45 och 60 mil. Det känns fantastiskt inspirerande att ha klarat ett av årets första delmål.

Jag vill också passa på att hylla de som ansvarar för spåren på Södra Berget. Det är väldigt fina spår!

Idag vaknar jag upp i Vemdalen. Det blir det en föreläsning/process för en spännande ledningsgrupp. Den senaste veckan har jag haft coachuppdrag och föreläsningar i Jämtland, Hälsingland och Västerbotten. Det har också blivit nästan 200 mil bilkörning. Nu är det bara ladda för en ny väldigt bra dag.
Jag hoppas att du också får en bra!

 

SKEPPSVIK

Igår hade jag en föreläsning på Skeppsviks Herrgård i Sävar för en väldigt engagerad och dynamisk grupp.
Idag blir det avfärd mot Vemdalen och en ny föreläsning för en ny grupp. Det känns verkligen inspirerande att få ha föreläsningar för olika typer av grupper. Det ger många nya insikter. Jag passar också på att njuta av stunden och livet i största allmänhet.
Lev ditt liv på bästa möjliga sätt!

 

FÖRELÄSNING

Ny dag och nya möjligheter!  Nu bär det av till Västerbotten för en föreläsning. Det blir en ny bra dag!

Hoppas att du också får en bra dag.

KÖRDE OMKULL

Idag var jag ute på ett skidpass på Södra Berget i Sundsvall. Helst plötsligt blev spåret jättedåligt i en utförsbacke och jag hade ingen chans att parera. För första gången körde jag omkull ordentligt. Jag fick en smäll i ansiktet, blodvite uppstod och glasögonen gick sönder. Jag fortsatt att köra och insåg vilken tur jag hade som inte bröt något ben eller fick en hjärnskakning.

 

YES, YES, YES BRITTA JOHANSSON-NORGREN VINNER

Idag vinner Britta Johansson-Norgren första tävlingen i årets långloppscup i Ski Classics. Tävlingen var över 35 km i Italien. Britta vann efter en stark spurt. I kväll ska jag fira Brittas viktiga mentala spurtseger med god mat och dryck.
FIRA FRAMGÅNGARNA

 

HÄLSINGLAND

Nu bär det av mot Hälsingland och en individuell mental träning/coaching. Det kommer att bli riktigt en bra dag. Och kom ihåg att en bra dag kommer inte av sig själv – det gäller att fokusera på att det blir en bra dag!

BRA START PÅ DAGEN

Tidig morgon och på väg mot Jämtland igen. Det är alltid lika inspirerande att besöka Jämtland. Den här dagen börjar som så många andra dagar med en individuell mental träning/coaching. Det är en riktigt bra start på dagen. Och det gäller att skapa många bra stunder varje dag. Ha en bra dag!

BRITTA -VILKEN TJEJ

Ifjol vann Britta Johansson-Norgren Ski Classics cupen (dvs. långloppscupen). Idag gjorde Britta säsongsdebut och hon gjorde på ett kanonbra sätt. Britta vann överlägset. Det var en synnerligen imponerade seger enligt alla bedömare. Det blir spännande att följa Britta den här långloppssäsongen.

FÖRSTA SKIDPASSET DENNA SÄSONG PÅ SÖDRA BERGET

Idag var det skidpremiär på Södra Berget i Sundsvall den här säsongen. Väldigt bra spår och det gick faktiskt lätt och jag åkte 2,2 mil. Det är rekord för mig i en skidpremiär!

Nu är i alla fall skidpremiären över för den här säsongen. Säsongens mål är 60 mil innan HalvVasan den 27 februari så det återstår några mil…

VÄRLDSCUPEN

Det är alltid en speciell känsla när skidsäsongen startar på allvar. Idag startar världscupen i Ruka i Finland med sprint och på söndag drar långloppscupen igång i Pontresina, Schweiz!

Inspirerande att få jobba med några som kan vara överst på pallen! Ha en fin dag!

ÖRNSKÖLDSVIK

Idag vaknar jag också upp i Örnsköldsvik. Igår var det teamcoaching och styrelsemöte med Sparbanksstiftelsen Norrland. Idag blir det styrelsemöte med Sparbanksstiftelsen Norrlands Riskkapitalstiftelse.
Det är verkligen inspirerande att få förtroendet att vara ordförande i bägge styrelserna. Och idag är det en ny dag med nya utmaningar!

Hoppas att du också får en utmanande dag!

NY DAG ATT GÖRA NÅGOT BRA AV

Idag vaknar jag upp i Örnsköldsvik. Igår och idag är det fullt fokus på det coachande förhållningssättet och att skapa en tydlig gemensam målbild. Det är en väldigt intresserad och engagerad ägargrupp som verkligen vill framåt. Så häftigt och spännande. Så nu är det bara att göra något bra av den här dagen också.

Ha en bra dag och gör något riktigt bra av dagen!

HON ÄR NÅGOT UTÖVER DET VANLIGA

Frida Karlsson, Sollefteå, vinner också i säsongens andra skidtävling för juniorer damer 17-20 i Gällivare. Först vinner hon prologen överlägset med 15,4 sekunder. Därefter vinner hon också sprinten överlägset med hela 15,8 sekunder!!! Jag säger det igen. Det ska bli spännande att följa Frida den här säsongen. Hon är något utöver det vanliga, så är det bara!

EN NY SPÄNNANDE VECKA

Idag är det en ny dag och ny vecka med nya möjligheter. Det blir en rivstart på veckan med en tvådagars teamcoaching för ett ägargäng av ett framgångsrikt företag. Det är verkligen inspirerande att också få jobba med teamcoaching. Ha en bra start på veckan och unna dig att må bra!

HERREGUD – VILKEN SKIDTJEJ

Frida Karlsson vinner i säsongen första skidtävling för juniorer damer 17-20. Frida börjar säsongen som hon slutade förra säsongen genom att vinna. Hon vinner med hela 37,3 sekunder på 5 km i Gällivare. Hon vinner överlägset! Frida som är 18 har verkligen alla förutsättningar att bli något riktigt stort i skidspåren. Dessutom har hon rätt mental inställning och attityd! Det blir spännande att följa Frida den här säsongen också!

 

PÅ HEMMAPLAN

Efter ha varit två dagar i Stockholm och två dagar i Göteborg den här veckan så är det bra att få vara på hemmaplan. Idag blir det några fysiska mental träningar/coachingar samt några telefoncoachingar. Idag startar också skidsäsongen på allvar med tävlingar i Gällivare. Jag har några där som tävlar och det känns jäkligt bra.
Ha en givande och kul fredag!

 

KAOS

Nu har jag och Johan Olsson haft vår gemensamma föreläsning på Kvalitetsmässan i Göteborg inför en fullsatt lokal närmare 400 personer. Vår föreläsning var en av de mest besökta på hela mässan. Det blev också lite härligt kaos efter föreläsningen när alla skulle köpa böcker, fota och få en liten pratstund.

KVALITETSMÄSSAN

Snart ska jag och skidikonen Johan Olsson hålla en gemensam föreläsning på Kvalitetsmässan i Göteborg. Så kul att det är så stort intresse kring vår föreläsning. Det blir både intressant och spännande. Det är bara att njuta av tillfället. Ha en fin torsdag och njut av de små sakerna i livet också!

SPÄNNANDE MED MÖTEN OCH MÄNNISKOR

Idag vaknar jag upp på Nova Park i Knivsta. Veckans inleds, igår och idag, med att vara förtroendevald och en styrelsekonferens med Sparbankstiftelserna. Detta i egenskap av ordförande i Sparbanksstiftelsen Norrland. Det är oerhört givande att få delta i olika typer av sammankomster och träffa spännande människor i olika miljöer. Igår fick jag möjligheten att ha ett samtal med Folksams koncernchef och VD Jens Henriksson!
Ibland är det nyttigt och välgörande att stanna upp och reflektera och konstatera att man har det väldigt bra! Jag hoppas också att du fokuserar på det du har som är bra!

Ha en bra måndag

Tidig morgon och på väg mot Stockholm. Den här veckan är det mer än full fart med olika aktiviteter. Måndag och tisdag inleds med en konferens i Kista med Sparbanksstiftelsen Norrland. Onsdag och torsdag är det en föreläsning med skidikonen Johan Olsson i Göteborg på Kvalitetsmässan. Dessutom är det ett antal individuella mentala träningar/coachingar, telefoncoachingar och diverse möten. Det är bara att hålla i hatten!
Ha en bra måndag och vecka!    

HERREGUD, VILKET LOPP BRITTA GÖR

Idag stakade Britta Johansson-Norgren igång skidsäsongen 2017-2018 på allvar med Långloppspremiären i Grönklitt, 27 km i Orsa. Britta vann damklassen överlägset. Men det som imponerade stort på alla var att hon hängde med killarna och slog flera av dem. En synnerligen tuff mental inställning att våga haka på killarna! Det kommer att bli oerhört spännande att följa Britta i säsongens Ski Classics cup (dvs. långloppscupen) som hon har vunnit de två senaste säsongerna. Det är bara att hålla i hatten!

 

Stipendier

Så himla kul att få dela ut stipendier till skidungdomar i Västernorrland. Vi delar ut 12 500 kronor till en tjej och en kille inom alpint, skidor och skidskytte.  Vi i Sparbanksstiftelsen Norrland har delat ut det här stipendiet i fem år till skidungdomar i Västernorrland och Västerbotten.
http://www.allehanda.se/sport/skidsport/skidsportens-framtid-prisad-de-blev-arets-stipendiater-i-angermanland

Självmedkänsla

Självmedkänsla – det är att stötta sig själv i motgångar istället för att reagera med hård inre kritik eller kräva av sig själv att vara perfekt i alla lägen.

Överdriven självkritik står i vägen för människors välbefinnande. Självkritik aktiverar vårt kamp-flyktsystem, medan självmedkänsla, self-compassion, sätter igång systemet för samhörighet och tillit. Nu önskar jag dig, och även mig själv, en riktigt bra dag

LYCKSELE

Idag vaknar jag upp på Hallstaberget i Sollefteå. En fantastisk fin utsikt från Hallstaberget denna morgon. Igår Östersund och Sollefteå. Nu på väg till Lycksele. Idag blir det möte med Sparbanksstiftelsen Norrlands huvudmän i Västerbottens inland och Swedbank. Det är verkligen inspirerande att få förtroendet att vara ordförande i Sparbanksstiftelsen Norrland. Och idag är det ny dag med nya härliga utmaningar! Hoppas också att du får en riktigt bra dag!

Self-Compassion

Self-Compassion (självmedkänsla) betyder att man är snäll mot sig själv och lyssnar till sina behov och är kärleksfull mot sig själv. Släpp den inre kritikern och kraven du har på dig. Var förlåtande och ge dig det du behöver. Fundera på om du verkligen är snäll mot dig själv?

FIN MORGON

En väldigt fin morgon här i Sundsvall och nu på väg mot Jämtland. Dagen inleds med en mental coachträff med en kommande världsstjärna och därefter blir det en individuell mental träning/coaching. Sedan blir det Sollefteå och utdelning av skidstipendier till duktiga skidåkare i Västernorrland. Detta i egenskap av ordförande i Sparbanksstiftelsen Norrland. Häftigt att få vara med och delta i spännande och varierande möten.
Nu önskar jag dig, och även mig själv, en riktigt bra dag och kväll!

NY DAG, NY VECKA OCH NYA MÖJLIGHETER

Idag är det en ny dag och vecka. Det innebär nya spännande möjligheter. Det känns fantastiskt inspirerande att börja veckan med några individuella mentala träningar/coachingar och några telefoncoachingar. Det är ett privilegium att få hålla med det man tycker är kul och utvecklande! Jag vill önska dig en riktigt bra dag och skapa många bra stunder idag!

NYTT REKORD PÅ RULLSKIDOR

Idag åkte jag 3 mil rullskidor på Sundsvallsvägarna. Jag har därmed åkt 130 mil rullskidor. Så mycket har jag aldrig åkt tidigare. Säsongens mål som har varit 100 mil rullskidor och extra målet på 125 mil är alltså fixat! Att jobba med mål är väldigt motiverande. Det är också viktigt att fira att man har lyckats nå sina mål (och rekord). Jag tror att vi mår väldigt bra av att jobba med mål, stora som små. I kväll ska jag i alla fall fira och njuta av att jag har nått mitt rullskidmål och slagit rekord!

 

Omge dig med positiva personer

Har du många personer runt omkring dig som hela tiden är negativa påverkar det dig mer än du anar. Om du umgås med positiva människor får du lättare att visa dig själv från din bästa sida.

UNG SKIDSTJÄRNA

Jättekul att få jobba med en ung skidstjärna som inom några år kommer att tillhöra de bästa i världen!

http://www.allehanda.se/skidsport/langdskidor/fredrik-andersson-laddad-for-ny-sasong-i-jvm-ska-jag-prestera-mitt-basta

ÖKA DIN NIVÅ AV GLÄDJE

Lägg till detta i din vardag så ökar du din nivå av glädje:

  • Lägg märke till det du tycker om.
  • Se på vackra saker.
  • Le mot människor du tycker känns trevliga.
  • Känn tacksamhet över det som är bra.

Nu önskar jag dig, och även mig själv, en riktigt bra fredag!

VAD SOM HÄNDER

Det är inte vad som händer runt omkring dig.
Det är inte vad som händer dig.
Det enda som betyder något är vad som händer inuti dig.

NY DAG ATT GÖRA NÅGOT BRA AV

Idag vaknar jag upp i Stockholm. Igår vaknade jag upp i Jämtland och Hammarstrand. Idag är det fullt fokus på teamcoaching för en väldigt intresserad och engagerad grupp som verkligen vill utvecklas. Så häftigt och spännande. Så nu är det bara att göra något bra av den här dagen också.

Jag vill önska dig en bra dag!

HAMMARSTRAND

En väldigt fin morgon här i Hammarstrand och Jämtlands län. Hammarstrand är en riktigt vacker bygd. Idag blir det en riktigt bra dag.

Och kom ihåg att det du fokuserar på växer! Nu önskar jag dig, och även mig själv, en riktigt bra dag!

 

JÄMTLAND

Nu bär det av till Jämtland igen. Den här veckan inleds med att vara förtroendevald.  Det är Norrskogs valberedning och Norrskogs ordföranderåd som pågår idag och i morgon i Hammarstrand. Det är verkligen inspirerande och utvecklande att få förtroendet att vara ordförande i Norrskogs valberedning.
Kom ihåg att en bra dag kommer inte av sig själv – det gäller att fokusera på att det blir en bra dag!

LIVETS GÅVA

Livets gåva är just en gåva och en möjlighet. Du duger precis som du är. Du är den enda som är precis som du. Du har alla möjligheter. När vi börjar se på oss själva med varma ögon och med självmedkänsla kommer livet bli lättare.
Det finns tre bra
utgångspunkter:
1. Respektera dig själv
2. Respektera andra
3. Ta ansvar för dina handlingar

PÅ VÄG MOT KALMAR OCH NYA UPPDRAG!

Idag vaknar jag upp på Best Western Hotell i Bromma. Den här veckan är det fullt fokus på att vara förtroendevald. Igår och i tisdags var det Swedbank. Nu är det Sparbanksstiftelsen Norrland som gäller och stiftelseträff för Sparbanksstiftelserna i två dagar i Kalmar. Det är verkligen uppfriskande och nyttigt med olika typer av uppdrag. Ha en fin dag!

SEGER PÅ HEMMAPLAN

Vår nya delägda häst Global Touchdown tog andra raka segern. I tisdags vann Globalen på Bergsåker. Alltid lika kul och stort att få vinna på hemmaplan och dessutom att få besöka vinnarcirkeln. Det var Ulf Ohlsson som körde och Markus Pihlström som tränar. Det här var 40:e segern i år med de hästar som jag är delägare i. Det är bara att fira och njuta av travvinsterna!

TRAVLIVET LEKER

PÅ VÄG 

Idag vaknar jag upp i Stockholm. Idag blir det ett uppdrag i egenskap av styrelseledamot i Swedbank. Det blir styrelsemöte och studiebesök på Swedbanks huvudkontor i Stockholm. Det är uppfriskande och nyttigt med olika typer av uppdrag. Det berikar! Nu önskar jag dig, och även mig själv, en riktigt bra och givande dag!

DIABETESPODDEN

Häftigt att få vara med i diabetespodden och berätta om mental träning/coaching. Robin Bryntesson och Frida Linnér gör verkligen ett kanonjobb för att sprida kunskap kring diabetes. Vilka eldsjälar!

http://diabetespodden.libsyn.com/mental-trning

NY DAG, NY VECKA OCH NYA MÖJLIGHETER

Idag är det en ny dag och vecka och nya spännande möjligheter. Det känns fantastiskt inspirerande att börja veckan med en individuell mental träning/coaching och några telefoncoachingar. Det är ett privilegium att få hålla med det man tycker är kul och utvecklande! Jag vill önska dig en riktigt bra dag och skapa många bra stunder idag!

OMGE DIG MED POSITIVA PERSONER

Omge dig med positiva personer! Har du många personer runt omkring dig som hela tiden är negativa påverkar det dig mer än du anar. Om du umgås med positiva människor får du lättare att visa dig själv från din bästa sida.

 

ANDRA RAKA SEGERN FÖR U.R. FAKSE OCH ANDRA SEGERN PÅ UMÅKER I KVÄLL

Ikväll vann vår nya delägda 4-åriga U.R. Fakse andra raka segern för oss. En överlägsen seger.  Det var också andra segern för oss på Umåker i kväll. Global Touchdown vann första V 64 avdelningen. Det var Robert Bergh som körde U.R. Fakse till segern och Öystein Tjomsland som tränar. I kväll får vi fira dubbelt!!!

 

 

FÖRELÄSNING

Johan Olsson och jag håller en gemensam föreläsning på Kvalitetsmässan i Göteborg den 16 november kl. 08.30. Det är stort intresse för vår föreläsning…

http://kvalitetsmassan.se/session/mentaltraningresulteradeiosochvmmedaljer/

 

DU ÄR UNIK

Jag är unik.
Det finns bara en av mig.
Jag vägrar att förminska mig genom att jämföra mig med andra.
Jag är helt unik och därmed ovärderlig.

 

SEGER DIREKT I FRANKRIKE

För första gången startade Digital Archive i Frankrike. Och det blev en väldigt lätt seger på Reims med ca 140 000 kronor i första pris! Jean Michel Bazire körde och Robert Bergh tränar. Det är alltid lika svårt och stort att få vinna i Frankrike. Nu ska vi fira och njuta av Digital Archives seger!

LIVET ÄR EN HÄSTFEST

EN RIKTIGT BRA DAG

Tidig morgon och på väg mot Jämtland. Idag är det utbildning för Norrskogs valberedare och jag med i egenskap av ordförande i valberedningen. Häftigt att få vara med och delta i spännande möten. Det är jag verkligen tacksam för! Nu önskar jag dig, och även mig själv, en riktigt bra dag!

 

LEV DITT LIV

Lyssna på din inre röst, finn din väg.

Och var sann mot dig själv.

Då lever du ditt liv.

NU ÄR JAG I MÅL!

Nu har jag åkt 3 mil rullskidor på Sundsvallsvägarna och därmed har jag åkt 125 mil. Mitt  huvudmål var att åka 100 mil rullskidor säsongen 2017. Jag har haft fyra delmål. 25, 50, 75 och 100 mil. Extra målet var ytterligare 25 mil och totalt 125 mil och nu är jag i mål. I kväll ska vi fira att jag har uppnått huvudmålet 100 mil och extra målet på 125 mil rullskidor!

FIRA OCH NJUT

 

TREDJE RAKA SEGERN PÅ TRE DAGAR

Vilka fantastiska travdagar. I onsdags vann Importedfrmdetroit på V 86 på Bergsåker, igår vann Odinprinsen på Östersund och ikväll vann Väskinge Hemi på Umåker. Det var 50 000 kronor i första pris i ö¶rsöket i Norrlands Elitserie Treåringslopp. Ulf Ohlsson körde Väskinge Hemi och Öystein Tjomsland tränar. Det är bara att fira och njuta av tredje segern på tre dagar!

VAR FÖRLÅTANDE

Var förlåtande mot både dig själv och andra. Likväl som att människor i din omgivning kommer att göra misstag kommer även du att göra det. Att slå ner på andras misstag och tillkortakommanden kommer varken att göra dig eller de andra något gott. Inta en förlåtande attityd mot misstag, både dina egna och andras, och inse att misstag är en viktig del av läroprocessen.

FIN FEEDBACK AV EN SVERIGES FRAMGÅNGSRIKASTE

Tacksam för fin feedback av Jörgen Westholm i Expressen – en av travets största tränare! Jag har haft förmånen att ha ett mentalt coachsamarbete med Team Westholm sedan 2009. Jörgen är också väldigt bra på att ge feedback. Det är alltid en utmaning att ge feedback till andra och även att ta emot feedback. Här kan vi alla bli bättre…
https://www.expressen.se/sport/trav/jorgen-westholm-det-betyder-val-det-mesta/

STYRKANDE ORD

Finn egna styrkande ord och citat, saker som du kan säga när du inte riktigt tror på dig själv.

Upprepa dessa ord för dig själv och sluta inte förrän du tror på dem.

SEGER PÅ V 86 OCH HEMMAPLAN 

I dag vann vår delägda Importedfrmdetroit på V 86 på Bergsåker med Daniel Wäjersten som körsven och Markus Pihlström som tränar. Särskilt kul att få besöka vinnarcirkeln på hemmaplan. Och hela 100 000 kronor i första pris. Det är bara att fira och njuta av V 86 vinsten!

TRAVLIVET LEKER

 

NY DAG ATT GÖRA NÅGOT BRA AV


Idag vaknar jag upp i Umeå. Igår och idag är det fullt fokus på det coachande förhållningssättet och att skapa en tydlig gemensam målbild. Det är en väldigt intresserad och engagerad ägargrupp som verkligen vill framåt. Så häftigt och spännande. Så nu är det bara att göra något bra av den här dagen också.

Ha en bra dag och gör något riktigt bra av dagen!

NY VECKA

Den här veckan är det fullt fokus på mental träning/coaching, teamcoaching och föreläsningar. Veckan inleds med en tvådagars teamcoaching i Umeå med ett spännande ägargäng och här ska vi hitta en gemensam målbild!

Kom ihåg att en bra dag kommer inte av sig själv – det gäller att fokusera på att det blir en bra dag!

POSITIV ENERGI

Välj det som ger positiv energi och att välja bort det som dränerar energi.

LIVETS STIG

Passa på att tacka dem som har gett dig goda råd på livets stig.

Uttryck din uppskattning och gör det personligen till den det berör.

VAR OPTIMISTISK

Var optimistisk. När du råkar ut för en motgång är det lätt hänt att förstora den och till slut är det en katastrof som inträffat. Försök istället hitta det som faktiskt var bra och ta med dig detta – det kommer en morgondag med nya möjligheter.

 

Det är en härlig känsla att brinna för något – att känna sig riktigt motiverad. Men det gäller att brinna lagom mycket, att balansera ansträngning med återhämtning så att stressen inte tar överhanden. Det motsatta, att inte brinna alls, kan också vara stressande.

Häftigt att få vara med i en norsk tidning med vår nya delägda häst U.R. Fakse som vann i första starten. Och att bli kallad för en svensk supercoach! En väldigt bra start på dagen. Hoppas att du också får en bra start på dagen!

http://lokalsporten.fvn.no/trippel-tjomsland-i-sverige-50569

 

STIG H AKADEMIN

Börjar denna onsdag med en uppfriskande morgonpromenad med hundarna Leffe och Johan. Därefter blir det Stockholm och mental träning/coaching med Stig H akademins stipendiater. Och det känns jäkligt bra.

Ha en fin dag!

ÖSTERSUND

Ny dag och ny vecka. Det är tidig morgon och jag är på väg mot Östersund för några mentala träningar/coachingar.

En väldigt bra och inspirerande start på veckan. Hoppas att du också får en bra start på veckan!  

 

FOKUSERA PÅ DET SOM ÄR BRA

Ny dag och nya utmaningar. Igår två föreläsningar. Idag blir det Umeå och coachuppdrag. Det känns verkligen inspirerande. Ha en bra dag och fokusera på det som är bra.

LÅT ANDRA FÅ KÄNNA SIG BETYDELSEFULLA

FÖRELÄSNINGAR

Idag är det en ny dag med nya spännande möjligheter. Det blir två föreläsningar. Först en föreläsning i Sollefteå för personalen i Dina Försäkringar i Jämtland och Västernorrland. Därefter blir det en gemensam föreläsning med Johan Olsson, i Sundsvall på Mittuniversitet för att stödja GIF Sundsvall! Ha en fin torsdag och njut också av de små sakerna i livet!

COACHING

Den här veckan inleds som så många andra veckor med mental träning/coaching. Idag blir det några individuella mentala träningar/coaching. Det är verkligen inspirerande att få jobba med olika typer av människor och team. Ibland är det en ungdomsstjärna, en företagsledare, en chef, en styrelseordförande, en läkare, en entreprenör, en talang, ett kommunalråd eller en idrottsstjärna etc och det är en tjusning att få jobba med olika typer av människor.
Jag tror att alla människor egentligen mår väldigt bra av att ha någon att prata med. Någon som vill väl, ser dina styrkor och möjligheter, får dig att må bra och som samtidigt utmanar för att ta steg ur trygghetsburen! 

 LÅT ANDRA FÅ KÄNNA SIG BETYDELSEFULLA

Nya rullskidor och nya tag. Och det kändes riktigt bra. Det blev ett välgörande längre rullskidpass idag på Sundsvallsvägarna. Nu återstår bara några få mil innan jag har uppnått nya målet på 125 mil rullskidor den här säsongen!

EN BRA DAG

Den här veckan fullt fokus på att vara förtroendevald i olika organisationer. Igår var det Norrskogs valberedning. Idag och resten av veckan är det strategidagar med först  Sparbanksstiftelsen Norrland och därefter med Sparbanksstiftelsen Norrlands Riskkapitalstiftelse. Det är verkligen inspirerande och utvecklande att få förtroendet att vara ordförande i båda styrelserna och Norrskogs valberedning. Och kom ihåg att en bra dag kommer inte av sig själv – det gäller att fokusera på att det blir en bra dag!

VILKEN TRAVLYCKA

Idag var vår delägda häst Apollon de Kacy tvåa på Vincennes i storloppet PRIX DE MOULINS LA MARCHE. Apollon blev slagen på linjen och gjorde ett kanonlopp. Det var ca 161 000 kronor i andra pris. Det är Jörgen Westholm som tränar och det var Frank Nivard som körde. Det innebär att Apollon nu har sprungit in över 1,1 miljoner kronor i år. Det kommer att bli mycket spännande med Apollon i häst i Frankrike. I kväll ska vi fira Apollons fina andraplats.

LIVET ÄR EN TRAVFEST

GRATTIS JAN OLOV PERSSON TILL 2000 SEGRAR

Idag vann B. W. Sture på V 75 på Bollnäs och därmed tog Jan Olov Persson sin 2000:e seger som kusk. Oerhört stort och imponerande eftersom Jan Olov nästan bara kör kallblod. Jan Olov har varit och är Sveriges bästa kallblodstränare. Jag har haft förmånen att få jobba med Jan Olov och personalen med mental träning/coaching och den goda travarbetsplatsen! Det är bara att gratulera Jan Olov till en fantastisk prestation!

TRÄFF MED ANJA PÄRSSON

Igår fick jag en pratstund med Anja Pärsson i samband med Swedbanks tillväxtdag i Örnsköldsvik. Hennes erfarenhet för att lyckas är: Sätt mål. Tro på dig själv. Våga vara bäst. Träna mer än andra. Var inte rädd för att misslyckas.  Anja hade en härlig utstrålning och gjorde ett väldigt sympatiskt intryck. Efter det mötet känns det inspirerande med dagens mentala träningar och telefoncoachingar!

JOHAN OLSSON OCH JAG HAR EN FÖRELÄSNING I SUNDSVALL

Torsdag den 28 september håller jag och Johan Olsson en gemensam föreläsning på Mittuniversitet, Fälldinsalen, i Sundsvall kl. 19.00 till 21.00 (18.30 mingel). Det är GIF Sundsvall som ordnar föreläsningen. Vi ställer upp för GIF Sundsvall!!!
Anmälan och osa. Senast 19 september till marknad@gifsundsvall.se. För mer information Johan Martinsson 070-278 20107. Pris är 495:-. Kaffe och smörgås i pausen.

YTTERLIGARE EN SEGER PÅ BERGSÅKER

Det blev ytterligare en seger på Bergsåker idag. Först vann Baby´s Baby. Därefter vann vår delägda 3-åriga Cadillac Dimanche. Det var Robert Bergh som körde och som tränar. Det var Cadillacs andra raka seger. Ikväll ska vi fira Baby´s Baby och Cadillacs seger!

SEGER IDAG OCKSÅ- NU FÖR VÅR AMERIKANSKA HÄST

Idag vinner vår delägda amerikanska 4-åring Baby´s Baby på Bergsåker. Det är Markus Pihlström som tränar och idag var det Ulf Olsson som körde. Vi får fira och njuta av segern ikväll!

LIVET BESTÅR AV ÖGONBLICK, SOM DET ÄR VIKTIGT ATT KUNNA NJUTA AV

STOCKHOLM

Ny dag och nya vecka! Väldigt tidig morgon och på väg till Stockholm i egenskap av ordförande i Sparbanksstiftelsen Norrland. Det blir styrelsemöte med Stiftelseforum hela dagen. Det är verkligen berikande och utvecklande att få delta på olika typer av arenor.

FÖRSTA SEGERN

Idag vann för första gången vår delägda 3-åriga Cadillac Dimanche på Skellefteå. Och det blev en överlägsen seger som favorit. Det var Jan Norberg som körde och Robert Bergh som tränar. Cadillacs  seger var den 29:e segern i år med de hästar som jag är delägare i. Ikväll ska vi fira Cadillacs seger!

 

Var närvarande i det positiva när det uppstår. Att hålla kvar känslan, stanna i den och registrera – oavsett om det är en händelse här och nu eller ett minne som far förbi. Det har visat sig vara en fungerande metod för att öka välbefinnandet på många områden i livet.

NY DAG ATT GÖRA NÅGOT BRA AV

Idag vaknar jag upp på Söråkers Herrgård i Timrå kommun. Igår och idag är det fullt fokus på det coachande förhållningssättet för en väldigt intresserad och engagerad chefsgrupp som verkligen vill utvecklas. Vi ska ha fyra coachträffar. Så häftigt och spännande. Så nu är det bara att göra något bra av den här dagen också.

Den här dagen inleds som så många andra dagar med en morgonpromenad till Norra Berget med hundgrabbarna Leffe och Johan. En väldigt bra och givande start på dagen. I tisdags var det Bollnäs, igår Stockholm och idag blir det Söråkers Herrgård och en tvådagars chefsutbildning i det coachande förhållningssättet. Det blir en jäkla bra dag!

EN BRA DAG

Igår var det mental träning/coaching i Bollnäs och på hemmaplan. Idag blir det Stockholm. Det är verkligen roliga och spännande dagar. Och kom ihåg  att en bra dag kommer inte av sig själv /det gäller att fokusera på att det blir en bra dag!

 

GE BERÖM

Ny dag, ny vecka, ny månad och nya möjligheter. Tiden går verkligen fort och allra helst när man har roligt. Kom ihåg att ge några beröm idag till dig själv och andra. Det betyder mer än du tror!

VILKEN FANTASTISK SEGER

Idag vinner Johnny Takter Derbystoet på Jägersro med Cash Crowe. Det var hela 2 miljoner i första pris. Jag vet att den här segern med Cash Crowe betyder mycket för Johnny. I kväll ska vi fira och njuta av Johnnys fantastiska vinst!

FÖR TVÅ ÅR SEDAN

 

För två år sedan hade vi, dvs Johan Olsson, Lars-Eric Uneståhl och jag, boksläpp i Sundsvall. Då var vi färdiga med år bok Huvudrätt – Mental träning för alla. Boksläppet blev verkligen en succe´ och ett minne för livet. Boken har dessutom sålt väldigt bra!

UTVECKLING

IMG_0756 (002)Utveckling sker nästan aldrig i det bekväma och komfortabla.

PÅ  VÄG

 

Tidig morgon och snart bär det av till Östersund för två mentala coachingar. Veckan inleddes i Umeå måndag och tisdag. Igår var det Stockholm och en föreläsning. Och nu blir det Jämtland och Östersund. Det blir en hel del platser man får besöka och olika färdsätt. Såväl tåg, flyg, taxi som bil. Nu är det bara att ladda för en ny bra och positiv dag. Det gäller att skapa många bra stunder varje dag!

EN NY SPÄNNANDE OCH GIVANDE DAG

 

Igår och i måndags var det fullt fokus på teamcoaching och på individuell mental träning/coaching i Umeå. Idag blir det en föreläsning i Stockholm. Det är spännande och givande med växlingarna mellan teamcoching, individuell mental träning/coaching och föreläsningar. Och mötet med alla människor med olika drivkrafter och utmaningar. Kom ihåg att en bra dag kommer inte av sig själv – det gäller att fokusera på att det blir en bra dag!

NY BRA DAG

Idag vaknar jag upp i Umeå. Det blir en ny bra dag!

Och kom ihåg att du är inte samma människa idag som du var igår!

MÄNNISKOR

Den här veckan inleds som så många andra veckor med mental träning/coaching. Idag och i morgon blir det Umeå och teamcoaching med ett väldigt bra team och några individuella mentala träningar/coaching. Det är verkligen inspirerande att få jobba med olika typer av människor och team. Ibland är det en ungdomsstjärna, en företagsledare, en chef, en styrelseordförande, en läkare, en entreprenör, en talang, ett kommunalråd eller en idrottsstjärna etc och det är en tjusning att få jobba med olika typer av människor. Jag tror att alla människor egentligen mår väldigt bra av att ha någon att prata med. Någon som vill väl, ser dina styrkor och möjligheter, får dig att må bra och som samtidigt utmanar för att ta steg ur trygghetsburen…

TRAV

En väldigt fin morgon här i Sundsvall. Och idag blir det trav på Bergsåker och V 75. Det är väldigt fina travtävlingar och vi har två starhästar.  Idag blir det en riktigt bra dag. Och kom ihåg att det du fokuserar på växer…

NYTT UPPDRAG


Nu är jag invald i Swedbanks styrelse i Sundvall. Ett hedersamt uppdrag som jag känner både glädje och entusiasm inför! Det är speciellt roligt eftersom jag för många år sedan satt jag med i Föreningsbankens styrelse i Ytterlännäs, när jag bodde i Bollstabruk. Så nu sluts cirkeln. 

DIN FRAMTID

 

Om du inte skapar din framtid kommer någon annan att göra det.

SEGER PÅ GÄVLE

 

Ikväll vann vår delägda 3-åriga Stjärnblomster (B.W. Modde- Järvsö Blomster) sitt tredje lopp. Hon vann överlägset. En liten revansch eftersom Stjärnblomster satt fast med alla krafter kvar i Kriteriestoet på Dannero. Vår andra häst i loppet Väskinge Hemi var femma. Extra kul att få vara på plats och besöka vinnarcirkeln.  Det kommer att bli väldigt spännande att få följa Stjärnblomster framöver. Det är bara att fira och njuta av segern!

 

SEGER FÖR VÅR AMERIKANSKA HÄST

 

Idag vinner vår delägda amerikanska 4-åring Baby´s Baby på Umåker. Det är Markus Pihlström som tränar och idag var det Helena Johansson som körde. Hon körde som vanligt väldigt bra. Vi får också hoppas på att vår delägda häst Highland Park vinner som favorit på V 75 på Romme idag. Nu ska vi snart fira och njuta av segern!
LIVET BESTÅR AV ÖGONBLICK, SOM DET ÄR VIKTIGT ATT KUNNA NJUTA AV

OBAMA

Barack Obama delade ett citat på twitter från Nelsons Mandela som respons på helgens våldsamheter i Charlottesville i USA.

”Ingen föds till att hata en annan människa på grund av hans hudfärg, bakgrund eller religion. Människor måste lära sig att hata, och om de kan lära sig att hata kan de lära sig att älska, för kärleken kommer naturligare till det mänskliga hjärtat än dess motsats.” 

Barack Obamas tweet har nu fått över 2,9 miljoner likes, vilket gör det till den populäraste tweeten någonsin.

SEGER PÅ BERGSÅKER

 

En fantastiskt trevlig kväll på Bergsåker och Sundsvall Open Forum. Kvällen avslutade med att vår delägda 3-åriga Väskinge Hemi (Moe Odin-Järvsö Inger) vann lopp 10. Och det blev en lätt seger. Det var 50 000 kronor i första pris. Jimmy Jonsson körde och Öystein Tjomsland tränar. Det kommer att bli väldigt spännande att få följa Väskinge Hemi framöver. Det är bara att fira och njuta av segern!

NY DAG ATT GÖRA NÅGOT BRA AV


Idag vaknar jag också upp i Stockholm. Igår och idag är det fullt fokus på teamcoaching för en väldigt intresserad och engagerad grupp som verkligen vill utvecklas. Så häftigt och spännande. Så nu är det bara att något bra av den här dagen också.

EN BRA DAG

Idag blir först en föreläsning på förmiddagen i Sundsvall och därefter blir det teamcoaching i Stockholm.
Det kommer att bli en väldigt bra dag. Och kom ihåg att en bra dag kommer inte av sig själv.
Det gäller att fokusera på att det blir en bra dag!

ATT HA STARTHÄST I ETT STORLOPP

Det är något alldeles speciellt att ha få ha en starthäst i ett klassiskt lopp. Travsporten är en tuff bransch och inget är självklart. Det är många faktorer som ska stämma för att komma med i de stora loppen. I dag på Dannero startar vår delägda häst Sjärnblomster i Kriteriestoet för kallblod i andra V 75 avdelningen. Sjärnblomster vann ett av de två uttagningsloppen. Det är Örjan Kihlström som kör och Jan Olov Persson som tränar. Lite kul är att Stjärnlomsters mamma, Järvsö Blomster, vann Sto-SM på Bollnäs i år. Järvsö Blomster blev trea när hon startade i Kriteriestoet 2012. Oavsett hur det går är det ett minne för livet att få vara med i Kriteriestoet. Det blir en spännande travdag på Dannero… 

ATT FÅ JOBBA MED MENTAL TRÄNING/COACHING

 

Nu har min säsong för mental träning/coaching och föreläsningar startat på allvar. Det är verkligen inspirerande att få jobba med att utveckla, förbättra, förändra och stärka människor både individuellt och i team. Jag känner mig väldigt priviligierad som får jobba med så många intressanta och duktiga människor både i mental träning/coaching, teamcoaching och föreläsningar.

STYRELSEMÖTEN

Idag vaknar jag upp i Örnsköldsvik. Igår var det styrelsemöte med Sparbanksstiftelsen Norrlands Riskkapitalstiftelse. Idag blir det styrelsemöte med Sparbanksstiftelsen Norrland. Det är verkligen inspirerande att få förtroendet att vara ordförande i bägge styrelserna. Och idag är det ny dag med nya härliga utmaningar!

VM-MEDALJ

Idag tog Frida Karlsson VM silver i rullskidor för juniorer på Team sprinten tillsammans med Emma Larsson. Frida har tagit två VM-medaljer.

En mycket stark insats och ytterligare en fin merit.

100 MIL OCH NYTT MÅL

 

Nu har jag åkt 100 mil rullskidor och därmed har jag uppfyllt mitt huvudmål att åka 100 mil rullskidor säsongen 2017. Jag har haft fyra delmål. 25, 50, 75 och 100 mil. Det känns inspirerande att redan nu ha klarat årets fjärde delmål och huvudmålet samt att få sätta ett nytt mål för rullskidsäsongen. Nu får jag justera säsongens rullskidmål till 125 mil.  

I kväll ska vi fira att jag har uppnått huvudmålet 100 mil rullskidor även i år!
FIRA OCH NJUT

SMÅ MARGINALER MELLAN FIASKO OCH SUCCÉ


I lördags hade vi största favoriten på V 75, Highland Park, som galopperade direkt och sedan hade vi också Global Rebel i sjätte V 75-avdelningen som satt fast. En tuff travdag.

Söndagen var desto roligare när vår delägda 3-åriga Stjärnblomster vann som stor favorit uttagningsloppet till stokriteriet på Dannero. Finalen är söndag den 13 augusti på V75 på Dannero med hela 350 000 kronor till vinnaren. Idag kan man verkligen njuta av travlivet.

NY SEGER FÖR MALKIN SOM STORFAVORIT

 

Ikväll vann vår delägda häst Malkin första V 86-avdelningsen på Östersund som storfavorit, streckad på 70 procent och vinnaroddset var 1.34.

Robert Bergh körde och tränar. Det var Malkins sjätte seger i år. Det är bara att fira och njuta.

 

ÅRETS TREDJE SEGER FÖR HIGHLAND

 

Idag vinner vår 4-åriga häst Highland Park väldigt lätt som favorit på Axevalla med Robert Bergh. Tiden blev fina 13,3 med mycket krafter kvar! Det var årets tredje seger för Highland. Det är bara att fira och njuta! 

TREDJE DELMÅLET ÄR FIXAT – FIRA

 

Idag åkte jag 4 mil rullskidor på Sundsvallsvägarna och därmed har jag åkt 79 mil rullskidor i år. Mitt årsmål 2017 är 100 mil rullskidor. Jag har fyra delmål 25, 50, 75 och 100 mil. Det känns fantastiskt inspirerande att ha klarat ett av årets tredje delmål. Nu återstår bara 21 mil.

Jag kommer att med en god middag och med god dryck fira i kväll att jag har lyckats nå mitt tredje delmål på 75 mil! Det gäller ju att fira när man lyckas nå sina delmål och mål.

UTMANAT BEKVÄMLIGHETSZONEN

 

Inspirerad av professorn i psykologi vid Floridauniversitet K Anders Eriksson och hans tes kring att för att bli bättre/utvecklas, räcker det inte med att träna mycket. Man måste gå utanför bekvämlighetszonen. Idag utmanade jag min bekvämlighetszon rejält. Jag åkte 4 mil och avslutade med att staka uppför den branta backen (500 meter) från GIF Sundsvalls arena till Gustav Adolfsvägen och lite till! Jag har aldrig åkt så långt tidigare och dessutom stakat uppför hela backen men nu har jag gjort det även om det var väldigt tufft…

 

STIG H JOHANSSON MIN IDOL


Nu är det dags att söka
Stig H:s stipendium för 2017. Jag har förmånen att få fortsätta även nästa år att vara mental tränare/coach åt Stig H-stipendiaterna. Häftigt att få jobba med morgondagens travstjärnor. Det blir sjunde året som jag ska vara mental tränare/coach åt Stig H-stipendiaterna. Det är stort eftersom Stig H Johansson har varit min stora idol inom travet.
https://www.travsport.se/article/2.292/1.622221

ÅRETS ANDRA SEGER FÖR HIGHLAND

 

Ikväll vinner vår 4-åriga häst Highland Park lätt som favorit på Örebro med Robert Bergh. Det var årets andra seger för Highland. Det är bara att fira och njuta! 

OERHÖRT TACKSAM

 

Jag är oerhört tacksam för den fina feedback jag fick från Johan Olsson, en av Sveriges främsta OS-och VM medaljörer genom alla tider, på Instagram: ”Jag och två av de absolut viktigaste människorna för välmående och framgång i mitt liv. Mina supercoacher: Anna Olsson och Stig Wiklund.”

Eftertanke

Det är välgörande att inleda veckan med ett längre rullskidpass! Det ger verkligen tid till eftertanke, reflektioner och många nya tankar och idéer…

Tänk om vi gav det positiva det utrymme det förtjänar. Om vi lät det negativa passera och det njutbara fastna.

FIRA – SEGER DIREKT EFTER SKADA

 

Vår delägda häst 5-åriga Artig R. B. vinner idag på Lycksele med duktiga Jimmy Jonsson i sulkyn. Det är Öystein Tjomsland som tränar. Artig R. B. har varit borta på grund av skada i över ett år så det var extra roligt att få vinna. Ikväll ska vi fira segern!     

FIRA OCH NJUT – LIVET ÄR EN HÄSTFEST

Idag ser jag bara möjligheter!

NYTT TRAVREKORD I STARTANDE HÄSTAR


Ikväll har vi fyra delägda starthästar på V 86 på Lindesberg. Global Touchdown, Lacquer and Lace, Importedfrmdetroit och Global Rebel. Det känns synnerligen ovanligt men väldigt spännande. Alla hästarna tränas av Markus Pihlström och det är Ulf Ohlsson som kör. Så här många starthästar har jag aldrig tidigare haft i V 86. Det är rekord. Nu är det bara att hoppas på det bästa…
TA VARA PÅ GLÄDJEN HÄR OCH NU

SÅ STORT ATT FÅ VINNA SVENSKT MÄSTERSKAP IGEN

 

Att ha en delägd häst som startar i Svenskt Mästerskap är stort. Dessutom att få ha en häst som vinner är ännu större! Vår delägda häst Järvsö Blomster vann i kväll Sto-SM på Bollnäs och är därmed Sveriges bästa kallblodssto. Det var hela 250 000 kronor i första pris. Jan Olov Persson tränar och det var Örjan Kihlström som körde.

Det var Blomsters andra raka seger i Sto-SM. Ifjol vann hon på Hagmyren. Nu är det bara att fira och njuta av Blomsters SM-seger och kommande traväventyr…

FIRA FRAMGÅNGARNA

ALMEDALEN

Idag vaknar jag upp i Visby. Igår var det första gången som jag deltog på Almedalsveckan i egenskap av ordförande i Sparbanksstiftelsen Norrland. Det var en givande och intressant dag med många nätverksträffar. Idag är det en ny dag i Visby och fokus på nätverkande och olika seminarier.  Det blir bl a lunch med Swedbanks styrelseordförande Lars Idermark och VD Birgitte Bonnesen. Det blir en ny spännande dag i Visby!

PÅ VÄG MOT ALMEDALEN

 

Ny dag och ny vecka och på väg mot Almedalen för första gången. Spännande att få besöka Visby och Almedalen. Detta i egenskap av ordförande i Sparbanksstiftelsen Norrland. Vi är med på flera nätverksträffar, bl a ska vi träffa Swedbanks ledning. Det är verkligen uppfriskande och nyttigt med olika typer av uppdrag.

ANDRA DELMÅLET ÄR FIXAT – FIRA

 

Idag åkte jag 4 mil rullskidor på Sundsvallsvägarna och därmed har jag åkt 53 mil rullskidor i år. Mitt årsmål 2017 är 100 mil rullskidor. Jag har fyra delmål. 25, 50, 75 och 100 mil. Det känns fantastiskt inspirerande att ha klarat ett av årets andra delmål. Nu återstår bara 47 mil.

Jag kommer att med en god middag och med god dryck fira i kväll att jag har lyckats nå mitt andra delmål på 50 mil! Det gäller ju att fira när man lyckas nå sina delmål och mål.

VÄLMÅENDE

Ju fler gånger vi väljer att fokusera på behagliga ögonblick under dagen desto mer välmående får vi uppleva.

EFTERTANKE

Nu har jag åkt 3,5 rullskidor på Sundsvallsvägarna.

Fördelen med lite längre träningspass är att det ger utrymme för en hel del eftertanke, reflektioner och nya idéer…

 

 

DUBBELSEGER IKVÄLL


Det har vare lite stolpe ut med hästarna. Men ikväll blev det en dubbel seger. Först vinner Hektor Fantastisk på Gävle och för en liten stund sedan vann Malkin på Åby med Robert Bergh. Bägge vann på ett väldigt övertygande sätt. Det är bara att fira och njuta!

LIVET ÄR EN HÄSTFEST

ÖVERLÄGSEN SEGER FÖR HEKTOR FANTASTISK


I kväll vann vår delägda häst Hektor Fantastisk på Gävle med Jimmy Jonsson. Det blev en väldigt överlägsen seger. Det är Öystein Tjomsland som tränar Hektor.
LIVET ÄR EN TRAVFEST

 

COACHING

Idag är det torsdag och jag har två individuella mentala träningar/coachingar med en synnerligen duktig entreprenör och en idrottsstjärna samt en telefoncoaching. Den här veckan har innehållet väldigt många individuella mentala träningar/coachingar och telefoncoachingar. Det är givetvis en mental utmaning att hålla fokus och vara helt närvarande, samtidigt är det inspirerande. Och det gäller också att vara väl förberedd. 90 procent av framgången ligger i förberedelsen. Och nu har jag fokus på att det ska bli en riktigt bra och givande dag. Kom ihåg att det du fokuserar på växer…

STANNA UPP

Stanna upp i din vardag ibland och känn efter lite mer, lyssna på kroppen, tankarna och dina känslor.  Ju bättre vi lär känna oss själva desto bättre blir vi på att göra det som är rätt för oss och vi fungerar bättre tillsammans med vår omgivning.

GLAD MIDSOMMAR

”Midsommarafton med sång och dans
med blommor från ängen
jag binder en krans.
Äter något gott, dricker nubbe med sting
njuter av livet med vänner omkring.
Av värmen och grönskan blir humöret på topp
och jag dansar i natten till solen går upp.”
– Från Ewa Rawlings diktsamling –
HA EN FIN OCH POSITIV MIDSOMMAR

TACK

Ett stort och varmt tack för alla fina gratulationer före, under och efter min födelsedag. Det är bara att fira och njuta!

Ta vara på glädjen här och nu!

Tisdag är dagen idag och det är en riktigt bra dag. En dag att göra något bra av!

Njut av alla livets höjdpunkter!

NU HAR JAG SPRÄNGT EN MENTAL GRÄNS

 

Idag sprängde jag en mental gräns. Jag åkte 4 mil rullskidor. Så långt har jag aldrig tidigare åkt, nu har jag gjort det även om det var väldigt tufft. Det känns inspirerande att återigen ha utmanat bekvämlighetszonen…

SPÄNNANDE V 75 LÖRDAG

 

Idag har vi två delägda hästar som startar på V 75 på Boden. Det är verkligen ett privilegium. Det är Lacquer and Lace som tränas av Markus Pihlström och det är Erik Adielsson som kör och Copimade som tränas av Jörgen Westholm och körs av Per Linderoth. Och bägge tillhör favoriterna. Det blir onekligen en spännande V 75-lördag!

 

 

Skapa många bra stunder varje dag!

NY DAG I Ö-VIK

 

Idag vaknar jag upp i Örnsköldsvik. Igår var det Sparbanksstiftelsen Norrlands styrelse och idag är det riskkapitalstiftelsens styrelse. Och för första gången som ordförande. Det var en ny härlig utmaning. Och kom ihåg att leva ditt liv på bästa möjliga sätt.

NYTT UPPDRAG

 

Idag blev jag invald i Swedbanks styrelse i Sundvall. Ett hedersamt uppdrag som jag känner både glädje och entusiasm inför! Det är speciellt roligt eftersom jag för många år sedan satt jag med i Föreningsbankens styrelse i Ytterlännäs. Så nu sluts cirkeln. 

JÄMTLAND

Tidig morgon och på väg mot Jämtland. Den här veckan börjar som så många andra veckor med en individuell mental träning/coaching. Därefter blir det Norrskogs strategikonferens i egenskap av ordförande i valberedningen. Häftigt att få vara med och delta i spännande möten. Det är jag verkligen tacksam för…

Bekvämlighetszon

Inspirerad av professorn i psykologi vid Floridauniversitet K Anders Eriksson och hans tes kring att för att bli bättre/utvecklas, räcker det inte med att träna mycket. Man måste gå utanför bekvämlighetszonen. Den här veckan har jag verkligen gått utanför bekvämlighetszonen. Jag har kört över 13 mil rullskidor den här veckan, så mycket har jag inte kört någon vecka tidigare och stakat uppför branta backar som jag aldrig gjort tidigare…   

 

UTMANING

Idag utmanade jag min bekvämlighetszon rejält. Jag åkte 3,4 mil och avslutade med att staka uppför den branta backen (500 meter) från GIF Sundsvalls arena till Gustav Adolfsvägen! Jag har aldrig tidigare stakat uppför hela backen men nu har jag gjort det även om det var väldigt tufft…

 

FÖRSTA DELMÅLET ÄR FIXAT

 

Nu har jag 3,5 mil rullskidor på Sundsvallsvägarna och därmed har jag åkt 26 mil rullskidor i år. Mitt årsmål 2017 är 100 mil rullskidor. Jag har fyra delmål 25, 50, 75 och 100 mil. Det känns fantastiskt inspirerande att ha klarat ett av årets första delmål. Nu återstår bara 74 mil.

Fest

Vi är 40 personer från Sundsvallsområdet hemma hos oss som har fest och tackar av Johan Olsson för hans fantastiska skidinsatser och oförglömliga minnen i skidspåret…

NY DAG OCH NYA MÖJLIGHETER

Igår var det Norrskog och förtroendeuppdrag. Idag börjar dagen med en individuell mental träning/coaching på hemmaplan med en synnerligen skicklig entreprenör. Därefter blir det en lunch/planering med två OS-guldmedaljörer. Dagen avslutas med en föreläsning och några telefoncoachingar. Det blir en häftig och givande dag. Och kom ihåg att det du fokuserar på växer…

ETT FINT FÖRTROENDE


Idag var jag på Norrskogs föreningsstämma på Vigge Bygdegård i Bergs kommun.  Norrskog har 13 000 skogsägare som äger en miljon hektar skogsmark i Jämtland, Medelpad, Ångermanland och Södra Lappland. Koncernen Norrskog har ca 300 anställda och omsätter 1,9 miljarder.

Idag blev jag omvald i Norrskogs valberedning och dessutom blev jag också omvald som ordförande. Ett uppdrag som jag är väldigt stolt över och känner stor entusiasm inför. Att få förtroende från en stämma är stort oavsett vilket uppdrag det är. För mig är det verkligen en härlig utmaning att få vara ordförande i valberedningen för Norrskog ytterligare ett år.

Persåsen

Idag vaknar jag upp på Persåsens Hotell och Konferens i Bergs kommun och Jämtlands län. Det känns riktigt bra. Persåsen är en riktigt vacker bygd. Snart ska vi ha Norrskogs valberedning för ett kortare avstämningsmöte. Därefter är det Norrskogs stämma på Vigge Bygdegård. Då ska valberedningens förslag prövas på stämman. Det blir spännande!

SEGER PÅ ÖSTERSUND


I dag vann vår amerikanska 5-åring Lacquer and Lace på Östersund med Ulf Ohlsson. Det var en extra rolig seger eftersom Lacquer and Lace har varit borta från travbanan i 18 månader.

LIVET ÄR EN TRAVFEST

Helena Ekholms val – oväntat karriärbyte

 

Hon avslutade skidskyttekarriären som 27-åring.

Efter det har Helena Ekholm arbetat som redovisningsekonom och bildat familj.

Men nu sadlar hon om helt yrkesmässigt.

– Jag längtade tillbaka till idrotten, säger Ekholm till Expressen

http://www.expressen.se/sport/skidskytte/helena-ekholms-val-ovantat-karriarbyte/

IDAG ÄR DET EN STOR OCH SPÄNNANDE DAG


Idag ska jag ha en mental coaching/föreläsning för Stig H-akademins stipendiater på Hästsportens hus, Stockholm. Årets stipendiater är
Petter Karlsson, Paula Pettersson och Mads Hviid Nielsen som tilldelades Stig H-stipendiet för år 2016. Det är andra träffen i år!
Jag har förmånen att för sjätte året vara mental tränare/coach åt Stig H-stipendiaterna. Det är stort eftersom Stig H Johansson har varit min stora idol inom travet. Så idag blir det en stor och spännande dag.

HAN BLIR NY ORDFÖRANDE FÖR SPARBANKSSTIFTELSE NORRLAND

 

Ny ordförande i Sparbanksstiftelsen Norrland och dess riskkapitalstiftelse blir Stig Wiklund, Sundsvall. Han tar över posten efter Maria Hedblom som nyligen utsågs till stiftelsens verkställande tjänsteman.

Stig Wiklund är känd som en mental tränare och coach för såväl idrottsstjärnor som företagsledningar. Han har suttit med i stiftelsens styrelse sedan 2007.

http://norran.se/affarsliv/han-blir-ny-ordforande-for-sparbankstiftelsen-norrland-819194

Från tidningen Norran 16 maj 2017

På väg…

På väg mot Östersund och mental träning/coaching.  

Här kommer en liten utmaning –  Hur kan jag vara snäll mot mig själv idag?

VILKEN HELG


Den här helgen har verkligen börjat väldigt bra. Först blev jag vald till ordförande i Sparbanksstiftelsen Norrland och sedan till ordförande i
Sparbanksstiftelsen Norrlands Riskkapitalstiftelse. Nyss vann Johnny Takter storloppet Drottning Silvias Pokal på Åby i första V 75 med hela 976 000 i första pris. Och nu vinner Robert Bergh-tränade Diamanten sista V75 loppet i Konung Gustaf V:s pokal med 976 000 i första pris. Det är bara att fira och njuta!

NY SEGER FÖR MALKIN

 

I kväll vann vår delägda häst Malkin på V 64 på Halmstad. Stefan Söderkvist körde och Robert Bergh tränar. Det var tredje raka segern för Malkin. Det är bara att fira och njuta.
Nästa start blir V 75-finalen på Solvalla under elitloppshelgen.

VECKANS MENTALA HELGTIPS FRÅN POSITIVA KICKEN

”Att göra goda gärningar för andra i vardagen kallas även för Random Acts of Kindness. Det kan vara både små och stora saker som vi gör för andra. En kul grej är att betala kaffet för den person som kommer efter dig i kön på fiket. Andra exempel kan vara att hjälpa någon över gatan, lämna blod eller köpa blommor till någon. Din goda gärning är en oväntad hjälp som görs utan önskan om att få något tillbaka, inte ens ett tack. Testa själv och se om det gör något för ditt välbefinnande – om inte så har du i varje fall troligen gjort andra människor på bättre humör.

Gör fem goda gärningar under den kommande veckan. Stora eller små saker, och personen som blir hjälpt behöver inte ens veta om det. För att få störst effekt bör du göra dem alla på en och samma dag.”

Från boken Lycka på fullt allvar 

HA EN HELG MED FOKUS PÅ GODA GÄRNINGAR

VAKNAR UPP I STOCKHOLM OCH SKA TILL HAMMARSTRAND

 

Idag vaknar jag upp i Stockholm. Väldigt bra möte igår med Sparbanksstiftelsernas Förvaltnings AB. Nu är det tidig morgon och jag är på väg hem och för att direkt åka till Hammarstrand och delta i Norrskogs ordföranderåd i egenskap av ordförande i Norrskogs valberedning. Kul att få möjligheter att variera uppdragen…

SPONSOR PÅ V75

 

Idag är jag eller rättare sagt Positiva Kicken sponsor i sjunde V 75 avdelningen på Bergsåker. Det märkliga är att jag har en delägd häst Global Rebel med Ulf Olsson som startar i loppet och kan vinna. Tänk om jag får överlämna priset till mig själv… 

FÖRSTA PASSET PÅ SKIDRESAN

 

Nu har jag startat årets rullskidsäsong på Sundsvallsvägarna. Första gången är alltid lite speciell, det är en utmaning att komma iväg på första rullskidpasset. Men nu har jag fixat det och jag åkte 2,5 mil. Nu återstår några rullskidpass innan målet på 100 mil är uppfyllt. Mitt årsmål 2017 är 100 mil rullskidor. Jag satt upp fyra delmål. 25, 50, 75 och 100 mil. Och efter varje delmål har jag bestämt mig för att fira och njuta!

EN LÅNG RESA BÖRJAR ALLTID MED FÖRSTA STEGET

 

HA EN JÄTTEBRA VALBORG


Jag vill önska dig en jättebra valborg och kom ihåg:
DU ÄR VÄRDEFULL – ALLTID!
Kom ihåg och påminn dig då och då att du är UNIK, DUKTIG och VÄRDEFULL!

Och kom alltid ihåg:

Oavsett vad andra säger, tycker eller tänker om dig. Oavsett vad andra gör mot dig.

DU ÄR VÄRDEFULL

HA EN KUL OCH INSPIRERANDE VALBORG I GLÄDJENS TECKEN

VECKANS MENTALA HELGTIPS FRÅN POSITIVA KICKEN

 

”När jag var 5 år gammal, sa min mamma att lycka var nyckeln i livet.

När jag började i skolan, frågade lärarna vad jag skulle bli när jag blev stor.

Jag skrev ”Lycklig”.

De sa att jag inte förstod uppgiften, och jag sa att de inte förstod livet.”

          John Lennon –

 

HA EN HELG I LYCKANS TECKEN                       

ETT NYTT FORUM

 

Nu har jag börjat använda Instagram. Det blir en spännande utmaning. Jag finns under stigwiklund. Välkommen att följa mig…

https://www.instagram.com/stigwiklund/

 

EN NY SPÄNNANDE VECKA

 

Inspirerad över artikeln i Sundsvalls Nyheter med juniorstjärnan i skidor William Poromaa, där han lyfter fram betydelsen av mental träning. Wille vann bl a Junior SM. Då känns det lätt att inleda den här veckan med individuell mental träning/coaching med en synnerligen skicklig entreprenör och därefter några telefoncoachingar. 

 

ANDRA STARTEN OCH ANDRA SEGERN

Idag startade vår delägda 3-åriga Stjärnblomster på Dannero, för andra gången i sitt travliv. Och det blev andra raka segern till oddset 1.51 och på tiden 31.8.  Även den här starten vann hon överlägset, med 10 längder. Det kommer att bli väldigt spännande att få följa Stjärnblomster framöver. Det är bara njuta av travlivet.
LIVET ÄR EN TRAVFEST

SEGER PÅ V 75 PÅ UMÅKER

Idag vann vår delägda häst Malkin på V 75 på Umåker med Robert Bergh. Häftigt att få vara på plats och besöka vinnarcirkeln. Nu ska vi på plats fira Malkins seger!

LIVET ÄR EN HÄSTFEST

UMEÅ IGEN MEN MED ETT ANNAT FOKUS

 

Den här veckan har jag tillbringat tre dagar i Umeå med mental träning/coaching och teamcoaching. Idag blir det en ny avfärd mot Umeå men nu är det trav som är huvudfokuset. Vi har tre delägda starthästar i V 75. Avd 1 Malkin, Avd 6 Copimade och sista V 75 Digital Archive. Och utanför V 75 har vi Highland Park i sista loppet. Så många starthästar har jag aldrig haft tidigare. Några är favoriter. Så travdagen på Umåker kan sluta med stor glädje eller besvikelse. Det är ofta små marginaler mellan framgång och motgång och det är det som är tjusningen med travsporten.

NY DAG ATT GÖRA NÅGOT BRA AV


Idag vaknar jag också upp i Umeå. Det blir tredje dagen i Umeå den här veckan. Onsdag var det individuell mental träning/coaching med en synnerligen framgångsrik person. Igår och idag är det fullt fokus på teamcoaching för en väldigt intresserad och engagerad grupp som verkligen vill utvecklas. Så häftigt och spännande. Så nu är det bara att göra något bra av den här dagen också.

IGÅR, IDAG OCH IMORGON


Igår var det flera intressanta och spännande möten kring kommande projekt. Idag och ikväll blir det Umeå och individuell mental träning/coaching med en synnerligen framgångsrik person. Det blir också spännande! Blir kvar i Umeå resten av veckan för teamcoaching med en väldigt bra och engagerad grupp. Jag är väldigt tacksam att få jobba med mental träning/coaching och föreläsningar. Det är ju inte självklart. Nu är det bara att ladda för en ny bra och positiv dag. Det gäller att skapa många bra stunder varje dag!

TRE ÅR


Idag den 15 april är det tre år sedan vi flyttade in i vårt hus i Sundsvall. Vi får fortfarande ofta frågan hur vi trivs att bo i Sundsvall och i vårt nya hus. Flytten till Gustav Adolfsvägen 2 alldeles nedanför Norra Berget har verkligen blivit ett stort lyft. Vi har ett fantastiskt fint hus med en fantastisk utsikt över Sundsvall och vi har bara 10 minuters promenad till torget i Sundsvall och samtidigt har vi skog, natur och fina tränings-och skidspår direkt utanför huset. Många nya vänner har det också blivit. Både jag, min fru Inger och grabbarna Leffe och Johan (våra hundar) trivs som fisken i vattnet i Sundsvall. Det blev mycket bättre än vad vi någonsin förväntade oss. Dessutom har jag har mina coachpersoner/teamcoachingar/ föreläsningar i väldigt stor utsträckning i Sundsvall och Stockholm. Allting blir då väsentligt närmare och enklare. Så det har verkligen blivit ett lyft och en synnerligen positiv förändring…

DET BÄSTA SÄTTET ATT FÖRUTSÄGA FRAMTIDEN ÄR ATT SKAPA DEN

NU ÄR DET SLUT

Onsdag den 12 april 2017 kommer att vara ett datum som jag alltid kommer att komma ihåg med väldigt blandade känslor. Idag meddelade nämligen Johan Olsson att han sluter som elitskidåkare. Nu är det slut på alla magiska skidlopp och intervjuer! I den här stunden är det många härliga minnen som dyker upp och även de tuffa mentala utmaningarna som Johan har gått igenom. Johan och jag träffades för första gången i december 2003. Bakgrunden var att Johans fru Anna, vi började jobba med mental träning i slutet av 1990-talet, rekommenderade Johan att börja jobba med mig och mental träning. Johan var i början tveksam till mental träning. Nu har vi jobbat ihop i över 14 år. Det jag särskilt kommer ihåg från Johans karriär är de14 VM- och OS- medaljer och framför allt det historiska 5- milsguldet 2013. Somliga har kallat det tidernas bragdlopp i längdskidor. Johan har dessutom bland annat vunnit två OS-guld, två VM-guld, två bragdguld, två årets manliga idrottare, två Viktoriastipendiat och mycket annat. Johan och jag har också skrivit två böcker tillsammans om mental träning: Våga välja eget spår och Huvudrätt – mental träning för alla! En av världens bästa skidåkare genom tiderna slutar nu.
Tack för alla magiska stunder som du har givit oss alla, Johan!

HÄFTIGT MÖTE IGÅR


Igår hade jag ett mentalt coachmöte med världens bästa kvinnliga skidlångloppsåkare i Östersund. Britta Johansson-Norgren har som enda kvinnliga skidåkare åkt alla 13 långlopp och varit på pallen 12 gånger. Vunnit Vasaloppet och Årefjällsloppet. En fantastisk säsong. Det kändes som ett magiskt möte. Inom psykologin kallas det för intersubjektivitet. Intersubjektivitet är det som händer mellan två människor när vi samtalar med varandra, utbyter känslor och tankar och förstår varandra. Intersubjektivitet kan också beskrivas som ett slags närhetsskapande, ett ”flow”. Det vi befinner oss i just då kallar psykoanalytikern och professorn Daniel Stern för “ögonblickets psykologi”. Jag är tacksam över att få vara med om detta…
TA VARA PÅ GLÄDJEN HÄR OCH NU

IDAG BLIR DET ÖSTERSUND


Tidig morgon och på väg mot Östersund och Jämtland. Idag blir det två individuella mentala träningar/coachingar i Östersund. Med två framgångsrika personer inom olika områden. Och i kväll blir det telefoncoaching med tre blivande världsstjärnor. Det är verkligen häftiga och inspirerande dagar som jag får vara med om. Och det är jag väldigt tacksam för. 

Anna och Johan

”I måndags var jag och Johan (har tagit 14 OS och VM medaljer) på möte med vår mentala coach Stig Wiklund, vi har jobbat med honom i nästan 20 år. Han får oss fortfarande att tänka i nya banor.
Så försök ge din omgivning lite mer beröm, det är något Stig är helt galet bra på. Jag känner mig alltid full med ny energi när vi träffats.”

           – Anna Olsson OS – guldmedaljör 2006 –

NU ÄR DET SLUTÅKT SÄSONGEN 2016-2017

Nu är skidsäsongen 2016-2017 avklarad och det blev en rekordsäsong. Jag har åkt 125 mil rullskidor och 116 mil skidor. Så mycket har jag aldrig åkt tidigare. Säsongens mål som har varit 100 mil rullskidor och 100 mil skidor är därmed också fixat. Att jobba med mål är i sig en mental träning och en givande process. Det är också viktigt att vara nöjd och fira att man har lyckats nå sina mål.   

VILKA FANTASTISKA SKIDUNGDOMAR


Frida Karlsson bara vinner och vinner. Idag var det Fjälltoppsloppet i Bruksvallarna, säsongens sista tävling. Hon vinner helt överlägset med hela 5 min före tvåan. Helt fantastiskt. Det innebär att Frida har vunnit nästan alla tävlingar den här säsongen! Jag tror inte att någon skidåkare i Sverige har lyckats med det tidigare.
William Poromaa blir tvåa idag och bästa svensk i juniorklassen 16-17 år. Han har gjort en kanonsäsong och har bl a vunnit 15 km på Junior SM och Scandic Cup.
Det som är spännande med dessa två ungdomar är att de jobbar med mental träning/coaching. Min fasta övertygelse är att det mentala betyder oerhört mycket i prestationer, både på idrottsarenan och utanför…

BRITTA VINNER ALLT

 

Idag var det säsongens sista Ski Classics-lopp i Ylläs-Levi i norra Finland. Britta avslutade cupen på bästa sätt och blev tvåa sista tävlingen. Det innebär att Britta har vunnit alla tre cuper i år överlägset. Hon vinner långloppscupen, sprintcupen och Nordic trofé. Britta har dessutom som enda toppåkare startat i alla långlopp och varit på pallen i 12 av 13 tävlingar. Det innebär att hon i särklass är världens bästa kvinnliga långloppsåkare!  Kul att Britta i TV lyfter fram mental träning som en avgörande framgångsfaktor för hennes fantastiska framgångar!

Världens bästa långloppsåkare

Världens bästa långloppsåkare Britta Johansson-Norgren lyfter fram mental träning och samarbetet med Stig Wiklund i TV och på SVTs hemsida

http://www.svt.se/sport/vintersport/britta-pa-offensiven-i-ski-classics-finalen/

 

VECKANS MENTALA HELGTIPS FRÅN POSITIVA KICKEN

Studier visar att företag som berömmer sina medarbetare regelbundet, är tre gånger lönsammare än företag som inte arbetar med en positiv feedbackkultur. Och att få beröm på jobbet kan öka chansen att hålla sig helt frisk med hela 40 procent. Jag tror att det är på samma sätt i en relation, i familjen, i idrottslaget, i teamet, på arbetsplatsen, i skolan, bland kompisar etc. Ändå är vi så dåliga på att ge beröm och även att ta emot beröm. Här kan du och jag göra väldigt mycket för att förbättra feedbackkulturen. Det är bara att börja! En liten mental coachutmaning under två veckor: Ge två beröm till dig själv och till andra!

HA EN FIN HELG   

PÅ VÄG

 

Igår var det fullt fokus på mental träning/coaching och telefoncoachingar. Idag är det ny dag och nu blir det tåg till Borlänge. Först blir det en individuell mental träning/coaching på förmiddagen och sedan blir det en föreläsning på eftermiddagen. Dagen/kvällen avslutas med trav på Bergsåker. Vår delägda häst Global Rebel startar i femte avdelningen på V 86 som favorit. Det blir en ny spännande dag och kväll.
Och kom ihåg att en bra dag kommer inte av sig själv – det gäller att fokusera på att det blir en bra dag!

 

 

ARTIKEL I EXPRESSEN…

Inspirerande att läsa artikeln i Expressen om världens bästa kvinnliga långloppsskidåkare Britta Johansson Norgren och betydelsen av mental träning för att nå sina drömmål…
http://www.expressen.se/sport/langdskidor/hade-varit-roligt-att-satsa-mot-ett-till-os/

EN NY SPÄNNANDE VECKA

 

Idag är det en ny dag, ny vecka och en ny månad med nya möjligheter. Den här veckan inleds som så många andra veckor med en individuell mental träning/coaching med en synnerligen skicklig entreprenör. Det är verkligen inspirerande att få jobba med olika typer av människor och team. Ibland är det en ungdomsstjärna, en företagsledare, en chef, en styrelseordförande, en läkare, en entreprenör, en stjärnkusk,  en talang, ett kommunalråd eller en idrottsstjärna etc och det är en tjusning att få jobba med olika typer av människor. Jag tror att alla människor egentligen mår väldigt bra av att ha någon att prata med. Någon som vill väl, ser dina styrkor och möjligheter, får dig att må bra och som samtidigt utmanar för att ta steg ur trygghetsburen. Jag tycker i alla fall att jag har ett oerhört stimulerande och spännande jobb som mental tränare/coach. Idag ska jag också på ett lunchmöte med två personer som har tagit massor med OS och VM-medaljer. Det blir en ny rolig dag…